La Gestió de la informació 2: Marcadors Socials

Una de les altres eines per a gestionar el fluxe constant de nova informació generada a Internet són els Marcadors Socials. Tenen una forta relació amb els RSS. Quan ens arriba informació a través dels canals on estem subscrits, potser voldrem guardar alguns dels enllaços per a futures referències. On ho guardem?

Què són els marcadors Socials?

On guardeu els vostres llocs preferits d'internet per quan els necessiteu? Sovint solem fer-ho al lloc de Favorits de l'ordinador de casa. Amb tot, aquest sistema és molt ineficient. Pensem-hi: I si s'espatlla l'ordinador o el canviem? I si estem a la feina i ho necessitem?

Els Marcadors Socials són un servei en línia que ens facilita guardar tots els nostres llocs webs preferits mitjançant un sistema d'etiquetatge o tags i així un mateix lloc web el podem localitzar per les diferents paraules clau amb el qual l'hem associat. També ens permet organitzar-los i gestionar-los de manera que els podem localitzar ràpidament quan els necessitem.

El gran potencial dels marcadors, però, és el fet de compartir-los en xarxa. Entre tots els usuaris, anem filtrant amb les etiquetes la gran quantitat d'informació que ens interessa i d'aquesta manera fem molt més eficient la cerca.



Aquest vídeo de Commoncraft ens ho explica molt acuradament.(Escolliu subtítols en català del menú desplegable a la part inferior, si ho desitgeu)



Existeixen diversos serveis gratuïts de marcadors socials a la xarxa. Dos dels més populars són:

Tot i els rumors de tancament, sembla que Delicious es manté després de la notícia que aquest servei ha estat adquirit per part dels fundadors de Youtube. Amb tot, el Servei ja no serà de Yahoo i canviarà.

Si ja teniu un compte a Delicious, podeu importar tots els vostres llocs guardats a Diigo, que facilita el canvi molt ràpidament.

Diigo

Diigo



Diigo és un servei al núvol amb filosofia i format 2.0. Ens permet accions molt útils per a una lectura més activa dels llocs web que visitem com:

  • Subratllar línies, fragments dels llocs web que visitem amb un llapis fluorescent ( i de diferents colors 8-))
  • Fer annotacions en línia als llocs web que visitem, talment com fem en un llibre que llegim. Aquestes annotacions poden ser públiques (visibles pels usuaris de Diigo) o privades (només per nosaltres). Es fan visibles quan visitem la pàgina i d'aquesta manera podem compartir comentaris amb altres lectors.
  • Guardar a la nostra pàgina de marcadors preferits només els fragments que desitgem, sense haver de guardar tota la pàgina web.
  • Enganxar annotacions tipus post-it per a recordatoris als diferents webs.
  • Guardar captures de pantalla o pàgines com a repositori d'informació que no volem perdre. (Es guarda com a imatge i també com a pàgina html.
  • Descarregar-nos una barra d'eines al nostre navegador per a guardar amb un click webs que volem, annotar, etiquetar, comentar, marcar per llegir més tard etc. O simplement accedir a la nostra biblioteca de webs preferits molt ràpidament.
  • Accedir als nostres favorits des de dispositius mòbils com el telèfon i/o tablet, gestionar-los o bé llegir-los fora de línia.
  • Importar (des del nostre ordinador o altres comptes) i Exportar els webs guardats.
  • Compartir automàticament els llocs que guardem al nostre web, bloc.
  • Guardar llocs web, imatges, anotacions privadament o públicament
  • Subscriure'ns a una etiqueta o a un usuari d'interès. Cada etiqueta genera la seva URL amb RSS.

Grups de Diigo: Xarxes de Coneixement

Com a formadors, el potencial més gran que ens ofereix, però, és crear grups amb interessos compartits per a fer la cerca a la xarxa més efectiva i crear repositoris de coneixement interactius.

El coneixement generat per un grup és més gran que el coneixement generat pel membre més intel·ligent del grup. ( Francesc Llorens )

Podem fer-ho de 2 maneres:

1. Creant una etiqueta pròpia. Per exemple, el nom del curs de formació (D204). Així, amb l'etiqueta ja accedim a tots els llocs que els usuaris van guardant sota aquest concepte.

2. Creant un grup o bé seguint-ne un d'existent:

-Amb altres docents. Aquesta és l'eina amb més utilitat a l'hora de compartir amb formadors els llocs webs existents i nous per tal d'actualitzar coneixement de la nostra especialitat, preparar futures accions formatives i crear xarxa per a seguir aprenent. És molt interessant augmentar la xarxa animant el professorat de les nostres formacions a crear-se un compte i participar-hi col·laborativament, ja bé sigui formant part del grup, o bé etiquetant amb el nom del curs.

Aneu a http://groups.diigo.com/index per veure els grups existents. Exemples de grups educatius a Diigo:



-Amb l'alumnat. Quan es tracta de cercar la xarxa col.laborativament cercar webs d'interès de la matèria, per a treballar en projectes, ampliar els continguts tractats al llibre de text, fer el treball de recerca de batxillerat, etc.


Escriptori Diigo

Com compartiu amb els companys de formació nous recursos web que localitzeu?

L'excés d'informació al correu electrònic ja no el fa un bon gestor de coneixement

Com compartim un lloc web d'interès amb un grup on pertanyem ?

* El més senzill, és amb la barra d'eines de Diigo al nostre navegador. Simplement clicant la icona Bookmark del navegador de la barra, s'obre aquest menú, per guardar-ho només al nostre compte o bé amb els grups que desitgem:

Guardar un lloc amb la barra d'eines

* Si ho fem des del web i no tenim la barra d'eines, entrem amb el nostre usuari a diigo.com, cliquem damunt el nostre nom d'usuari, cliquem my library i Add+. Ens sortirà aquest menú, per escollir si guardem un lloc web, una imatge o una anotació.

Guardar un lloc des del web de diigo

Al clicar new bookmark, ens apareix un formulari semblant al de la barra d'eines. Assegurem-nos de seleccionar Share with group/compartir amb group.

Com accedim als marcadors que va guardant el grup?
  1. Accedint al lloc webhttp:// diigo.com, els meus grups.
  2. Des de la barra diigo del vostre navegador. Us recomanem baixar-la. És una gran experiència a l'hora de navegar, guardar i consultar webs que marquem.
  3. Des de l'app del mòbil
  4. Subscrivint-nos a les novetats del grup envia Diigo per email, escollint l'opció Alert Settings: al moment, diàriament, setmanalment o bé sense subscripció.
Alertes Diigo
Referències

Álvarez, D; [en línia] Marcado Colaborativo [consultat 4 de maig 2011]
Diigobuzz; [vídeo en línia] Diigo v5:Collect and Highlight, then Remember![consultat 3 de maig 2011]

Suñé, X; Tallada, A; [en línia] Sindicació de Continguts. Dins de Aula 2.0. Aplicacions Didàctiques Departament d'Ensenyament, 2009. [Consultat 3 maig 2011]