Fem Matemàtiques parlant de les nostres emocions

Els nens i nenes de P5 fan un projecte sobre el retrat i les emocions. En aquest projecte, quan es tracta el tema de les emocions, algun nen o nena acostuma a portar un conte anomenat “El monstre de colors” on aquest personatge té un garbuix d’emocions i una nena l’ajudarà a endreçar-les en pots. Cada emoció està representada amb un color i ell les va classificant. Expliquem el conte i després els proposem que omplin amb gomets de colors els diferents pots que hi ha en funció de l’estat d’ànim de cadascú, en aquell moment.

En un treball posterior de Racons (grup heterogeni de 4 o 5 infants) els nens i nenes observen com han omplert els propis pots i els comparen amb els dels seus companys. Seguidament la mestra els planteja la següent pregunta: Quina emoció creieu que teniu més entre tots i quina menys?

A partir d’aquí s’inicia una conversa on expliquen les seves observacions, escolten les dels altres, defensen la seva proposta, fins arribar a trobar una resposta comú. Posteriorment, se’ls demana que representin gràficament les conclusions obtingudes.

Amb el mateix nom també trobem un projecte emocions d'en Santi Vilches i la Maite Gorriz, adreçat a alumnat de secundaria, en que les emocions també són objecte d'estudi estadístic. Mostra diversitat de gràfics que no fem servir usualment a l'aula, com el gràfic d'aranya, per mostrar tendències.

i apliquen tècniques estadístiques per detectar si existeixen o no els «sentiments col·lectius».