Activitat 3. Google Drive/Google Docs
Què ens proposem en aquest bloc?
- Conèixer una aplicació en línia que permet crear, editar, compartir i gestionar diferents documents.
A partir de la visualització dels tutorials de l’aplicació presentada, en petits grups portareu a terme una petita pràctica per familiaritzar-vos amb aquest recurs i així poder veure les seves possibilitats d’aplicació a l’aula.
Orientacions de treball
2. Formeu grups de tres persones, llegiu aquest text, visioneu els tutorials i completeu el full de treball:
- documents de text
- presentacions
- fulls de càlcul
- formularis
- dibuixos
També permet pujar arxius i accepta la majoria dels formats comuns (doc, xls, odt, ods, ppt…).
La possibilitat d'emmagatzemar els documents a la xarxa i de treballar amb ells diverses persones, permet l'elaboració conjunta de textos mitjançant l'escriptura col·laborativa. Això comporta la implicació de l'alumnat en una tasca comuna que integra lectura i escriptura.
A més facilita una comunicació immediata entre "professor i alumne" o entre "alumne/a i alumne/a" per resoldre dubtes de classe i fer exercicis. Així doncs es faciliten i es recullen de manera senzilla tasques com la correcció i l'avaluació directa per part del professorat. Els documents que es creen o presenten a l'aula es poden reeditar posteriorment a la mateixa classe o fora de l’escola, de manera que permeten un treball continuat i coordinat (ubiqüitat). Aquests documents es poden també publicar, de manera que les adquisicions i èxits d'un estudiant o d'un grup d'ells, es poden compartir i posar a disposició del grup.
L'aprenentatge és recíproc i es potencia de manera clara el treball col·laboratiu, l'actitud d'ajuda i la cooperació. Valors com el respecte a opinions diferents, acceptació de les crítiques o responsabilitat i regulació del temps de treball, poden ser conseqüència del bon aprofitament d'aquest recurs educatiu.
Dependrà de les tasques que es demanin a l'alumne, de l'entorn social i organitzatiu de la classe, de l'estratègia metodològica implementada i del tipus d'interacció comunicativa que s'estableix entre l'alumnat i el professor/a durant el procés d'aprenentatge, que aquests propòsits anteriors arribin a bon terme.
A més de les opcions que ofereix Google Drive, podem connectar altres aplicacions al nostre compte que poden ser de gran utilitat per personalitzar i oferir més oportunitats d’aprenentatge a tots els alumnes.
Destaquem dues aplicacions que permeten oferir múltiples opcions de presentació de continguts i expressió d’allò que els alumnes saben.
VideoNot és una eina que ens permet fer anotacions mentre visualitzem un vídeo. Es pot destacar una informació d’interès (les idees principals, allò que tots els estudiants han d’entendre…), escriure observacions (per fer reflexionar l'alumnat sobre alguns aspectes, per plantejar interrogants en un instant concret…)
Kaizena és una aplicació que ens permet afegir comentaris de veu sobre una paraula o frase d’un document de treball. Pot ser de gran utilitat per oferir pautes i ajuts als alumnes que ho necessiten, per a la revisió de les seves tasques… Podem oferir o demanar als alumnes que seleccionin i expliquin les idees principals d’un text, que argumentin la seva opinió sobre una idea del propi text… Permet a més a més acompanyar la nostra correcció amb qualsevol recurs de la xarxa que considerem útil per aclarir, completar o explicar d’una altra manera una idea i millorar així la seva comprensió. Podem, per tant, enriquir els arxius del Drive amb altres documents en múltiples formats (text, àudio, vídeo, esquemes, mapes conceptuals…)
2. Amb els mateixos grups de treball que heu format en l’activitat anterior, realitzeu la pràctica proposada en el següent full de treball.