Calendaris públics


Amb l'eina de calendari podeu crear calendaris públics i també utilitzar els publicats per altres. Podreu compartir i publicar informació d'agendes, calendaris, reunions… Aquesta funcionalitat es complementa amb la compartició de calendaris (que es treballa a la pràctica 4).

En aquesta pràctica veureu el treball amb calendaris públics. Així, la informació serà accessible per a tothom. Aquesta funcionalitat es pot fer més complexe (podríeu fer públic només per usuaris XTEC i implementar altres condicionants), però per a informació no pública ja tindreu les eines de compartició de la pràctica següent.

Podreu visualitzar-los integradament en el vostre compte d'XTEC-Google Apps (dins els "Altres calendaris"), fer-los servir directament (publicant-los en qualsevol pàgina web) i també facilitant una adreça per visualitzar-los des de qualsevol navegador. • Veureu com incorporar els calendaris públics ja creats dins el nostre entorn. D'aquesta manera tindreu tota la informació d'aquests calendaris a la vostra eina XTEC i triareu com la volem visualitzar.
 • Creareu calendaris públics i veureu com difondre'ls. Podreu crear objectes dins el nostre web, compartir-los mitjançant una adreça d'internet i també oferir la possibilitat de que altres els incorporin al seu calendari de Google.

Afegir calendaris públics al nostre entorn

Dins de la vostra aplicació de calendari teniu el bloc d'"Altres calendaris". Si n'afegiu un (tenim l'enllaç "Afegeix") no creareu un nou calendari com heu fet a la pràctica 1, sinó que afegireu un calendari públic (ja fet) per tenir-lo disponible permanentment des del vostre entorn de Google Apps.

Calendaris interessants

Google Apps us ofereix una sèrie de calendaris "interessants", que són públics i els podeu utilitzar dins el vostre entorn (els podreu visualitzar, però no modificar).

 • En el desplegable de l'enllaç "Afegeix", trieu "Navega pels calendaris interessants". Podreu incorporar ràpidament una sèrie de calendaris públics classificats per categories.
 • Trobareu diferents calendaris (Festes catalanes, fases de la lluna…)
 • La navegació pels calendaris estarà limitada a uns calendaris establerts. A la propera secció veureu com podeu incorporar altres calendaris.
 • Un cop afegit, tindreu el calendari triat al bloc d'"Altres calendaris". Podreu amagar/mostrar la informació d'una forma ràpida fent clic sobre el nom del calendari.
 • D'una forma fàcil també podeu realitzar més accions: canviar el color de visualització, veure únicament la informació d'aquest calendari… Això es podrà fer des del desplegable que apareix al costat del nom del calendari i també des de l'opció "Configuració".
Calendaris publicats per altres
 • Un persona usuària de Google Apps pot publicar un calendari (ho veureu després en aquesta mateixa pràctica). Pot fer públic el seu calendari personal o un altre calendari que hagi creat. Sempre us haurà de donar com a referència una adreça de correu electrònic que identifica aquest calendari (que serà la pròpia si és el calendari personal o una altra que veu a la configuració si és un altre).
 • En el desplegable "Afegeix" trieu l'opció "Afegeix el calendari d'un company de feina" i us demanarà que poseu una adreça de correu electrònic.
 • Informant de l'adreça corresponent al calendari, fareu que aquest quedi integrat al bloc "Altres calendaris" i podreu visualitzar-lo de la mateixa manera que heu vist pels Calendaris interessantsCrear un calendari públic

