Activitat 3. Què i com avaluem amb les TAC?
Aquesta activitat té com a objectius:
- Conèixer i generar instruments digitals d’avaluació.
- Aplicar instruments digitals d’avaluació per fer el seguiment de ’activitat a desenvolupar.
L’objectiu d’aquesta activitat és presentar instruments digitals per dur a terme el seguiment de l’alumnat.
Fonamentalment es plantegen dues eines, els formularis Google i els generadors de rúbriques. La diferència entre elles és que mentre els formularis ens permeten recollir les observacions directament en un full de càlcul i cal omplir-los en línia, les rúbriques poden ser generades informàticament però ser tractades en paper.
Tant d’una eina com de l’altra n'hi ha exemples per poder ser utilitzats de forma directa o bé modificats i adaptats.
Orientacions de treball
1. Per parelles, consulteu els enllaços
Cal definir dos elements fonamentals: les dimensions que es volen avaluar i les descripcions que indiquen el nivell d’assoliment d’aquestes dimensions.
2. Trieu una de les activitats següents i feu el llistat de dimensions corresponent que considereu que s’han de tenir en compte per a l’avaluació.
Webquest Entra en escena
Webquest Les plantes urbanes
Webquest Una vuelta a las mates en 80 días
3. Un cop establertes aquestes dimensions, començarem a treballar amb generadors digitals de rúbriques. El següent enllaç ens permet crear, guardar, consultar, modificar rúbriques de forma simple i ràpida. Per poder crear una rúbrica no cal enregistrar-se com a usuari, però si es volen guardar per recuperar-les posteriorment sí que cal fer-ho
http://rubistar.4teachers.org/index.php?&skin=es&lang=es&
Introduïu les dimensions que heu definit a la primera columna i decidiu els nivells d’assoliment que cal fixar a cadascuna. Un cop creada la rúbrica, es pot imprimir, descarregar o bé compartir-la penjada al núvol per a què la utilitzin d’altres usuaris. La descàrrega pot ser com a document consultable fora de línia mitjançant un navegador o com a full de càlcul.
4. Descarregueu-la en format full de càlcul i guardeu-la al vostre portafolis.
5. Aprofitant la mateixa activitat analitzada i les dimensions creades, utilitzarem els formularis Google com a un altre instrument d’avaluació. Genereu un formulari triant el tipus de pregunta de “quadrícula”. A les files indicarem les dimensions definides i a les columnes els possibles nivells d’assoliment.
6. En gran grup, s’exposaran la rúbrica i el formulari creats justificants quines han estat les dimensiones triades i els nivells d’assoliment associats. L’objectiu és establir un intercanvi sobre els criteris d’avaluació de l’activitat fonamentals i una comparativa entre els dos instruments dissenyats.
Materials
Rúbriques
https://sites.google.com/site/rubriquesdinfantilabatxillerat/
https://sites.google.com/site/avaluemavalueuavaluen/eines-per-avaluar/rubriques
http://www.xtec.cat/web/curriculum/xarxacb/avaluarperaprendre/rubrica
https://sites.google.com/site/rubriquesgurb/
http://www.xtec.cat/web/curriculum/bancderubriques
Generadors de rúbriques
http://www.rcampus.com/indexrubric.cfm
Formularis Google
http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cursos/curriculum/interniv/a2fp/modul_3/practica_1
https://sites.google.com/a/xtec.cat/xtec-i-google/documents/formularis
ORIENTACIONS PER A LA COORDINACIÓ
En aquesta activitat es tracten només instruments digitals d’avaluació dirigits al professorat, és a dir, possibles recursos per fer el seguiment de l’alumnat.
Es deixen de banda els instruments que permeten la realització directa d’una prova per part de l’alumnat, o sigui, qüestionaris en línia, tot i que els formularis Google poden ser emprats per a aquesta funcionalitat.
L’ús dels formularis ja ha estat tractat a l’activitat 2 de la fase 2. S’han repetit aquí els enllaços corresponents a les orientacions per a la seva creació per tal d’ajudar els participants.