L'escriptori LINKAT
En aquesta pràctica us familiaritzareu amb el format, el disseny i les tasques comunes que es poden dur a terme a l’escriptori de la distribució Linkat GNU/Linux.
Inici de la Linkat
En iniciar la distribució Linkat, trobeu una pantalla que us permet seleccionar l'usuari amb el qual voleu iniciar la sessió. Aquest nom d’usuari i la contrasenya han estat creats anteriorment per l’administració del sistema que us ha d’haver facilitat aquestes dades.
Un cop triat l'usuari amb el qual volem iniciar la sessió, a la pantalla d’inici de sessió (login) hi trobem les opcions següents:
- Contrasenya: Espai on introduireu la contrasenya de l'usuari escollit per iniciar la sessió.
I dos botons:
- Cancel·la: Per si volem Aturar, Reiniciar o Aturar temporalment l'ordinador.
- Entra: Equivalent a la tecla Enter un cop escrit el nom d'usuari o la contrasenya.
A la pantalla d'inici de la Linkat tenim a la part inferior les opcions següents:
- Opcions d'idioma: Us permet de seleccionar un idioma per la sessió (per defecte tenim seleccionat el català).
- Configuració del teclat: Per seleccionar el tipus de teclat que s'adequa al vostre idioma (està seleccionat el teclat espanyol per defecte).
- Elecció de l'escriptori: Aquesta opció us permet escollir un escriptori per a la sessió. Apareix una llista dels escriptoris disponibles i se n'escull un; si no, tria l'últim utilitzat (per defecte, el Gnome).
- Configuració dels paràmetres de la pantalla: Aquesta opció us permet modificar la resolució, freqüència, etc. del monitor.
- Preferències d'accés universal: Diverses opcions per fer més accessible el sistema a aquelles persones amb discapacitats.
Una sessió és el període de temps que transcorre des que iniciem la sessió (login) fins que la tanquem (logout). Les nostres tries tant de llenguatge, de fonts, de colors, de configuració del ratolí, de l’administració d’arxius, de programes com l’OpenOffice en una sessió poden desar-se per a altres sessions posteriors.
Per sortir d’una sessió, anem al quadre principal i fem clic a: Sistema | Surt. Tot seguit, apareixerà una pantalla amb les opcions següents:
- Surt: Retorna a la pantalla inicial de login (predeterminat).
- Canvi d'usuari: Suspendre la sessió actual i entrar a la sessió d'un altre usuari.
Per apagar l'ordinador, anem al quadre principal i fem clic a: Sistema | Atura. Tot seguit, apareixerà una pantalla amb les opcions següents:
- Atura l'ordinador: Finalitza la sessió i apaga l’ordinador.
- Reinicia: Finalitza la sessió i ens apaga i torna a engegar l’ordinador.
- Hiberna: Suspèn la sessió, sense fer servir energia fins que l'ordinador es reinicia.
A la part inferior de les finestres que se'ns han obert, tant si se selecciona el submenú Atura com el menú Surt, tenim els botons d’Ajuda i Cancel·la per tal de sortir de la finestra o per demanar ajuda si no sabem que fer en arribar aquest punt.
Es pot protegir una sessió fent clic a: Sistema | Bloca la pantalla. Aleshores, entra en funcionament l'estalvi de pantalla que cal tenir activat (per defecte, ja ho està). En aquesta situació, la nostra sessió queda protegida de visualització. Per desbloquejar aquesta pantalla, cal moure el ratolí, entrar de nou la contrasenya i prémer Retorn.
L'escriptori Linkat (GNOME)
Com a la majoria d’escriptoris actuals dels diferents sistemes operatius, Linkat, que utilitza per defecte l’escriptori Gnome, fa servir icones que apunten als arxius, carpetes o programes. Aquestes icones estan ubicades als quadres de la part superior i inferior de la pantalla i al mateix escriptori.
- Fent un clic sobre la icona dels quadres o doble clic sobre la icona de l'escriptori, s’obre l’acció o el programa associat.
- Prement el botó dret damunt la icona, s’accedeix als menús addicionals.
Al quadre (o panell) superior de l’escriptori, es troba el menú principal amb tres opcions:
- K Aplicacions: En desplegar aquest menú, veureu les icones de la majoria de les aplicacions incloses a la distribució agrupades per categories.
- Llocs: En desplegar aquest menú, es mostraran accions per accedir a carpetes, l'emmagatzematge de l'ordinador, als vostres servidors de xarxa i als documents recents.
- Sistema: En desplegar aquest menú, es mostraran accions del sistema operatiu com ara la configuració de l’escriptori, el maquinari, personals o de l’administrador del sistema (YaST). En algunes d'elles necessitareu la contrasenya d'usuari primari (root). També les opcions d'ajuda, de blocar, de sortir de la sessió o d'apagar l'ordinador.
