L'Antic egipte
- Font: Diverses escoles
- Durada: Depèn de com es porti a terme
- Etapa: Primària
- Àmbits implicats: Matemàtiques. Medi.
- Producte final: Depèn de com s'esculli
- Enllaç: Matemàtiques a l'antic Egipte de la Viquipèdia.
Quina escola no ha programat en algun moment un projecte sobre l'Antic Egipte? És sens dubte un tema que crida l'atenció als nens i nenes de diferents edats. Les construccions de les grans piràmides, els jeroglífics, els faraons… Podem aprendre matemàtiques quan plantegem el projecte "Egipte"?
- La construcció de les piràmides
- El sistema de numeració
- Les fraccions egípcies
La construcció de les piràmides
Els nens i nenes es plategen preguntes sobre les dimensions d'una piràmide, proven de dibuixar la base al pati i s'entronten a la dificultat de construir un quadrat.
Si ho heu intentat alguna vegada haureu comprovat que costa fer 4 línies rectes llargues. Si els plantegeu el repte segurament algú proposarà ajudar-nos de 4 cordes llargues i tensades, de la mateixa mida per fer els costats. Un aprenentatge realment important. Però no és senzill aconseguir que els 4 angles siguin rectes i per tant iguals. Com ho devien fer els antics egipcis?
Es diu que feien servir com a eina una corda amb 12 nusos equidistants.
Estem parlant de 2000 anys abans de la nostra era, i a Pitàgores encara li faltava un mileni per treure el nas. Ja veieu que en un moment hem trobat un fil del que podem estirar, i parlar de la terna pitagòrica 3-4-5, que ens genera un triangle rectangle.
El sistema de numeració egipci
De tots és conegut que els egipcis escrivien amb jeroglífics. Però, què en sabem del seu sistema de numeració escrit? És tan bàsic, tan senzill que el podem aprofitar des de cicle inicial de primària fins a la secundària per entendre què vol dir un sistema de numeració decimal, i com en pocs minuts ja sabrem utilitzar-lo i fer-lo servir per resoldre sumes i restes de manera automàtica.
Només necessitem proposar alguna imatge com aquesta:
i fer com a la pedra de Rosseta, oferir la traducció d'alguns nombres al nostre sistema de numeració, per deduir-ne el codi i el funcionament.
Ells mateixos deduiran l'estructura i els símbols que corresponen a cada potència de 10:
i podreu aprofitar l'ocasió per aprendre i discutir al voltant del nostre sistema de numeració i d'altres, que tenen les seves peculiaritats, avantatges i inconvenients.
Les fraccions egípcies
Si preferiu conèixer altres nombres que ja es feien servir en altres èpoques, també podem presentar les fraccions egípcies i descobrir:
- La llegenda de l'Ull d'Horus i la suma d'una sèrie infinita de fraccions (1/2 + 1/4 + 1/8 + 1/16….)
- Les fraccions unitàries (en les que el numerador és 1) com a manera de representar qualsevol nombre racional. La raó és purament pràctica: les feien servir per fer repartiments i la manera més pràctica de repartir les racions de manera que les parts no quedin massa esmicolades acostuma a ser fent servir fraccions unitàries.
Animeu-vos a fer entrar les matemàtiques egípcies als vostres projectes. N'hi ha molt per aprendre.
Si necessiteu més idees podeu mirar aquesta pàgina de la Viquipèdia on ens mostren les diferents matemàtiques de l'antic egipte: