Bloc 5: Qualitat educativa i salut laboral. Aspectes psicosocials

Introducció

Exercir la direcció, aconseguir i valorar l‘èxit educatiu és, avui dia, considerar La qualitat de l’educació i la salut laboral dels professionals dues qüestions inseparables. Els professionals que dia a dia intervenen als centres i als serveis educatius han de poder treballar en una organització de qualitat i saludable, per això han de comptar amb unes bones condicions de treball i amb el suport decidit de les diferents unitats de l’Administració, de les famílies i de la societat en general.

Els projectes de direcció i els projectes educatius s’han de recolzar en aquest binomi de Qualitat Educativa i Salut Laboral, amb el convenciment que una gestió eficaç i afectiva de la qualitat i de la prevenció està condicionada a la seva integració en l’organització i en la gestió del dia a dia, a l’exercici de la direcció. Els equips directius han d’assumir aquesta responsabilitat i generar una dinàmica de “dalt a baix, en cascada” per promoure i incorporar la prevenció dels riscos laborals i la salut en tots els nivells del centre educatiu, fins aconseguir que formin part de la pròpia cultura.

Si considerem les competències que té el director o la directora com: Ostentar la representació del centre, representar a l’Administració educativa, exercir la direcció pedagògica, dirigir i coordinar totes les activitats del centre, garantir el compliment de les lleis, exercir com a cap de personal i realitzar les contractacions d’obres, serveis i subministraments; veiem que estan molt relacionades amb l’organització del treball, i les decisions que adopta influeixen de forma important en les condicions amb què aquest es desenvolupa i amb la prevenció dels riscos laborals.



Els decrets d'autonomia i de direcció, publicats respectivament els mesos d'agost i novembre configuren un marc normatiu amb més i majors competències per a la direcció dels centres educatius. En aquest context es fa més necessària la formació dels equips directius en Salut Laboral.

Diferents estudis realitzats coincideixen a destacar que l’estil de lideratge és una dimensió importantíssima en la salut laboral de les persones i de les organitzacions. És des d'aquest enfocament que es planteja el tema, amb el desig de contribuir a fer-lo més visible i col·lectiu.


A partir del marc normatiu i teòric de referència, ens aproximem a les característiques que han de tenir els centres educatius per a convertir-se en organitzacions saludables. Destaquem els factors psicosocials i la seva avaluació, com elements que influeixen en les condicions i en l'organització del treball. Analitzarem els múltiples factors que provoquen estrès , especialment els que estan relacionats amb l’organització i les condicions laborals.

Analitzarem aquelles estratègies d’intervenció sistemàtiques i planificades que tenen com a finalitat reduir l’estrès i les seves conseqüències per a les persones i les organitzacions.

Per a concloure tractarem alguns aspectes del treball directiu i com entenem els lideratges pedagògics saludables.

Objectius

  1. Adquirir coneixements del marc teòric, legal i normatiu de la seguretat, la salut laboral i la prevenció per integrar-los en la gestió i l’organització del centre.
  2. Fomentar la reflexió i anàlisi sobre els elements que configuren la funció directiva i els seus efectes i afectes en l’organització educativa.
  3. Conèixer estratègies d’intervenció per promoure una cultura preventiva amb la participació de tots els agents implicats des d’un enfocament de lideratge distribuït i amb vocació de servei.
  4. Conèixer els mètodes d’avaluació per detectar els factors de risc presents als centres educatius, especialment els factors psicosocials.
  5. Tractar aspectes de la prevenció dels riscos que tenen importància per a la “bona pràctica” de la professió docent i la funció directiva.
  6. Compartir experiències directives i docents que afavoreixen la qualitat, la prevenció i la salut.
  7. Promoure l’anàlisi de l’organització i del context escolar des d’una perspectiva professional saludable.
  8. Promoure propostes d’intervenció per crear un centre educatiu saludable i un bon clima de treball.
  9. Conèixer i prevenir l’estrès, el síndrome de bournout, l’assetjament psicològic.
  10. Conèixer el protocol d’assetjament laboral.

Continguts

  • El marc normatiu
  • Fonamentació teòrica
  • Els factors psicosocials
  • El centre educatiu com a organització saludable
  • Models de lideratge
  • La direcció i la salut laboral. Relació entre treball i salut. El treball directiu
  • Els lideratges pedagògics saludables

Apartats