Escoltar música amb Banshee

Amb la distribució Linkat pots escoltar música de la mateixa manera que ho pots fer amb d’altres sistemes operatius. Per començar cal que realitzis una sèrie d’accions tals com comprovar que la targeta de so en del sistema està ben configurada i que realment està connectat el cable d’àudio que va de la unitat de CD o DVD fins a la targeta de so dins del teu ordinador.

La distribució Linkat disposa del programari necessari per escoltar música tant d'un CD com d'arxius d’àudio o d'un reproductor digital. Tenim el reproductor de música Banshee, una autentica joia del Gnome, és el reproductor predeterminat dels cd-audio i dels arxius mp3.

Reproductor Banshee

Es tracta d'un reproductor d'àudio molt funcional i pensat per integrar-se fàcilment dins de l'escriptori Gnome. Utilitza una estructura modular que permet treballar amb plugins que es poden activar o desactivar segons les nostres necessitats.

El trobareu a: Aplicacions | Multimèdia | Reproductor d'àudio | Banshee

 Banshee

Entre les funcions i característiques de Banshee podem destacar:

  • Reprodueix tot tipus d'àudio en diferents formats tant en arxius com en cd o reproductors digitals tipus iPod.
  • Podem crear una biblioteca digital dins del nostre ordinador. Incorpora una importació de fitxers que permet fer copies si és necessari de música de diferents formats i fonts. Permet classificar i organitzar la nostre biblioteca, per exemple, per autor, títol o en diferents llistes de reproducció. També podem realitzar cerques de temes dins de la nostre biblioteca.
  • Es poden gravar directament cd's en format mp3 o cd-audio des d'una llista de reproducció.
  • Obtindrem informació automàtica sobre la música que escoltem mitjançant el servei de last.fm. Podrem veure informació relacionada amb artistes similars a la pista que estem escoltant. Si ens donen d'alta al servei podrem enviar informació de les nostres preferències.
  • La informació del tema que escoltem es mostra automàticament en el panell de notificació de l'escriptori Gnome
  • Amb un sistema de puntuació d'estrelles podem classificar les cançons en funció de les nostres preferències.
  • Ens podem subscriure a Podcast per escoltar música en qualsevol moment.
  • També es possible escoltar la radio per internet, només cal indicar la URL del lloc.

El primer pas que cal fer és importar la nostra música. La importació la podrem fer en el menú: Elements multimèdia | Importa elements multimèdia … (Control + I). Quant s'obri el quadre de diàleg indicarem la nostra font d'importació. La música importada formarà part de la nostra biblioteca i Banshee la organitzarà automàticament.

 Importar elements multimèdia

Per reproduir un tema n'hi ha prou amb seleccionar-lo i prémer el botó de Play.

La interfície del programa està dividida en tres àrees principals, una a l'esquerra que permet l'accés a la biblioteca (llistes de reproducció), a un cd o dvd, als podcasts , a la radio o a un reproductor digital. També si volem tindrem un Navegador que podem situar a dalt o l'esquerra. A la dreta tindrem totes les pistes que hi ha disponibles en funció del medi seleccionat de l'esquerra. A la part inferior es pot trobar informació sobre els artistes recomanats, la caràtula del disc, les pistes i els àlbum principals de l'artista.

Si col·loquem un cd-àudio podem observar com a la part esquerra s'activa l'opció CD d'àudio per tal de poder seleccionar les pistes a reproduir i també poder importar el CD amb el botó de la part superior per tal de passar al nostre disc dur les cançons en format .ogg. Es pot configurar el format a Edita | Preferencies a la pestanya CD d'àudio.

Amb l'opció Edita | Preferencies a la pestanya Extensions podem habilitar o deshabilitar la llista de connectors (plugins). Cada connector porta detallada la seva funcionalitat i el seu autor. Per exemple, el connector Last.fm Radio and Scrobbling, si està habilitat, ens permet crear un compte a un servidor d'Internet (last.fm) que permet enviar informació sobre la música que escoltem i amb quina freqüència.

 Connectors

Polsant el botó dret del ratolí sobre un tema podem accedir a les Propietats de la cançó (Títol, nom de l'artista, àlbum, …)i a l'edició de la informació de la cançó. També podem fer la Valoració del tema mitjançant un sistema d'estrelles.

Amb l'opció Elements multimèdia | Llista de reproducció nova (Control + N) crearem una llista que podem posar-li un nom i amb la tècnica d'arrossegar i deixar anar, hi col·locarem els temes que volem formin part d'ella.

Si som aficionats als Podcasts, també podem utilitzar Banshee per subscriure'ns i escoltar els nostres favorits, per això, seleccionem l'opció de la part dreta i fem clic sobre el botó de +Subscriviu-vos al Podcast i omplim el quadre amb l'URL del Podcast.

El mateix haurem de fer si el que volem es escoltar música per internet a Last.fm o a la Ràdio.

 Podcasts