Preguntes més freqüents

Com m'identifico a l'entorn de formació Odissea

L’accés a l’entorn es realitza amb l'usuari GICAR (el mateix que es fa servir al Portal de centre, ATRI, Esfer@… i a la majoria d'aplicatius del Departament d'Educació).

El nom d'usuari ATRI/GICAR és el NIF.

La majoria d'incidències les podreu resoldre de forma autònoma (recordatoris de contrasenyes, contrasenyes caducades…)

I la direcció de cada centre té accés a la gestió dels seus usuaris (altes i baixes, correus associats, restabliment de contrasenyes…) des de l'aplicatiu GUAC


Inici

Obtenció d'identificador GICAR

Tot el personal docent i el personal d’administració i serveis dels centres educatius no universitaris de Catalunya poden tenir usuari GICAR (l'usuari és el NIF) per accedir als diferents aplicatius del Departament d'Educació.

En la majoria de centres aquesta gestió d'usuaris és estructural, ja que necessiten que tot el seu personal tingui aquest accés a múltiples aplicatius (ATRI, Esfer@, RALC, GEDAC…) En tot cas, és la direcció del centre qui gestiona els seus propis usuaris (altes, restabliments de contrasenyes, assignació de correus electrònics de contacte…)

Les direccions de centres tenen l'aplicatiu GUAC per poder realitzar de forma autònoma aquesta gestió d'usuaris.

Altres persones col·laboradores (formadors externs…) poden tenir usuari GICAR per accedir a Odissea. La petició d'aquests usuaris l'haurà de fer la unitat que gestiona l'activitat (Servei o Subdirecció) que és amb qui s'estableix aquesta col·laboració.

Recordeu que, de forma autònoma, cada usuari pot accedir a:


Inici

No puc entrar a Odissea

 • Esteu entrant utilitzant l'usuari XTEC?:

Fins a finals de març de 2021 l'autenticació a Odissea es podrà seguir fent tant amb les credencials ATRI/GICAR com amb l'identificador XTEC. A partir del 23 de març, aquesta autenticació s'haurà de fer sempre amb les credencials ATRI/GICAR.

 • Heu oblidat la contrasenya d’usuari ATRI/GICAR?:

Podeu accedir al Portal d'autogestió de contrasenyes per recuperar-la. Davant de qualsevol problema, us podeu adreçar a la direcció del vostre centre, que pot gestionar de forma autònoma els seus usuaris.

 • Sou un usuari col·laborador del Departament (no esteu treballant en cap centre educatiu)?:

Contacteu amb la unitat amb qui col·laboreu. Són ells els únics que podran gestionar les vostres incidències.

 • Odissea no respon

També podríem trobar-nos davant un tall puntual en el Servei d'Odissea. Us demanaríem però fer alguna comprovació bàsica (comprovar la vostra connexió a Internet, provar algun altre navegador/dispositiu…). Si el problema persisteix podeu obrir una incidència al SAU.

Servei d’Atenció Unificada (SAU):


Inici

Puc accedir a Odissea però no puc entrar o no trobo el meu curs

 • S'ha iniciat l'activitat formativa?

La majoria d'activitats formatives no inicien els seus espais virtual fins la data d'inici de l'activitat. Per tant, si encara no ha arribat la data d'inici, és normal que no trobeu el curs a Odissea. També hi ha activitats semipresencials que obren espais virtual en alguna fase posterior a l'inici de l'activitat. Si teniu qualsevol dubte contacteu amb les persones que tutoritzen l'activitat i, si no és possible, amb la unitat organitzadora.

 • Segons les dates i calendari de l'activitat ja hauria d'estar actiu el recurs virtual, però es veu enlloc.

Contacteu amb les persones formadores i, si no és possible, amb la unitat que organitza el curs. Pot ser una incidència amb la inscripció o potser encara no s'ha iniciat l'activitat virtual.

 • Trobo l'activitat però no hi puc accedir. Em diu que no tinc permís.

Primer comproveu que esteu validats a l'entorn (potser esteu accedint com a visitants o potser la vostra sessió d'usuari ha caducat). Si comproveu que esteu validats a l'entorn i consultant els terminis i calendaris l'activitat hauria d'estar oberta, contacteu amb les persones formadores i, si no és possible, amb la unitat que organitza el curs.

 • Puc entrar a l'activitat, però no veig tot el contingut o no puc participar.

Contacteu amb les persones formadores i, si no és possible, amb la unitat que organitza el curs. Podria haver algun problema o estar inscrits sense grup assignat imprescindible per poder participar en l'activitat.

Si podeu autenticar-vos a Odissea i no trobeu el curs o espai de treball, cal contactar sempre amb les persones formadores, si no és possible, amb la unitat organitzadora (teniu la informació a Les meves activitats de l'XTEC.


Inici

No puc modificar el meu perfil

Per tal de modificar les dades del nostre perfil personal, cal revisar aquests punts:

 • Que no deixem cap camp obligatori per omplir (els que porten un *)
 • Que la foto de perfil estigui en un format vàlid: JPG o PNG
 • Que l'arxiu amb la foto de perfil no sobrepassi la mida màxima permesa(10MB per defecte)
 • Que estem clicant el botó "Actualitza perfil"

Inici

Com inscriure's a un curs tenint l'adreça directa del curs i una clau de matriculació o d'inscripció?

 1. Accedir a l'adreça directa del curs.
 2. Identificar-se amb l'usuari i contrasenya d'Odissea
 3. Finalment, per inscriure's al curs, posar la clau de matriculació que ha proporcionat la persona formadora, generalment a través del correu informatiu.


Inici

No apareix el bloc "Els meus cursos"

És possible que el tingueu minimitzat. La interfície de moodle 2 permet modificar la visualització dels blocs laterals i del seu contingut a través dels controls de visibilitat:

 • Expandir/contraure contingut del bloc
 • Minimitzar/mostrar bloc

Interfície de moodle 2

Aquest és l'aspecte d'Odissea per defecte. Cadascú el pot personalitzar, ocultant o mostrant blocs, segons les seves preferències. Els canvis personalitzats de la interfície es mantenen d'una sessió a una altra.

Els blocs minimitzats es situen en una barra vertical al marge esquerra de la pàgina. Per veure el seu contingut només cal situar el punter del ratolí damunt seu.

Blocs minimitzats

Es pot restaurar un bloc minimitzat fent clic a la zona indicada a la imatge


El continguts dels diferents blocs varia en funció del lloc on ens trobem


Inici