Crash!

  • Font: Node #tauronsindagadors del #betacamp16 i en EduWikiLab.
  • Durada: 12 hores
  • Etapa: Secundària
  • Àmbits implicats: Matemàtiques,
  • Producte final: Informe del pèrit i participació al judici
  • Enllaç: Crash!

Activitat desenvolupada cooperativament en diverses etapes: al node #tauronsindagadors del #betacamp16 i el grup de treball EduWikiLab.

El projecte Crash és una proposta de treball per projectes que implica el treball de Matemàtiques, Física i Química per resoldre una situació on es produeix un accident de trànsit.

Els alumnes s’han de posar en la pell d’un pèrit i analitzar diversos casos d’accidents des del punt de vista físics per validar si és possible o no que l’accident hagi succeït tal com relaten els testimonis, que a més es contradiuen en les seves versions. Els alumnes faran de testimonis en un judici que es celebra com a activitat de tancament del projecte.

Per fer tot això, es desenvolupen un seguit d’activitats on els alumnes es formen com a perits, analitzen casos com a perits en pràctiques i finalment participen com a testimonis en un judici que es celebra per l’accident.

En aquest projecte doncs, es mobilitzen competències específiques matemàtiques, de física i química, però també competències clau com la competència de comunicació lingüística, la competència personal, social, i d’aprendre a aprendre de 2n d'ESO. Es treballen interpretació i elaboració de gràfics, així com modelització de funcions, càlcul de mitjanes, correlacions tot emmarcat en l'anàlisi i elaboració de gràfiques de moviment, en càlculs de distàncies de frenada (amb tots els possibles factors condicionants que la poden afectar). Els models que obtenen, els ajudaran, posteriorment per analitzar els casos dels que hauran de testificar al judici.

A més, treballen a partir d’experiments reals: amb rampes i cotxes de joguina, i també amb simuladors per poder estudiar diversos possibles escenaris de desenvolupament dels accidents plantejats i saber quines solucions són físicament possible i poder refutar o acceptar les versions dels testimonis.

Una proposta d’ampliació és implicar també l’àmbit lingüístic per l’elaboració dels informes que fan al llarg del procés, però també l’exposició oral que han de fer com a producte final en el judici on participen com a perits, on exposen les seves investigacions i els seus descobriments i extreuen conclusions respecte als accidents i conclouen com han anat realment els accidents i desmentir o acceptar les versions dels testimonis que s’han recollit en cada cas.

Aquest projecte ha estat publicat a la revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias:

  • CRASH: un proyecto de enseñanza de cinemática y dinámica en el contexto del análisis pericial de accidentes. Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias 15 (2), 2103, 1-17 (2018). Jordi Domènech-Casal, Jesús Gasco, Pere Royo, Santi Vilches.