Màgia i Matemàtiques

  • Font: INS Marta Estrada. Granollers. Jesús Gasco i Anna Saperas
  • Durada:
  • Etapa: Secundària
  • Àmbits implicats: Matemàtiques
  • Producte final: Espectacle de màgia a càrrec dels alumnes

Tal com diu en Sergio Belmonte, docent de secundària, mag i autor del blog Magia y matemáticas, la màgia fa que els alumnes a classe de matemàtiques passin de preguntar "i això per a què serveix?" i ens demanin "i això, com es fa?".

L’objectiu del projecte és que els alumnes aprenguin certs continguts matemàtics a través de la màgia. El professorat presenta el projecte mitjançant un espectacle de màgia, com a exemple del que s’espera que acabin realitzant els alumnes.

Els alumnes han de crear un festival de màgia en petit format per presentar-lo als alumnes de l’escola de primària del barri, per mitjà d’un treball conjunt de matemàtiques, química, creativitat i oralitat.

  1. EXPLORACIÓ DE LA MÀGIA: El grup classe comparteix els objectius de treball, les tasques, la temporització i com serà el producte final. També rebeb material de suport i assisteixen a un taller/espectacle amb un mag i divulgador. En grups de 4 alumnes exploren jocs i trucs, i la relació amb les matemàtiques i la química. A més, trien els trucs, els practiquen i en fan la comprensió científica.
  2. MUNTATGE DE LA FIRA: Es treballa a partir de diverses comissions (organització, comunicació, difusió i presentació de l’espectacle), totes elles supervisades per l’equip docent.
  3. FIRA: L’alumnat decideix, per consens, el format del producte final.

Pel que fa a l'avaluació, per respondre a les preguntes sobre què han après i què avaluem:

  • Treballen continguts curriculars d’àlgebra i química
  • Aprofundeixen en la connexió entre art i ciència
  • Investiguen el fonament científic de diversos trucs
  • Treballen l’expressió oral i corporal
  • Fomenten l’autonomia i la iniciativa personal
  • Desenvolupen la coordinació entre els alumnes
  • L’equip docent avalua tot el procés amb diferents tasques
  • L’alumnat realitza una avaluació entre iguals
  • Els assistents de la fira fan una avaluació del producte final mitjançant una enquesta.

Segur que és un bon projecte per introduir als alumnes a l'àlgebra a primer cicle de secundària, o fomentar l'ús del càlcul mental a primària. Des de trucs ben senzills com endevinar quin és el nombre que veuen a la cara oposada d'un dau de sis cares, fins a crear nous jocs del tipus: "Pensa't un nombre, suma-li 3, multiplica'l per dos…." També podeu trobar trucs que fan servir aspectes topològics i numèrics que ens porten més enllà. En aquest enllaç hi ha un recull dels trucs utilitzats.

Serà també bo per ajudar a desenvolupar habilitats relacionades amb l'expressió oral quan es posen davant d'un auditori.

Maleta de màgia pedagògica del CRP de l'Urgell

Un recurs que us pot servir d'ajuda a primària i primers cursos d'ESO és la maleta pedagògica de Matemàgia. A la maleta, elaborada pel CRP de l’Urgell, hi trobareu:

* Activitats de matemàtica recreativa relacionades amb la màgia. Molt adequada per treballar el càlcul mental i el raonament lògic a cicle mitjà i superior de primària i primer cicle d’ESO.

  • Joc de daus
  • Jocs de cartes
  • Jocs de calculadora
  • Enigmes
  • Bibliografia recomanada

A banda de la maleta física han elaborat una maleta virtual perquè es puguin dur a terme les activitats a l’aula sense la necessitat de tenir la maleta física al centre.

MAGMA: MÀGia i MAtemàtiques

La jornada MAGMA es va celebrar el passat 27 d'abril de 2024. Va ser la 2a edició després del MAMBO (Matemàtiques amb bombolles). En aquest cas es va pretendre explorar les possibilitats que ofereix la màgia en el món de l’educació matemàtica i la seva divulgació.

MAGMA es va adreçar a persones del món de l’educació matemàtica (infantil, primària, secundària, universitat…) i de la divulgació. Van assistir-hi més de 120 persones.

Hi va haver una conferència inaugural per part d'en Sergio Belmonte i, tot seguit es van mostrar 7 erupcions màgiques amb els quals es van mostrar efectes màgics que després en els tallers de la tarda es van detallar.

A mig matí hi va haver 5 Volcans d'Idees Màgiques amb eXplorium, el MMACA, la Gisell, es van presentar 3 treballs de recerca sobre Matemàgia i, finalment, el Festival de Màgia i Matemàtiques de l'Anna Saperas i en Jesús Gasco,

Al final del matí, vam tenir una taula rodona amb la participació de l'Anna Saperas, Ferran Homar, Belén Garrido i Sergio Belmonte.

A la tarda es va celebrar un Cafè màgic on qualsevol persona podia presentar diferents efecte de màgia relacionades amb les matemàtiques, es van fer els tallers corresponents a les erupcions del matí com el d'en Miquel Duran i el de la Glòria Maga.

Finalment, el Mag Stigman, ens va deleitar amb un espectacle de màgia de caire més divulgatiu.

Teniu tota la informació al web del MAGMA.

Més idees