Pràctica 2

Gestor d'arrencada

Introducció

Els primers 512 Bytes del disc dur contenen el Master Boot Record (MBR). La informació que contenen fa referència a l’arrancada del sistema. Així, en GNU/Linux hi ha dos programes que gestionen l’arrancada del Sistema Operatiu: el GRUB i el LILO. Aquests dos programes mostren el menú que apareix quan s’engega l’ordinador i que permet escollir entre els diferents sistemes operatius que hi ha instal·lats.

Quan instal·leu la Linkat, alhora heu instal·lat el GRUB com a gestor d’arrancada. En aquesta pràctica veureu com modificar els paràmetres més importants d’aquesta arrancada.

Cal tenir en compte que una mala configuració del GRUB pot provocar que la Linkat no s’engegui i tampoc ho faci cap dels sistemes operatius instal·lats en l’ordinador. En aquest cas haurieu de recórrer a una distribució de Linux en Live-cd com el live-cd o live-DVD de la Linkat per tornar a instal·lar el GRUB. En qualsevol cas es recomana anar en compte a l’hora de fer les modificacions d’aquesta pràctica. Si es fa el que aquí s’explica no ha d’haver cap problema.

Configuració de la finestra d'entrada

Des de menú de Gnome, trieu Sistema→Sistema→YaST. Introduiu la contrasenya de root i trieu a l'esquerra de la finestra que us apareix l'opció System i a continuació, Carregador de l'arrencada.

En la pantalla que ens apareix teniu les opcions del menú de la finestra d'entrada del Grub, el que ens apareix en engegar l'ordinador. A la pestanya Gestió de la secció apareixen les opcions d'arrencada de l'ordinador.

Des d’aquesta pestanya podem definir quin serà el sistema operatiu que s’iniciarà per defecte. Per fer-ho cal seleccionar la línia corresponent i prémer el botó Defineix com a opció per defecte. També podem fer que una línia estigui per sobre de l’altre en el menú d’inici del sistema. Per fer-ho la seleccionem i premem els botons Amunt o Avall segons convingui.

Podem suprimir una línia sencera amb el botó Suprimeix.

Crearem una nova línia en cas que tinguem un altre sistema operatiu instal·lat posteriorment a la Linkat en el nostre ordinador. En aquest cas, degut a la complexitat de les comandes de la secció, el millor és crear un clónic d’una de les seccions ja implementades.

Per canviar els paràmetres d’una secció determinada la seleccionem i premem el botó Edita. Des d’aquí podem canviar el nom de la secció, el tipus, els paràmetres del kernel i el fitxer initrd. També es poden afegir més opcions. No és recomanable, si ja funciona correctament, canviar gaires paràmetres més enllà del Nom de la secció.

Un cop fets els canvis en les seccions tornem a la finestra de configuració del gestor d’arrencada.

A la pestanya Instal·lació del carregador de l'arrencada podem canviar altres opcions del GRUB.

Prement el botó Opcions del carregador de l'arrencada, podeu canviar el Temps d'espera en segons, és a dir, el temps que s’espera el GRUB per arrencar amb la secció predeterminada en cas que no la seleccioneu vosaltres. Per defecte, aquest temps és de 8 segons.

L'opció Oculta el menú a l'arrencada amaga el menú del GRUB, de forma que sols el veieu si premeu la tecla que ens indiqui el procés d’arrancada, normalment F2. També, teniu l’opció de protegir l’arrancada amb una contrasenya.

Premeu el botó D'acord si voleu desar els canvis.