Activitat 1. Quin concepte d'infant tenim?
Aquesta activitat té com a objectius:
- Evidenciar el concepte d'infant que té cada educador.
- Recollir el concepte d'infant del professorat i el grau de coincidència o divergència.
- Fer aflorar punts forts i febles del centre amb relació al concepte d'infant.
Us proposem aprofundir una mica més sobre el tema a partir d’opinions, cites i retalls d’idees de docents i teòrics. Per preparar el debat final de l'activitat es partirà de la reflexió individual per recollir el concepte d'infant del professorat i el grau de coincidència o divergència. En acabar redactarem entre tots una definició consensuada de concepte de nen.
Orientacions de treball
1. Llegeix les frases següents:
2. Llegeix les frases següents i decideix fins a quin punt t'hi identifiques i hi estàs d'acord. També et convidem a que reflexionis per què, o bé facis algun tipus de matís o observació. Per facilitar el posterior debat, pots escollir una frase amb la que estiguis molt d’acord i una amb la que hi estiguis poc o gens.
3. Poseu en comú, compartiu i discutiu els resultats. Us podeu fer les següents preguntes:
- Coincideix el vostre grau d’acord personal amb la resta de persones?
- Coincideix el vostre grau d’acord amb les vostres pràctiques habituals?
- Quins d’aquests aspectes us preocupen més al centre?
En acabat, redacteu una definició de concepte d'infant compartida entre tot el grup.
4. Compartiu les vostres definicions amb la resta del claustre i elaboreu una sola definició que sigui consensuada per tot el grup.
ORIENTACIONS PER A LA COORDINACIÓ
La finalitat de l'activitat és facilitar la introspecció i la reflexió entorn d'unes determinades creences, que es formulen per mitjà d'unes frases, per visualitzar la coherència que tenim cadascú entre la concepció d'infant (com aprèn, com es desenvolupa…) i la nostra pràctica educativa (com organitzem els espais, quines propostes fem als infants…). Es recomana que els educadors reflexionin primer individualment i després en grup sobre el seu grau d'acord respecte a les frases proposades i que després la persona coordinadora enceti un debat a partir d'aquestes. Per tal que tots els assistents participin activament en el debat, el coordinador repartirà una frase a cada participant per tal que tothom intervingui exposant el seu pensament. És important reflexionar sobre si hi ha relació entre el grau d'acord o desacord amb els ítems i la pròpia pràctica habitual.
Tot seguit teniu les frases i els documents dels quals han estat extretes per si us poden ajudar a preparar el debat:
En acabar el debat, demanarem als petits grups que elaborin una definició de concepte d'infant per finalment compartir-la amb tot el claustre i elaborar-ne'n una de nova en la que es reculli el concepte d'infant que comparteix tot l'equip educatiu.
Tot seguit us proposem un seguit de definicions de concepte d'infant per si poden ajudar-vos en aquesta tasca:
- Ésser social, actiu, creatiu i participatiu, amb un gran potencial cognitiu i afectiu, i amb capacitat d'expressar-se i comunicar-se.
- Subjecte competent amb capacitat de construir-se a partir de les seves capacitats orgàniques i de les experiències i intercanvis amb l'entorn. Amb materials adequats i propostes interessants l'infant pot construir el seu propi aprenentatge, aprenendre a compartir, a crear hipòtesis i comprovar els resultats per si mateix, creant un aprenentatge significatiu.
- Ésser en desenvolupament, entenent desenvolupament com a procés global i individual.
- Ésser que presenta necessitats de tipus físic, afectivo-emocional, personal, social i intel·lectual. Que depèn de l'adult, que cal que l'atengui de forma afectiva i significadora.
- Persona humana que té drets.
També trobem altres definicions més formals segons el punt de vista que utilitzem per definir-lo: