Jackpot o Tanca la Caixa

  • Font: Carlos Morales de l'IES El Calero de las Palmas de Gran Canaria.
  • Durada: 6h
  • Etapa: Secundària
  • Àmbits implicats: Matemàtiques
  • Producte final: Competició entre 1r d'ESO i 3r o 4t d'ESO
  • Enllaç al projecte de Carlos Morales

Aquest projecte consisteix en jugar al Jackpot amb alumnes de 1r d'ESO, i estudiar-ne l'estratègia guanyadora. Es crea el taulell, s'aprèn a jugar, s'estudia el joc a fons per buscar-ne l'estratègia guanyadora.

Aquí teniu un vídeo explicatiu en anglès, que explica com es juga al Jackpot. El joc consisteix en un taulell on hi hagi 9 peces que poden donar la volta, poden ser cartes. En una banda hi ha els números de l'1 al 9 i es posen ordenats. A l'altra banda hi ha la paraula Jackpot amb una lletra a cada un. Però amb l'1 i el 9 amb un asterisc o un dibuix darrera. Es tiren els dos daus, i pots girar la carta corresponent el número. Aquest número pot ser la suma dels dos daus o pots girar les dues cartes corresponents, una a cada número. Tot això en el supòsit que es pugui fer, perquè poden està girades anteriorment i et limita les possibilitats.

Com que la persona que participa del joc pot escollir entre girar el nombre corresponent a un dels daus o la suma dels dos. Això fa que hi hagi un grau de llibertat i, per tant, has de decidir.

Aquest projecte l'hem anomenat Jackpot per fer referència al material d'en Carlos Morales de las Palmas de Gran Canaria, però aquí també li diem el joc de Tancar la Caixa i té normes un pèl diferents, si voleu es pot adaptar el projecte.

En el projecte d'en Carlos Morales hi teniu moltes activitats detallades de com tirar el projecte endavant, per exemple ofereix una activitat amb taules de freqüències per anar registrant les partides. També hi tenim altres activitats on es treballen les probabilitats per cada tirada i, si voleu tot el material que ofereix en diferents activitats, ho podeu trobar aquest recull d'activitats.

Un cop s'ha investigat quina és aquesta estratègia, és qüestió de celebrar un campionat amb alumnes de cursos superiors sense que sapiguen que s'han estudiat l'estratègia i veure què passa. Els resultats estaran clarament desviats a favor dels de 1r d'ESO.

Aquest projecte es pot connectar amb la xerrada que va fer en Joan Jareño al C2EM2020 i a les jornades de l'APMCM de 2022 amb el títol Si tens un algorisme, tens un tresor, perquè en un moment de la xerrada proposa un algorisme per descobrir quina és l'estratègia guanyadora molt interessant del joc del NIM.

Si voleu saber més sobre el NIM podeu consultar les explicacions en el web del calaix. I si voleu buscar més jocs d'estratègia, podeu consultar a l'apartat de El joc d'investigar el joc a la campanya Investiguem del CREAMAT.