Activitat 1: Què fem? Què diu el currículum?
Aquesta activitat té com a objectius:
- Comparar les similituds i les diferències dels continguts del currículum de les tres llengües (català, castellà i llengua estrangera).
- Identificar els continguts del currículum (català, castellà, llengua estrangera) que es desenvolupen en una activitat d’escriptura que ja es fa al centre.
Us proposem fer una anàlisi d’una de les activitats “estrella” seleccionades en la fase anterior, tot relacionant-la amb els continguts del currículum.
Orientacions de treball
1. Feu grups de tres persones (una de cada llengua) i seleccioneu una de les activitats recollides en la fase anterior que cregueu que tingui possibilitats per portar-se a la pràctica des de les tres llengües.
2. Identifiqueu quins ítems dels continguts del currículum es desenvolupen en aquesta activitat, i destaqueu-los amb color. S’ofereixen, com a material de treball, unes taules amb el buidat dels continguts del currículum dels quatre cursos d’ESO, per facilitar-vos la lectura.
3. A grans trets, com us imagineu que es podria millorar aquesta activitat? Quines aportacions es podrien fer i desenvolupar des de les altres llengües?
4. Redacteu, a tall de conclusions, una valoració del que heu fet durant aquesta activitat per compartir amb el grup gran.
5. Posada en comú.
Materials
Documents en què es recullen els continguts del currículum de les tres llengües en paral·lel, per nivells:
Primer d'ESO
Segon d'ESO
Tercer d'ESO
Quart d'ESO
Competències bàsiques de l’àmbit lingüístic. Document que conté les dimensions, les competències graduades en tres nivells d'adquisició, els continguts clau que desenvolupen cadascuna de les competències, i les orientacions metodològiques i d'avaluació.
ORIENTACIONS
1. Formació dels equips de treball
Els grups de treball que es creïn per a aquesta activitat poden ser ja els equips que treballaran plegats durant la fase de construcció i d’experimentació.
Aquests equips haurien d’estar formats per professorat que imparteixi el mateix nivell, amb la finalitat que puguin treballar sobre el currículum d’aquell curs i que portin a terme l’experimentació (si pot ser) amb el mateix grup d’alumnat. Si això no fos possible, caldria pensar altres fórmules d’agrupament, tenint present que l’objectiu és fer una activitat coordinada en les tres llengües (o en dues llengües, si no és possible fer-la en totes tres).
2. Lectura del currículum en paral·lel
Un dels objectius d’aquesta activitat és que el professorat conegui els continguts del currículum de les llengües que no imparteix, i que identifiqui:
- Què hi ha en comú?
- Què hi ha de diferent?
Després caldria començar a fer una primera exploració(a grans trets) de com es podrien treballar aquests continguts, sempre tenint al pensament una activitat puntual i concreta.
No es tracta de fer cap programació conjunta, sinó que es tracta de començar a treballar des d’una activitat petita de forma coordinada.
S’ofereixen, com a material de treball, unes taules amb el buidat dels continguts del currículum dels quatre cursos d’ESO, per facilitar-ne la lectura.
3. Activitats per analitzar
Les de la fase anterior. Entenent que poden ser activitats que s’han portat a la pràctica en una llengua o de manera coordinada en més d’una llengua curricular. Com que es tracta de treballar sobre el currículum, en aquest cas no hi tindrien cabuda aquelles activitats que es porten a terme en llengües no curriculars. Caldria triar aquelles activitats que d’antuvi, sembli que tinguin més possibilitats de ser adaptades a les altres llengües, i que ofereixin més possibilitats de treballar de forma coordinada.
4. Posada en comú
Es tracta que un portaveu de cada grup expliqui al gran grup, de forma breu, aquelles impressions i aspectes que destacaria després de fer l’activitat. Aquestes impressions hauran estat redactades prèviament en el petit grup.
Aquestes aportacions poden ser recollides en algun mural o en algun suport, com la pissarra digital, o d’altres, ja que seran la base per construir el document “Planificació de les propostes per experimentar” que s’elaborarà al final d’aquesta fase.