Mirada Matemàtica

  • Font: M. del Pilar Menoyo (@zafrainvestiga)
  • Durada: Com a mínim un trimestre
  • Etapa: Qualsevol
  • Àmbits implicats: Fotografia, Matemàtiques i Literatura, però es pot estendre a altres com el tecnològic o social.
  • Producte final: Conte de 280 caràcters i fotografia que representi una situació matemàtica

Projecte que neix d'una proposta de M. del Pilar Menoyo (@zafrainvestiga) especialista en la realització de treballs d'investigació a Secundària. El podeu trobar documentat a la comunicació del c2em 2016.

La seva proposta relaciona la creació de microhistòries, en format piulada de twitter (màxim 280 caràcters) que mostrin elements matemàtics, relacionades amb una fotografia. En definitiva, utilitzar la fotografia com a recurs, podríem fins i tot dir, situació d'aprenentatge i després, utilitzar la llengua en aquesta situació connectant-la amb les idees matemàtiques visibles en la fotografia. Combinant d'aquesta manera el procés matemàtic de les connexions, amb diversos continguts matemàtics i amb l'expressió escrita.

A banda de la microhistòria, es pot afegir una descripció de la imatge, seguint els criteris establerts per l'àmbit de llengües.

El projecte va més enllà si es proposa el treball "Cerca Matemàtica", on els estudiants han de realitzar fotografies on mostrin alguna idea matemàtica.

El títol i la idea que està sota la fotografia són fonamentals. Seguint la idea dels diversos concursos de fotografia matemàtica

Veiem un exemple de "Cerca Matemàtica":

El projecte pot finalitzar amb una exposició de fotografia matemàtica o amb la presentació dels millors treballs a algun d'aquest concurs. Si volem treballar les dues matèries de manera conjunta i generar nou contingut en ambdós casos, ens hem de proposar objectius d'aprenentatge relacionats amb les dues matèries que en formen par, per exemple:

Objectius Matemàtics Objectius lingüístics
a) Identificar idees matemàtiques implicades en una situació a) Planificar un escrit d'acord amb la situació comunicativa y a partir de la generació d'idees i la seva organització
b) Buscar o crear situacions relacionades amb idees matemàtiques concretes b) Escriure textos descriptius i de ficció amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística
c) Traduir situacions a llenguatge matemàtic