Activitat 3. Ja tinc clar quin model didàctic vull fer servir amb els meus alumnes. I ara?
Aquesta activitat té com a objectiu/s:
- Apropiar-se del concepte de professor mediador/facilitador, que proporciona als alumnes el bastiment necessari per avançar en el seu procés d’aprenentatge.
El currículum competencial té com a objectiu ajudar a formar persones que es responsabilitzin del seu aprenentatge de per vida. Autoregulació, conscienciació, autonomia, iniciativa, reflexió, actitud proactiva són paraules del corpus ideològic que batega en els fonaments del nou currículum. Ensenyar l’alumnat a participar activament en el seu procés d’aprenentatge passa per ensenyar-los a reflexionar, planificar, acotar, posar-se fites, observar resultats, etc. En aquest sentit el paper de la persona docent és clau; i concretament són de gran importància les funcions que realitza per aconseguir que l’alumnat assoleixi una bona competència en tots els aspectes esmentats.
Les múltiples funcions que la persona docent desenvolupa en aquest sentit les podem estructurar en dos grups principals: orientació i guia, i facilitació de la construcció de coneixement. Per tal d’entendre el paper del docent com a facilitador de la construcció de coneixement, cal apropiar-se en primer lloc del concepte de “bastiment”. Per tal d’afavorir la reflexió començarem amb una imatge d’un edifici en construcció i unes preguntes: “Què vol dir bastiment? Quina funció té? Quina relació té per a tu aquest concepte amb la tasca docent?”
Orientacions de treball
1. Observa la primera imatge del full de treball i respon breument les preguntes següents:
- Què vol dir bastiment?
- Quina funció té?
- Quina relació té per a tu aquest concepte amb la tasca docent?”
2. Recordem l’activitat 2, i les dicotomies instruir / capacitar i transmetre / ajudar a construir (Esquema representat en el full de treball). Contesta les preguntes següents:
- De quines maneres ajudes els teus alumnes a construir el seu coneixement?
- Dins d’aquest paradigma de la didàctica (model competencial), quin nom posaries al paper que juga el mestre?
3. Compartiu aquesta anàlisi individual en grups de tres o quatre persones, comentant els aspectes comuns o no comuns de la vostra exploració.
4. Exposeu les vostres conclusions a la resta de companys i companyes. Observeu i comenteu la imatge de les llambordes i el camí que trobareu a final del document de treball.