Pràctica 3

Còpies de seguretat

Còpia de les dades

Amb el programa YAST podeu realitzar còpies de seguretat de les carpetes del sistema.

És aconsellable realitzar sovint còpies de seguretat. Així, en cas de desgràcia, s’hi pot recórrer per recuperar arxius malmesos. Com que podrem recuperar exclusivament els paquets que ens interessi, ho podrem fer d’una forma ràpida i sense que interfereixi amb altres programes o arxius que no ens interessi recuperar.

Seguiment del procediment:

  • Per a crear una còpia de seguretat del sistema, inicieu el YAST des del menú principal de Gnome, triant les opcions Sistema|Sistema|Yast.
  • Seguidament, trieu l’opció System|Còpia de seguretat del sistema

Un perfil de còpia de seguretat serveix per determinar les característiques de la còpia de seguretat que fareu, i que després desareu. Creareu un nou perfil que es dirà Còpia global i servirà per restaurar el sistema de forma global. Trieu el botó Gestió dels perfils| Afegeix. A continuació escriviu Còpia global i premeu el botó D'acord.

Primer heu d’anomenar el fitxer. El desarem a la carpeta /tmp amb el nom copia_global.tar, per tant, deseu-lo com /tmp/copia_global.tar. Trieu com a ubicació Fitxer local i com a tipus d'arxiu per defecte tar amb subarxius tar gzip. Teniu l’opció de posar l’arxiu en un magatzem de còpies de seguretat ja existent seleccionant l’opció Xarxa (NFS).

Com el fitxer generat pot ser gran, triarem l'opció de dividir el fitxer en trossos que puguen cabre en un CDROM. Trieu el botó Opcions al costat de l'opció Tipus d'arxiu i trieu l'opció Crea un arxiu multivolum amb una mida CD-R de 650 Mb. Confirmeu amb el botó D'acord.

Premeu el botó Següent. A la següent finestra, amb l'opció Fes una còpia de seguretat dels fitxers que no pertanyen a cap paquet es realitzarà una còpia dels fitxers de paquets que han estat canviats després de la instal·lació o actualització dels paquets. Amb l'opció Fes una còpia de seguretat del contingut de tots els paquets es realitzarà una còpia de seguretat de tots els fitxers que pertanyin a tots els paquets instal·lats. És més ràpid no fer servir aquesta opció.

Afegiu una descripció del fitxer que creareu. Premeu el botó Següent.

En el diàleg que ens apareix a continuació teniu l’opció de decidir no copiar determinats directoris o sistemes de fitxers. Com no és el cas, confirmeu amb el botó D'acord.

Ara ja teniu el perfil creat. Periòdicament podreu fer una còpia de seguretat amb aquest perfil. Per fer-ho premeu Crea una còpia de seguretat. Al cap d'una llarga estona es generaran els fitxers copia_global.xml i 01_copia_global.tar. Segons la grandària de la vostra Linkat, es crearan també els fitxers 02_copia_global.tar, 03_copia_global.tar, etc.

Per raons de seguretat, els fitxers de còpia de seguretat sols poden ser llegits per l'usuari root. Per canviar aquests permisos, executeu des d'un terminal:

 gnomesu nautilus /tmp

Canvieu els permisos dels fitxers copia_global.xml, 01_copia_global.tar, 02_copia_global.tar, etc. i deixeu-los de la següent manera:

Quan finalitzi la còpia de les dades, copieu els fitxers generats de /tmp al vostre directori personal.

Restauració de les dades

Veureu ara un exemple de recuperació d’un paquet que s’ha fet malbé (suposem el Sane). De la mateixa forma podríeu recuperar tot el sistema o les parts que necessitéssiu. Cal recordar que en fer el procediment de recuperació es torna a carregar el sector d’arrencada, per tant no és aconsellable fer aquesta pràctica si teniu més d’un Linux instal·lat en el vostre ordinador o amb un GRUB d’arrancada diferent del què instal·la la Linkat, a no ser que es conegui el procediment de recuperació del sector d’arrancada amb un Live-cd.

Trieu a l’opció Restauració del Sistema del YAST, indiqueu el fitxer, servidor o dispositiu on tenim l’arxiu de còpia de seguretat i premeu el botó Següent:

Apareixeran les dades relatives a la creació del fitxer de còpia de seguretat. Premeu el botó Següent:

En aquesta finestra podeu seleccionar els paquets que es volen instal·lar de nou. Aquests paquets ja es trobaven instal·lats en el sistema quan es va fer la còpia de seguretat i ara no es troben en el sistema. Premem el botó Següent per continuar amb la pantalla següent.

En aquesta finestra podeu seleccionar els paquets que voleu recuperar. En aquest cas deseleccionareu tot. Després seleccioneu el paquet sane-backends, que és el que se suposa que s’ha fet malbé.

Confirmeu amb el botó D'acord.Trigarà una estona en recuperar el paquet.

Després d’aquestes operacions, el paquet ja haurà estat restaurat i es trobarà en l’estat que estava en el moment de fer la còpia de seguretat.