Maquetem Mataró

Com es veu a la imatge, la idea és fer una maqueta gegant de la ciutat, coordinant-se amb professorat i alumnat de diferents instituts per crear la maqueta. Es reparteixen les zones per cada centre i es construeix per separat, per finalment, exposar tota la maqueta en una sala d'exposicions de la ciutat.

Per començar es reparteixen les zones de la ciutat, en aquest cas entre 4 instituts públics. Es reparteix segons el nombre d'alumnes participants de cada centre i en la zona al seu entorn:

Es treballa en xarxa a dos nivells, intern de centre i intracentres.

Cooperació a nivell intern entre departaments del mateix centre

  • Matemàtiques: Visualització de les relacions entre objectes geomètrics que apareixen i les seves propietats per mantenir la forma que es vol representar. Es treballa amb el canvi d'escala, conservant paral·lelismes, conservació d'angles, … i abans d'anar a la sala d'exposicions es planteja el problema de com ha de ser la maqueta per caber dins de la sala segons la mesura que té. També es mesuren les alçades d'edificis visitant-los o fent les mesures necessàries per tal de poder saber-ne les alçades.
  • Ciències Socials: Estudiar els barris de la ciutat, preparar una gimcana en la qual moure's amb autobús i fotografiar diferents indrets que tindran visibilitat al mapa.
  • Tecnologia: Construeixen un mapa topogràfic de la zona i les alçades dels edificis amb impressora 3D.
  • Llengua: redacten un informe
  • Dibuix: Col·laboren en ajuntar les plaques 2D i en la construcció més elaborada dels edificis i alumnat de Batxillerat artístic creant logos i cartells de "Maquetem Mataró" per la seva difusió.
  • Biologia: Estudien la vegetació de les diferents zones verdes de la ciutat

Cooperació a nivell extern entre centres educatius de la ciutat

  • Es decideixen els passos a seguir en la producció de la maqueta: materials, colors i escales
  • Es preparen els mapes que s'utilitzarán
  • Es posen en comú les col·laboracions dels diferents departaments dels centres educatius
  • Es fa de jurat en el concurs de logos i cartells
  • Es comparteixen les activitats que es proposen als alumnes per desenvolupar les seves capacitats matemàtiques
  • Es proposen rúbriques d'avaluació de les diferents parts del projecte

Per poder coordinar-se entre els diferents centres es comparteixen les mesures que s'utilitzen mitjançant un full de càlcul compartit, tant amb els grups de dins del centre com amb els de fora. També es comparteixen els colors dels diferents elements que han de sortir a la maqueta.

És un projecte que permet atendre la diversitat a l'aula, interaccionar i posar en contacte els docents de matemàtiques de diferents centres d'una mateixa ciutat, la qual cosa permet compartir activitats i la gestió d'aquesta.

En la tercera edició del 2023 s'incorporen dos dies de visites amb activitats per centres de primària de la ciutat proposades pel mateix grup de treball Maquetem. El punt clau de muntatge de la maqueta així com una diada de trobada entre els més de 300 alumnes dels cinc centres participants en el projecte es concreta a la Festa Maquetem. Els alumnes fan algunes proves per la ciutat, aplicant coses apreses al llarg del projecte, treballant en grups formats per parelles de diferents centres.