MAMBO: MAtemàtiques aMb BOmbolles

  • Font: Anton Aubanell amb adaptació d'Enric Castellà i Jesús Gasco.
  • Durada: 10h
  • Etapa: Secundària
  • Àmbits implicats: Matemàtiques i Ciències
  • Producte final: Article científic
  • Enllaç al MAMBO i al projecte Bubbles.

A partir de les xerrades que l'Anton Aubanell ha anat escampant per tot el territori català, compartint la seva presentació, s'ha adaptat per portar-ho a l'aula. I gràcies a això, el passat abril de 2023 es va celebrar la jornada MAMBO al CESIRE, que va consistir en tallers i conferències per donar eines al professorat per portar les bombolles a l'aula tot fent matemàtiques. Podeu veure tot el material generat a la jornada com conferències, tallers i presentacions al web del MAMBO.

Ara, us detallarem un projecte realitzat a l'aula, on s'hi poden incorporar altres idees del MAMBO. El projecte consisteix en els següents passos:

Conferència de l'Anton

Us deixem un enllaç a la xerrada que fa l'Anton Aubanell, i aquesta és la que va fer durant la jornada MAMBO: MAtemàtiques aMb BOmbolles el 15 d'abril de 2023 al CESIRE. Aquesta conferència la podeu repetir vosaltres mateixos a l'aula utilitzant les idees que aporta l'Anton i fent servir la seva presentació.

Fer investigacions sobre la mescla al laboratori de Química

Què és una bombolla de sabó? Quines preguntes et suggereix? Quina és la formula màgica? Com han de ser aquestes bombolles? Lleugeres, resistents, grans? Quines proporcions calen per cada cas?

Investigar sobre la forma esfèrica de les bombolles al laboratori

Què és la tensió superficial? Com actuen les diferents forces? Perquè és esfèrica la bombolla? Per què es poden veure diferents colors a la superfície de la bombolla? Quines propietats han de tenir aquestes? Mida? Durada sense petar? Flotabilitat en l'aire?

Construir políedres per aconseguir bombolles de formes diferents

A partir de diferents material es poden construir poliedres que es puguin posar dins de la barreja per veure quines bombolles en sorgeixen. Es pot fer amb palletes de plàstic, filferros, pelapipes, utilitzar material de construcció de poliedres, etc …

Comprovar els resultats teòrics amb GeoGebra

Es fa un estudi de les bombolles de dues dimensions, i s'estudia el càlcul del punt de fermat en 3 punts. Es treballa posteriorment en 4 i més punts per, primer conjecturar, i després comprovar quina bombolla és la resultant. Tot això es treballa amb amb un llibre del GeoGebra.

I posteriorment es fa un estudi en les figures 3D utilitzant ulleres 3D anàglif, de les que tens un ull vermell i un de blau, perquè d'aquesta manera l'alumnat veu com les figures construïdes surten de la pantalla dels portàtils.

Preparar una exposició del grup classe per alumnes de primària

Finalment, és molt interessant compartir tot el que s'ha après amb les bombolles i es demana a l'alumnat de 3r o 4t d'ESO que organitzin una classe amb alumnes de 5è o 6è de primària per trasmetre els coneixements que han adquirit en aquest projecte amb diferents taules. Per exemple, explicar les mescles, diferents materials per construir, bombolles resultants diferents, ús del Geogebra per representar-les.