Clepsidra: rellotge d'aigua
- Font: Carlos Morales amb adaptació d'en Sergi del Moral
- Durada: Entre 8 i 12h
- Etapa: Secundària
- Àmbits implicats: Matemàtiques
- Producte final: Construcció d'un rellotge d'aigua i Article científic
- Enllaç al projecte d'en Carlos Morales i en Sergi del Moral.
El rellotge d'aigua o clepsidra és un instrument per a mesurar el temps basat a fer passar una quantitat d'aigua d'un recipient a un altre a través d'un petit orifici. Es van inventar a la Mesopotàmia fa més de 3000 anys i s’utilitzaven especialment per la nit, quan els rellotges de sol perdien utilitat. Wikipedia
Aquest és un projecte que es basa en l’experimentació de l’alumnat, però buscant el màxim rigor matemàtic i que defensa que els projectes són un bon context per aprendre matemàtiques. El projecte demana tres productes finals:
- La construcció d’una clepsidra (un rellotge d’aigua)
- Un vídeo amb la comprovació del funcionament
- Un informe científic.
La primera sessió del projecte es pot centrar en entendre el problema a través de fer la gràfica d’una paràbola amb GeoGebra i d’ordenar les fases d’un projecte, per fer als alumnes conscients d’allò que hauran de planificar a l’hora de desenvolupar-lo.
La sessions següents es proposa experimentar i fer una recollida de dades, de manera que després es plantegen preguntes motivadores que fomenten el pensament crític i la reflexió en l’àmbit matemàtic. En aquestes sessions cal portar a l'aula diferents ampolles de plàstic per foradar, crear els propis clepsidres i prendre dades. Evidentment, també necessitarem utilitzar la fregona i diferents atuells per poder portar aquests experiments a l'aula.
Un dels aspectes també és analitzar les possibles fonts d’error que van sorgint en els diferents experiments.
Es treballa la comunicació i representació quan, posteriorment, es representen les dades recollides al full d’experimentació que es troba al material. A més s’utilitzen eines TIC, com ara el GeoGebra.
Es proposa a l’alumnat un model matemàtic per ajustar els resultats recollits, que consisteix en buscar un model de funció quadràtica que acabarem comprovant que és el millor per ajustar les dades. Primer es proposa una estratègia d’assaig-millora a l’hora de trobar la funció quadràtica i tot seguit es complementa una estratègia de resolució a partir d’un sistema d’equacions.
Per últim es discuteix la validesa del model i un cop comprovat, s’elabora un model definitiu. En aquest cas, es tracta d'un projecte que exemplifica l’aprenentatge mitjançant l’adquisició de nous coneixements, competències o habilitats amb l’objectiu de resoldre un repte, pregunta o producte final.