Las Matemáticas del Futbol
- Font: Matemáticas divertidas
- Durada: 9-10 hores
- Etapa: Secundària
- Àmbits implicats: Matemàtiques i Educació Física
- Producte final:Resolució de les activitats proposades.
- Enllaç al projecte: Matemàtiques del futbol
Aquest projecte és exemple de projecte íntegrament de matemàtiques, centrat en una situació d'aprenentatge que es desenvolupa a través de la història d’un equip de futbol que fa un ascens meteòric de categoria gràcies al seu entrenador, que és, casualment, professor de matemàtiques.
Es proposen activitats diverses que engresquen a l’alumnat a aplicar estratègies de càlcul matemàtiques per entendre com l’entrenador ajuda a l’equip a fer aquesta millora tant notable. Es tracta d’activitats força diferents, però que li donen un sentit a la trajectòria de l’equip en la seva millora:
1r dia: Presenta petits reptes de caire aritmètic per esbrinar quants jugadors queden a l’equip un cop “fa neteja” dels jugadors que no aporten allò que necessita l’equip.
La primera temporada: proposa fer un dibuix a escala amb les mides del camp de l’equip.
Plantar gespa: A partir del repte de millorar el camp on juguen, es planteja el càlcul d’àrees i perímetres lligades al camp, tant per plantar la gespa com per pintar les línies blanques que delimiten les diferents parts del camp.
La segona temporada: un cop pugen de categoria es comencen a moure per fer partits, això suposa fer desplaçaments i saber quin cost suposen. Per això cal plantejar sabers i competències lligades a magnituds, relacions funcionals i, per tant, treballar relacions i canvi.
Final de la segona temporada: a partir de totes les dades recollides de tots els partits de la temporada, cal fer un recompte per veure la taula classificatòria sabent la puntuació que se li dóna a cada partit segons si es guanya, si es perd o s’empata, d’aquesta manera es treballen sabers lligats a l'estadística.
Els jugadors: Un cop acabada la temporada es fa una taula de resultats dels jugadors de l’equip i es demana deduir una fórmula per saber quin ha estat el jugador amb millor rendiment de l’equip i fer un rànquing dels deus millors jugadors de l’equip.
En les tres activitats següents: llançament de penaltis, angles de llançament i porteria: es treballen de nou aspectes lligats a la geometria a partir del càlcul d’angles.
Per últim estudia el cas del Trofeu punys d’or on demanen calcular quin porter guanya el trofeu al millor a partir d’una taula de puntuacions
En el web de Matemáticas Divertidas podeu trobar més projectes de matemàtiques per 1n i 2n d'ESO.