La fase inicial consta de dues parts: una informació general de l'itinerari i una proposta d'autodiagnosi.
A continuació, us presentem els objectius i els aspectes més rellevants de l'organització d'aquest itinerari per tal que, parlant-ne conjuntament, sigui el punt de partida del treball de l'equip de formació.
Objectius
- Conèixer les característiques de l'enfocament competencial en el treball a l'aula entorn de les matemàtiques.
- Encaminar canvis per avançar en aquesta línia a partir de l'experimentació a l'aula.
- Facilitar l'acord de l'equip de persones que participen de la formació per donar coherència a l'actuació del centre en aquest tema.
Un document bàsic per aquest itinerari de formació és: Competències bàsiques de l'àmbit matemàtic. Identificació i desplegament a l'educació primària
És un document que concreta la competència matemàtica en 10 competències i dóna orientacions sobre com treballar-les i com avaluar-les.
Organització
Podeu consultar els esquemes que trobareu al document Descripció de l’estructura de l’itinerari i de les seves fases, blocs i activitats, on es descriu l’organització general i la tipologia de materials. En aquest esquema l'acrònim CM indica competència matemàtica.
En primer lloc es presenten les quatre fases en què es divideix l’itinerari:
- Fase inicial
- Fase de planificació
- Fase de construcció i experimentació
- Fase final
Per a cada fase s’indiquen les tasques que es proposen i la relació amb el marc curricular i els documents de centre. Així mateix s’indiquen els tipus de materials de què es disposa:
- Documents per a la carpeta de formació
- Material de formació
- Fulls de treball
També s’indica que s’anirà construint una carpeta de formació que deixarà constància de la feina feta i del progrés realitzat.
El nucli de l’itinerari és la fase de construcció i experimentació que es divideix en tres blocs. Per a cada bloc es detallen les activitats que es proposen. Entre aquestes cal assenyalar especialment les que impliquen experimentació a l’aula. Cada experimentació té tres fases que es concreten en tres activitats successives:
- Planificació
- Intervenció a l’aula
- Valoració
Ens disposem a iniciar un itinerari de formació i, com en qualsevol camí, és important conèixer el punt de partida per poder valorar, al final, el trajecte fet. En aquest sentit us convidem a respondre, en un full que guardareu personalment, les preguntes que apuntem tot seguit. Al final de l’itinerari us proposarem reprendre aquestes notes per tal que pugueu valorar l’evolució que heu realitzat.
Responeu a les preguntes amb la major franquesa possible. Es tracta simplement d’una reflexió personal que podreu contrastar al final del procés formatiu:
- Creus que la introducció de la idea de competència en el currículum és positiva per a l’educació matemàtica de l’alumnat?
- Tens prou elements per emprendre els canvis que suposa la incorporació de la competència matemàtica al treball de l’aula?
- Has fet canvis en la teva manera de treballar per adaptar-te a aquesta demanda?
- Creus que heu compartit en grup la manera d’entendre la competència matemàtica i com avançar en el sentit d’ajudar a desenvolupar-la?
- Creus que heu adaptat l’avaluació a l’enfocament competencial?
Document d'entrada
- Material de formació
Descripció de l’estructura de l’itinerari i de les seves fases, blocs i activitats
- Competències bàsiques de l'àmbit matemàtic. Identificació i desplegament a l'educació primària (https://goo.gl/cP1GmC)