Activitat 5. Padlet
Aquesta activitat té com a objectiu/s:
- Conèixer una aplicació web que permet crear col·laborativament murals digitals o taulers d’anuncis: Padlet.
A partir de la visualització del tutorial de l’aplicació presentada, en petits grups portareu a terme una petita pràctica per familiaritzar-vos amb aquest recurs i així poder veure les seves possibilitats d’aplicació a l’aula.
Orientacions de treball
1. Formeu grups de tres persones, llegiu aquest text, visioneu el tutorial i completeu el full de treball:
La incorporació de la tecnologia al treball a l'aula fomenta l'augment d'oportunitats perquè tots puguin ser productors actius, disposant del temps i els ajuts necessaris.
Hi ha diverses eines digitals que podem utilitzar en qualsevol activitat que tingui l'objectiu d'afavorir el diàleg, l'intercanvi d'idees i la discussió centrada en una tasca i que admeten múltiples formats digitals. Potenciar la comunicació virtual entre els usuaris redueix les barreres que molts poden trobar en les interaccions en el món no virtual: permet donar més temps als que ho necessiten, facilita la possibilitat d'obtenir ajuts del mestre i de cercar la complicitat amb la família o els companys per fer-ho, fa possible incorporar recordatoris que incloguin instruccions clares sobre la demanda, evita les interrupcions indesitjades… Moltes aplicacions possibiliten la incorporació de recursos en diversos formats per expressar les pròpies idees (amb text, incorporant gravacions de veu, imatges, històries o vídeos subtitulats). Permeten a l’alumnat expressar-se de forma diferent en les discussions o les exposicions orals.
Una de les eines que afavoreixen aquest canal de participació virtual és Padlet. Es tracta d’una senzilla aplicació web gratuïta que permet crear murals digitals o taulers d’anuncis. Només compartint l’enllaç amb els alumnes, aquests podran penjar notes tipus post-it, incorporar imatges, enllaços a adreces web, vídeos…
La diversitat d’alumnat a l’aula implica oferir formes diverses d’intervenció i permetre realitzacions variades. La incorporació d’aquesta eina en les tasques escolars obre grans possibilitats de treball col·laboratiu que són especialment interessants pels alumnes amb més barreres a l’aprenentatge. Alguns dels usos que ens permet aquesta eina és la creació de:
- Taulers de dubtes sobre un tema concret que estem treballant. Els alumnes van afegint allò que no acaben d’entendre o no tenen prou clar i entre els propis companys i el professorat es van oferint respostes i guiant als que tenen més dificultats.
- Taulers per oferir pautes. Per exemple, el mestre pot anar deixant notes organitzades sobre els passos a seguir per realitzar qualsevol tasca, exemplificacions… Pot proporcionar bastides, instruccions on puguin acudir quan sorgeixen dubtes. D’aquesta manera es facilita que tots tinguin èxit en la tasca proposada.
- Taulers per recollir els coneixements previs sobre un tema, idees per abordar alguna tasca o temes concrets que volen investigar en un projecte determinat, donant temps suficient als alumnes perquè tots puguin participar. Sovint s’enceten converses o es preparen qüestionaris escrits per detectar les idees prèvies sobre el tema que es treballarà. Alguns alumnes tenen dificultats per elaborar un discurs en poc temps, els costa participar davant la resta de la classe (per vergonya, baixa autoestima…), pensen que se’ls està avaluant… i no expressen el que realment saben del tema. Si se’ls ofereix més temps i formats variats per expressar-se estem minimitzant les barreres a la participació.
D’altra banda, els alumnes que ho necessiten poden utilitzar eines (Ispeech, Clearly, Voice Comments, Zoom…) que facilitin la preparació de la pròpia intervenció, ajustant ells mateixos el format a les seves necessitats: mida de textos, imatges; contrast entre fons i text; sintetitzador de veu; volum o velocitat de qui parla; amplificació del so…
El funcionament de l’aplicació és molt senzill. Permet fer “murals digitals” sense registre però es recomanable registrar-se com a usuari per poder disposar d’un espai d’aula on recollir tots els taulers (creats pel professorat o pels alumnes).
2. Amb els mateixos grups de treball que heu format en l’activitat anterior, realitzeu la pràctica proposada en el següent full de treball.
Materials
Informació sobre Padlet
Models de Padlets: