Crear un Museu de les Matemàtiques
- Font:PBL essentials
- Durada: Es pot construir al llarg d'un curs o cicle
- Etapa: Primària/Secundària
- Àmbits implicats: Matemàtiques i tecnologia
- Producte final: Exposició pública
- Enllaç a una proposta de projecte de PBL Essentials
Un museu de matemàtiques és una manera interessant de mostrar als estudiants que les matemàtiques estan a tot arreu i són rellevants per a les seves vides. Per això pot ser interessant trobar idees de projectes per incloure a un museu de matemàtiques.
Com sabem, els estudiants sovint consideren que les matemàtiques són una assignatura difícil i abstracta. Quan els estudiants participen en projectes com ara la creació d'un museu de matemàtiques, comencen a veure unes matemàtiques familiars del que es pensaven. Ajuda els estudiants a veure les matemàtiques com una bella disposició de patrons que els ajuda a donar sentit al món. Els projectes següents ofereixen alguns suggeriments per crear un museu de matemàtiques amb estudiants com a projecte final per tal de recollir idees que hagin anat apareixent al llarg d'una etapa educativa, ja sigui un curs o un cicle. Es pot planificar per organitzar l'exposició al centre o a una sala d'exposicions del municipi.
Possibles elements a trobar en un Museu de les Matemàtiques
Exemple de PBL Essentials Des d'un projecte publicat al web PBL Essentials ens proposen diferents exemples fets per l'alumnat: Una descripció de l'estudi dels calendaris a través de les cultures, la descripció de l'estudi d'un laberint, i d'una torradora de gominoles a través d'un mirall parabòlic. També ens mostren un document amb una llista de pluja d'idees de propostes a construir pel museu.
Finalment, teniu un recull de 4 vídeos curts on s'expliquen les diferents etapes d'aquesta proposta concreta de creació d'un museu de matemàtiques:
Mostra de fotografia matemàtica. Ja hem fet referència a aquesta activitat a altres apartats d'aquest mateix espai web. Us recomanem fer un cop d'ull a la pàgina Fotografia Matemàtica de l'associació ABEAM. Si combineu les imatges amb l'ús del programa GeoGebra, fareu créixer molt la proposta.
Instruments de mesura de diferents èpoques. A moltes cases de pagès encara es troben balances romanes, recipients de mesura de gra… però també metres de fuster, làsers de mesura, bàscules de nadons o de botiga.
Dins aquest apartat també pot ser interessant tenir àbacs i màquines calculadores antigues després d'haver investigat amb els com funcionen, per tal que ells mateixos, guiants els participants, els ho puguin fer descobrir.
Un segon bloc poden ser jocs de càlcul de tauler i trencaclosques geomètrics a l'estil dels que ens proposen des delmmaca. Si teniu l'oportunitat de fer una visita al mmaca durant el curs, segur que els nois i noies tindran moltes idees per reproduir, a més d'altres jocs que potser coneixen d'abans. El mmaca a més deixa en préstec unes maletes pedagògiques amb jocs i trencaclosques per a diferents edats.
I per acabar, un museu de matemàtiques pot ser una bona iniciativa per construir materials diversos amb eines d'impressió 3D o amb talladores digitals de fusta.
Podeu trobar moltes idees per a les propostes a la campanya Impressió 3D i Matemàtiques del CREAMAT, com la construcció d'un cub soma, talls i seccions d'un cub, superfícies i cossos de revolució amb un petit motor…
Trobem també molt recomanable fer una visita a la web de MatHappens, que amb l'eslògan de "Posem el focus a la M de STEM" fan moltes propostes de construccions de models en fusta per modelitzar conceptes de geometria de l'espai. Tenen un apartat sobre Fibonacci, un sobre fractals i un amb propostes relacionades amb el nombre d'or, al que, entre altres models, trobareu la manera de construir un compàs auri.