Quines matemàtiques podem aprendre a projectes que no són de matemàtiques?
A l'escola i l'institut es plantegen grans propostes (crèdits de síntesi, projectes globalitzats…) en els que intervenen totes les àrees. Totes? No!
Sovint hi ha un petit reducte, el de les matemàtiques, que sembla que no hi té cabuda. Però si ens hi endinsem i fem les preguntes correctes…sabrem trobar quines matemàtiques podem aprendre a projectes que no són de matemàtiques.
Segurament hem de posar més en valor aquest "art" del docent que ha desenvolupat la seva mirada matemàtica, que sap "estirar les propostes" i sap fer bones preguntes a l'alumnat per fer emergir matemàtiques als projectes als que, inicialment, pensaríem que no hi ha matemàtiques.
Bons exemples de tot això els podeu trobar a la conferència "Què voleu fer enguany? Alguns episodis matemàtics" de na Pepa Pizzà i na Lídia Martí, del CEIP Mestre Colom de Bunyola, a Mallorca, quan comenten diferents propostes de treball a l'aula i les matemàtiques que hi apareixen.
Així, podem veure com construeixen una ciutat amb Lego i fan aparéixer el treball d'escales però també la idea de producte com a rectangle. Decideixen cobrir la classe amb plaques de suro i tenen converses interesants amb els seus alumnes sobre diferents maneres de fer aquest recobriment, i quan els alumnes de P3 venen a demanar als de sisè coses que no saben sobre el Tiranosaure Rex, a més d'empescar-se-les per fer-ne una representació a escala al pati, els expliquen quants graus pot obrir la boca aquest gran dinosaure, potser per comprovar si se'ls podria empassar.
Si seguim pensant en l'etapa de primària, trobariem matemàtiques de diferents maneres:
De vegades, com al projecte de L'Antic Egipte podem investigar previament quines matemàtiques eren pròpies d'una determinada etapa històrica: Com mesuraven, quin era el sistema de numeració en aquella etapa històrica o cultura… Més enllà del coneixement que aquesta investigació ens aporti, si fem un bon guiatge podrem aprofitar-lo per treballar aspectes més generals de mesura o del nostre sistema de numeració per comparació.
En canvi el projecte de la prehistòria és el context que ens permetrà situar grans nombres sobre una recta numèrica, parlar de proporcionalitat i buscar diferents maneres de representar les escales.
Amb alumnat més petit no hem de deixar passar cap oportunitat. Un exemple és a Som la classe de ... les balenes en que s'aprofita per aprendre a mesurar amb diferents unitats de mesura .
A secundària un bon exemple és el projecte Autòpsia de l'objecte del desig en el que es parteix de notícies sobre els materials que formen un mòbil i les implicacions ètiques i econòmiques que comporten. Podem treballar molts aspectes relacionats amb l'estadística: el tractament de les dades, el Big Data, la comunicació de dades a partir de suports gràfics, la interpretació de les dades donades en qualsevol dels formats i l’anàlisi que en fem.
Una altra manera d'incorporar matemàtiques a un projecte és que aquestes formin part dels reptes que els alumnes proposen quan el creen. Ens referim a activitats com els Escape Rooms que construeixen els alumnes com a producte final. Hi poden incorporar enigmes i reptes matemàtics que ajudin a consolidar determinats aprenentatges o que comportin el treball d'estratègies de resolució de problemes.
Finalment, un projecte globalitzat a nivell d'àmbits, però també a nivell de relació entre diferents instituts, és el projecte Maquetem Mataró, que consisteix en crear una maqueta gegant de la ciutat entre els diferents centres, per després mostrar-ho en una sala d'exposicions.