Babies and the Moon

És veritat que neixen més nadons quan hi ha lluna plena?

Aquest projecte el podem començar preguntant a l'aula si creuen que durant els dies de lluna plena o propers a ella hi ha més naixements o si, pel contrari, creuen que no té res a veure. Després de la pregunta hi haurà un petit debat que, depenent de les circumstàncies de l'aula, anirà cap a una banda o cap a una altra. Si tenim algun alumne que ha nascut a prop de lluna plena o té algun germà o amic que hi ha nascut, ho comentarà.

Se'ls demanarà, primer individualment i posteriorment en grup, que plantegin l'estratègia que seguirien per respondre la pregunta. Ho posarem en comú, i consensuarem com creiem que hem de seguir. Mentrestant, nosaltres podem comentar què és el mètode científic i com aplicar-lo.

Un cop fet això, ens caldrà recollir dades per fer comprovacions. Podem demanar les dates de naixement de tot l'alumnat del mateix curs al que s'està treballant, o fins i tot, demanar a secretaria les dates de naixement de tot l'alumnat de l'institut. Fins i tot al projecte de l'Isaac Muro hi podeu trobar les dates de naixements de tots els que han nascut a Catalunya des del 1985 fins al 2015.

Un cop tenim les dades, ens cal estudiar quines són les fases de la lluna. Ens plantegem dividir aquestes fases de la lluna amb Gibosa minvant, Quart minvant, Minvant, Nova, Nova visible, Quart creixent, Gibosa creixent i Plena

És en aquest punt que es proposa treballar amb instruccions del full de càlcul per aplicar condicions, sumar segons aquestes, cercar dins d'una taula, etc …

Per exemple, en el Calc del LibreOffice tenim aquestes funcions:

 =F7-ENT(F27)

que ens treu la part entera del nombre que hi ha a la casella F27

 =CONSULTAV(G7;$L$4:$M$13;2)

consulta si el valor G7 està dins de la taula entre L4-M13 i mostra la taula 2 considerant que la taula està ordenada.

 =SUMASI($H$1:$H100;M1;$I$1:$I$100)

suma de la columna H els que són el valor M1, i fes la suma del que correspon de la fila I.

Seguidament se'ns proposa fer un enquesta de les creences que tenen les persones del nostre entorn social: famílies, docents, amics, … i se'ns proposa com es podria fer i quines preguntes podem realitzar.

Finalment, es proposa que la manera de realitzar la presentació de tota la tasca feta en el projecte sigui utilitzant el Pecha Kucha .