Al costat de l’enunciació dels menús principals, veieu les icones del Firefox (navegador web), de l'LibreOffice (suite ofimàtica), del Gimp (eines de dibuix i retoc fotogràfic), del Nautilus,(navegador de fitxers) i del Cercador de fitxers.
A la part dreta de la barra, tenim la icona de la resolució de pantalla, la icona del so, la data del sistema (si feu clic al damunt, apareix el calendari del mes actual) i el selector de finestres.
La distribució Linkat, col·loca a la part esquerra de l’escriptori tres icones: l’ordinador, la carpeta inicial de l'usuari i la paperera d’arxius esborrats. Si durant la instal·lació troba altres dispositius (disquetera, USB, CD-ROM o DVD…), també es mostraran aquestes icones.
Al quadre (o panell) inferior de l’escriptori, trobem, minimitzades, les finestres de les aplicacions que tenim activades: Podem tornar a obrir-les fent clic sobre el botó del nom corresponent. A la part dreta d’aquesta barra inferior, hi ha, a l’extrem, el botó d’amagar totes les finestres obertes i, una mica abans, els botons dels escriptoris virtuals (per defecte 4). Amb el botó dret sobre el botó i l'opció Preferències podeu configurar el nombre d'espais de treball. Es pot passar d’un escriptori a l’altre fent clic sobre cadascun d’ells.
També hi ha a l'esquerra el botó: Ordinador que us pot servir per localitzar: Aplicacions, Documents o Llocs de forma ràpida i opcions del sistema de forma compatible amb la distribució OpenSuSE.
En prémer el botó dret del ratolí sobre un espai buit de l’escriptori, apareixerà un submenú amb les opcions de creació de carpetes, noves llançadores i documents. També facilita obrir el terminal i ordenar les icones per nom o alinear-les. Per acabar, s’ofereix la possibilitat de canviar el fons de l’escriptori.
Pràctica:
En aquesta pràctica, us familiaritzareu amb la localització i les accions que desenvolupen algunes icones de l’escriptori.
Per tal de provar sense por algunes de les icones de l’escriptori resultants de la instal·lació, seguiu aquests passos:
- Feu doble clic sobre la icona de l’ordinador, obtindreu una finestra amb els dispositius detectats per la instal·lació:
- Si teniu el sistema Windows a l’ordinador,aneu a la carpeta: Sistema de fitxers | windows i veureu les típiques lletres d’unitat: C, D… Amb un doble clic sobre la lletra, se us obrirà una finestra amb les carpetes Windows.
- Poseu un CD-ROM al dispositiu corresponent i feu doble clic sobre la icona del CD-ROM, apareixerà una finestra amb el contingut d’aquest CD-ROM. Podeu treure el CD-ROM amb un clic del botó dret sobre la icona i l'opció Expulsa el volum.
En posar un CD-ROM, entra en joc el sistema d’automuntatge. En inserir-lo, ja estarà disponible. Si voleu que expulsi el CD-ROM (penseu que a Unix primer s’hauria de desmuntar i després expulsar), en tancar la finestra d’accés al CD-ROM, el sistema l’haurà desmuntat automàticament. En aquest moment, ja podeu pitjar manualment el botó d’expulsió i extreure’n el CD-ROM.
- Accediu al vostre directori personal amb la icona de Carpeta de l’usuari. Quines són les carpetes creades per defecte?
- Poseu un disquet a la disquetera i visualitzeu-ne el contingut accedint-hi des de la icona de l’escriptori.
- Obriu del quadre superior de l’escriptori el menú principal: Llocs | Carpeta d'inici veureu el vostre directori personal o carpeta d’inici. Localitzeu la icona del segon escriptori al quadre inferior i feu clic sobre ella. En el nou escriptori obriu del menú principal: Llocs | Escriptori, obtindreu el vostre escriptori com a una carpeta més del sistema. (Carpeta Desktop) Accediu a cada aplicació commutant pels dos escriptoris mitjançant les icones dels escriptoris virtuals.
- Aprofitant que tenim una carpeta a cada escriptori, feu clic amb el botó dret sobre la barra de títol de la finestra de l’aplicació i traslladeu d’escriptori una de les carpetes obertes. Observeu les diferents opcions que podeu fer de desplaçament.
- Localitzeu el botó per amagar totes les finestres obertes de l’escriptori i comproveu-ne el comportament quan hi fem clic al damunt diverses vegades. Recordeu que les finestres queden minimitzades al quadre inferior i que, per tancar definitivament una aplicació, cal prémer el botó X de la part superior dreta de la finestra un cop la tenim oberta.
- Feu un clic sobre el botó de la data del sistema obtindreu el calendari del mes. Amb un altre clic sobre el mateix botó desapareix. Prement el botó, dret podeu configurar l’hora i el dia del sistema, acció que requereix permisos d’administració de sistema.
- Per acabar, recordeu-vos de protegir la vostra sessió de visualització.