 • A la pràctica 1 heu vist com crear un calendari. En el bloc "Els meus calendaris" tenim el vostre calendari personal i tots els que heu creat vosaltres (també podeu tenir algun calendari que ens hagin compartit amb drets d'administració, com veureu a la pràctica 4).
 • Tots el vostres calendaris els podeu administrar. Podeu fer servir el desplegable que apareix al costat de cada calendari o també triar l'opció "Configuració" que apareix al bloc i triar el calendari que vulgueu. • En entrar a la configuració d'un calendari, hi ha la pantalla d'"Informació del calendari" que té tres pestanyes.
 • A la pestanya "Comparteix aquest calendari", podeu triar "Comparteix aquest calendari amb tothom" per fer públic el calendari. Teniu l'opció de fer-lo públic només als usuaris XTEC ("Comparteix aquest calendari amb tots els usuaris de l'organització") o fer-lo públic per a tothom ("Fes públic aquest calendari"). Heu de tenir en compte que si només el feu públic per als usuaris XTEC, les possibilitats de publicació estaran limitades (ho veurem al següent punt) ja que només serà visible quan la persona estigui validada al Google Apps de la XTEC i, per tant, pot crear confusió.
 • Teniu dues opcions per a cada tria ("Mostra tota la informació de l'esdeveniment" o "Mostra només lliure/ocupat"). Amb la darrera opció limiteu molt la informació i només es veurà on hi ha esdeveniments (però no quins són aquests esdeveniments).
 • Una vegada fet públic el calendari, necessiteu facilitar la seva difusió per a compartir la informació. En el següent apartat, veureu tres formes de fer-ho.Publicant els vostres calendaris

Un cop heu fet públic un dels vostres calendaris, heu de poder fer-los accessibles. Hi ha tres formes principals: La més fàcil és poder compartir una adreça d'internet (URL) que es veurà des de qualsevol navegador. També hi ha l'opció de mostrar el calendari dins una pàgina web. Per últim, es pot facilitar la informació per a que altres persones usuàries de Google Apps incorporin el calendari dins els *Altres calendaris* en el seu entorn.

Calendari directament a Internet
 • Entreu a la Configuració del calendari (ja s'ha comentat que es pot accedir directament des del desplegable que tenim al bloc "Els meus calendaris" o entrant a la "Configuració" i triant el calendari).
 • A la pestanya Informació del calendari, teniu l'apartat "Adreça del calendari". Clicant sobre la icona "html" obtindreu una finestra que us mostrarà una URL (una adreça d'internet).
 • La URL us permet veure el calendari directament en un navegador. Per tant només cal copiar-la i fer la difusió que vulgueu: enviar-la per correu, crear un enllaç en una pàgina web…Calendari dins una pàgina web
 • Amb la informació de l'apartat anterior (la URL del calendari) ja es podria insertar el calendari dins qualsevol document de la xarxa. Per fer-ho més fàcil, l'aplicació ens ofereix el codi html necessari.
 • Com en el cas anterior, entreu a la "Configuració del calendari", a la pestanya de "Informació del calendari". Teniu l'apartat "Incrusta aquest calendari" on trobeu codi html que podeu fer servir.
 • El codi obtingut el podeu editar si teniu coneixements de les etiquetes html, però també s'ofereix la possibilitat de personalitzar-lo fàcilment. Només cal triar l'opció "Personalitzeu el color i la mida, entre altres opcions" i podreu triar multitud de paràmetres. Com diu l'enllaç, no només podreu escollir color i mida, sinó que realment es pot configurar la visualització: visualitzar més d'un calendari, triar la vista (mensual, setmanal…), triar el títol i també la informació que volem visualitzar.
 • Amb el codi html obtingut podreu visualitzar fàcilment el calendari en una pàgina web, un wiki, en un curs de moodle…
Calendari dins l'entorn de Google
 • Com heu vist en el primer apartat d'aquesta pràctica en els "Calendaris publicats per altres", els altres usuaris de Google Apps poden incorporar el vostre calendari (que heu fet públic) dins el seu bloc d'"Altres calendaris".
 • Per fer-ho, només els heu de facilitar l'adreça de correu del vostre calendari. Tornareu a la "Configuració del calendari", a la pestanya "Informació del calendari", a l'apartat "Adreça del calendari". Al costat de la icona "html", hi ha la informació "ID de calendari:". Aquest correu electrònic és el que necessiteu per difondre la vostra informació.
 • Amb l'adreça obtinguda, una altra persona podrà seguir els passos del primer apartat i afegir el vostre calendari públic al seu entorn.