Activitat 4. Anem per feina; les activitats de la seqüència

 Objectius
Aquesta activitat té com a objectiu/s:

  • Aprofundir en la descripció de les activitats competencials.
  • Dissenyar les activitats de la seqüència tenint en compte les característiques d'una activitat competencial (document creat a l'activitat 3).
  • Comprendre i aplicar al disseny diferents dinàmiques grupals en funció del grup i dels objectius de la seqüència.


 Descripció
A partir de la lectura d'alguns documents teòrics reflexionareu sobre diferents dinàmiques grupals i dissenyareu les activitats de la vostra seqüència.




Orientacions de treball


Individual 1. Organitzeu-vos en tres grups i repartiu els tres documents sobre agrupaments, un per a cada grup. Llegiu-los i extraieu les conclusions que us semblin importants a l'hora de decidir les dinàmiques grupals de la vostra seqüència.



Individual 2. Poseu en comú les vostres conclusions i consensueu les possibilitats dels diferents agrupaments en una seqüència d'activitats.



Individual 3. Ara ja podeu començar a triar i dissenyar les activitats de la vostra seqüència. Abans de fer-ho reflexioneu sobre els punts següents:

a) Plantegeu-vos les preguntes:


• Quines ajudes anireu donant a l'alumnat per apropiar-se dels continguts necessaris i assolir l'objectiu funcional de la seqüència?

• Reuneixen les característiques d'una tasca o activitat competencial?

• Hi ha diferents tipus d'agrupaments (individual, grupal, homogeni, heterogeni)?



b) Recordeu ara el passos 4 i 5 del document Cinc passos per dissenyar una seqüencia d'activitats

c) I reviseu també què és una seqüència d'activitats i perquè l'anomenem seqüència:


Una seqüència d'activitats és més que un recull o conjunt de tasques.

La paraula seqüència fa referència a un cert ordre. El tipus d'activitats és important. Ja hem vist les característiques que han de tenir per ser considerades competencials. Pero el procés de construcció dels coneixements necessita i preveu a més una connexió amb la ZDP (zona de desenvolupament proper) i una interrelació entre les activitats, és a dir, un cert ordre.

Recordeu el treball sobre el bastiment realitzat al bloc 1 de la fase 3.

Quan planifiquem una seqüència didàctica, aquesta ha de seguir el procés següent:

(E) EXPERIMENTACIÓ: treballar a partir de les experiències personals. Activar els coneixements previs de manera contextualitzada (penseu que els alumnes adults porten un bagatge de vida molt ric i variat).
(S) ESTRUCTURA: estructurar i esquematitzar els coneixements previs, buscar coincidències i agrupar.
(E) EMMARCA: recollir, posar en comú i relacionar els coneixements previs. Contextualitzar per fer el pont cap als continguts.
(T) TEORITZA: afegir coneixements teòrics procedents d'experts (explicacions del docent, consulta al dossier o textos, etc.)
(E) EXPERIMENTACIÓ 2: aplicar a la vida real una experimentació enriquida de les experiències de tots i de la teoria introduïda.



Individual 4. Un cop feta la reflexió al voltant dels tres punts proposats ja podeu completar la vostra seqüència amb el disseny de les activitats.


Materials



Documents sobre agrupaments
  • Introducció General dinàmiques grupals

Dinàmiques grupals

  • Treballem amb diversitat de constel·lacions grupals

Constel·lacions grupals

  • Treball paral·lelament amb la vessant individual i grupal

Treball individual i grupal




Full de treball