Missatgeria instantània: Pidgin (Gaim)
Des de fa molt anys es disposa d’un sistema anomenat ICQ que permet saber quan altres persones estan connectades, per tal de poder parlar amb elles de forma directa. Fou a partir del llançament de MSN Messenger, el servei de missatgeria de Microsoft, quan es va popularitzar a gran escala, aconseguint que gent de totes les edats es fessin usuàries del servei. En GNU/Linux, també hi ha clients que suporten aquest protocol com ara Pidgin i aMSN.
Obrir un compte de MSN Messenger
Un pas indispensable per disposar de missatgeria instantània es obtenir un compte en el servei de missatgeria. Existeixen altres protocols, però iniciarem l’exemple utilitzant un compte del tipus MSN Messenger. Si no el teniu podeu crear-vos un gratuïtament a la pàgina web de MSN: http://es.msn.com on podreu donar-vos d’alta fent un clic al link de Hotmail
A la pantalla de Windows Live premem el botó: Registra't
Omplireu les dades del formulari on escollireu el nom d’usuari o identificador que introduireu a la casella: Windows Live ID
Continuareu omplint el formulari amb la contrasenya, que ha de tenir un mínim de sis caràcters, les opcions per restablir la contrasenya i les dades personals.
També a la casella anomenada Caràcters hi escriureu els caràcters que veiem a la imatge Imatge de verificació, es tracta d’una mesura de seguretat per evitar registres no humans com poden ser eines robotitzades per computador.
Finalment fem clic a : Ho accepto i ja disposareu d’un compte de correu que alhora us servirà com a identificador per a la missatgeria instantània.
El client de missatgeria instantània : Pidgin
Pidgin és un client de missatgeria instantània molt adequat per usuaris que disposin de comptes en diferents serveis ja que suporta comptes en molts de protocols com AIM/ICQ,MSN Messenger,Yahoo!,IRC,XMPP,GroupWise….
També es pot fer servir com un client IRC cosa que el diferencia respecte d’altres clients.
Per arrancar el client Pidgin ho fareu des del menú principal: Aplicacions | Internet | Xat | Pidgin
Obtindreu dues finestres: la finestra de connexió amb el nom Llista d'amics i la finestra de Afegeix. En la primera tindrem el compte amb que iniciem la sessió i a la segona podreu veure els comptes disponibles.
Suposant que no teniu cap compte i que voleu configurar el de MSN Messenger que heu donat d’alta anteriorment feu clic en el botó: Afegeix… de la finestra Comptes.
En la pantalla Afegeix un compte a la pestanya Bàsic indicareu:
El Protocol, en aquest cas serà MSN, el nom d’usuari, la contrasenya i un àlies. Teniu l'opció de: Recordar la contrasenya. També podreu activar la notificació si hi ha nou correu quan us connecteu al servei i utilitzar una icona per aquest compte.
A la pestanya Avançat deixarem les opcions que venen per defecte.
Un cop hem fet clic al botó Afegeix ja tindreu el compte creat a la finestra de comptes.
A continuació, obtindreu una finestra amb la Llista d’amics on, si teniu correu pendent, us sortirà una línia d’avís on podrem fer clic per visualitzar el correu per consultar-lo. També la finestra de Comptes us indicarà els comptes donats d'alta i si els teniu habilitats o no.
A la finestra de la Llista d’amics obtindrem els que estan connectats o no en aquest moment. Amb el botó dret a sobre d’un dels contactes podem disposar d’un menú contextual amb les opcions de:
- Informació,
- MI
- Enviar un fitxer,
- Visualitza el registre,
- Inicia un xat
- Bloca
- Àlies
- Suprimeix,
- Amplia
Si el compte és nou segurament la llista d’amics o contactes estarà en blanc. Si volem conversar amb algú necessitarem conèixer el seu identificador, es a dir, la seva direcció de correu de hotmail.
Podeu afegir les seves dades amb l'opció del menú: Amics | Afegeix un amic …
Un cop afegit a la llista d’amics encara ens queda un pas més, el propietari del identificador ens ha de donar permís per enviar-li missatges. Fins que no sigui així no podrem conversar amb ell.
Si algú dels nostres amics està connectat i disponible podrem iniciar sessió fent:
Doble clic sobre la icona o bé seleccionant l'identificador i botó dret amb l'opció MI i ja podrem començar una conversa amb ell.
Els menús de la finestra Llista d'amics ens indique:
- Amics : Per gestionar tots els nostres contactes.
- Comptes: Ens mostrarà tots els nostres comptes. Amb l'opció d'afegir-ne o editar-los.
- Eines: Ens permet habilitar noves prestacions a la conversa.
- Ajuda: Obtindrem una ajuda en línia a la pàgina web del programa i els crèdits.
A la part inferior s'indica l'estat nostre actual : Disponible, Absent, Torno de seguida, Ocupat, Al telèfon, A fora dinant, ….
Quan comencem una conversa se'ns obrirà una finestra de nom l'alies de l'amic en la qual aniran apareixent els nostres missatges i els de l'amic amb el que estem parlant.
En aquesta finestra tenim un menú a la part superior amb les opcions:
- Conversa: Amb les opcions típiques d'un xat: enviar fitxer, afegir un avís, …
- Opcions: Per habilitar el registre o els sons i mostrar barres d'eines o marques horàries.
- Envia a: Enviar un missatge al compte del nostre amic.
A la part inferior podem canviar la font dels nostres missatge i inserir les famoses emoticones.
A la majoria dels protocols el procediment és el mateix i les diferències son poc significatives.
Una gran part de les opcions que es poden configurar amb Pidgin es troben a la finestra Llista d’amics a l'opció Eines | Preferències on podrem canviar: la interfície, les opcions de conversa, els missatges d’absència, els temes d'emoticones, els sons, entre d’altres coses.
En el cas d’inactivitat prolongada amb una conversa activa obtindrem un missatge d’absència que es genera automàticament (Estat absent) i que també rebran les persones amb les que tenim oberta la sessió.
Aquests missatges poden ser editats i canviats segons les nostres preferències (per defecte: Ara mateix no sóc aquí). Fent clic a l'opció Disponible de la llista restablim la comunicació.