Projectes des de les Matemàtiques
Potser la millor manera d'incorporar matemàtiques significatives als projectes del centre és liderar els projectes des de matemàtiques, per després obrir-los a d'altres àmbits.
Des d'alguns sectors de la didàctica de les matemàtiques hi ha la sensació de que moltes vegades s'incorporen les matemàtiques als projectes de forma instrumental i puntual. Però existeixen molts exemples de projectes on les matemàtiques en són l'eix central, els quals segurament s'han ideat des de i per les matemàtiques.
Per exemple, a l'etapa d'infantil tenim els projectes d'en Toni Monclús, com el de la Carpa de Circ, on l'alumnat ha de dissenyar una carpa, i per tant, ha de definir com la vol construir, a on la vol posar, quines dimensions té el pati de l'escola per poder-la col·locar i tota una sèrie de preguntes que el docent va proposant, per poder estirar les matemàtiques que es poden trobar dins d'una carpa de circ.
Un altre projecte que ens proposen des del PBL Essentials és el de construir un Museu de les Matemàtiques a l'escola. Ho fan de forma genèrica, i des de les inquietuds de l'alumnat. En el nostre cas, a Catalunya tenim un exemple molt característic per visitar i tocar, el MMACA de Cornellà de Llobregat.
Al ser una proposta tant oberta, és un projecte que es pot portar a qualsevol de les etapes, i estirar-lo tant com l'alumnat es vegi en cor a partir de la persona docent. Un clar exemple, d'activitat de llindar baix i sostre alt.
Un projecte que des del primer moment captiva a l'alumnat és el projecte Snap Hotels. Es basa en una idea senzilla, però que permet estirar-lo molt i és un problema obert. Consisteix en construir un hotel amb cubs encaixables imposant una sèrie de condicions segons la posició del cub (que actua com habitació) i cal cercar l'hotel òptim. Cal l'ús del full de càlcul, i és un clar exemple de resolució de problemes, on l'alumnat aporta versions d'hotel que va millorant.
Un altre tipus de projectes de matemàtiques serien al d'experimentar i recull de dades. Per exemple, el projecte el salt de pont, altrament dit Puenting, permet aproximar el número necessari de gomes enllaçades per poder permetre un salt d'un ninot amb la màxima precisió, però cal prendre dades i modelitzar el comportament.
Igualment, el projecte de les Matemàtiques i Tennis d'en Manel Sol, modelitza el comportament d'una pilota de tennis amb el seu moviment, prediu i utilitza models matemàtics per representar com es mou.
Unes propostes que permeten ser estirades tant com el docent desitgi o l'alumnat provoqui, són les anomenades Matemàtiques en 3 actes. Són un tipus de projectes on es planteja primer el repte, l'alumnat pregunta el que vol saber, posteriorment va desglossant les necessitats per resoldre la pregunta i, finalment, actua. Un bon exemple, és la piràmide de penics.
Altres maneres d'implicar els alumnes en projectes és triar temàtiques que els provoquin emocionalment, com poden ser Les Matemàtiques del Futbol que tant present és a les nostres vides, o també proposar de fer algun tipus de concurs o competició, definint-ne les normes i criteris matemàtics per establir que és un bon concurs, com pot ser el de Pelar Patates. Una altra manera de provocar els alumnes és a través de la màgia de les Bombolles Matemàtiques, que incideix directament a la part més essencial d'infant i això es pot aprofitar per fer sorgir un munt de matemàtiques tant complicades com necessitem, podent-hi treballar des de primària fins a batxillerat.
Un altre tipus de projecte, són projectes relacionats amb accions quotidianes per mesurar-ne el risc i les probabilitats. A partir del risc en prendre decisions amb una muntanya russa, que dissenyen ells mateixos, generant bones preguntes, es pot relacionar aquest Risc i Matemàtiques en altres situacions més quotidianes.
També es poden estudiar les diferents possibilitats que poden haver provocat un accident de trànsit on han intervingut un parell de cotxes, només amb el resultat final, deduint què ha passat, i descobrir el màxim de dades de l'accident possibles. El projecte CRASH! ens permet fer de pèrit a partir d'un accident que ja ha succeït i, analitzant totes les dades elaborar un informe per concloure com s'ha produït.
Finalment, us posem l'exemple del disseny d'un tipi fet amb GeoGebra, on a partir de la quantitat de persones que hi han de dormir, es dissenya la forma i mides que hauria de tenir.
Us deixem l'enllaç a un article que es va escriure des del CREAMAT per la revista Nou Biaix sobre les matemàtiques en els projectes