Serveis Multimèdia

En la societat multimèdia on vivim, la imatge, el so i especialment el vídeo prenen especial rellevància a l'hora de compartir coneixement. En la formació de professorat cal potenciar les possibilitats d'aquests nous llenguatges per l'ensenyament-aprenentatge.

Flickr, Youtube o Slideshare són exemples dels primers Serveis Multimèdia 2.0 gratuïts, immensament populars a la xarxa. Com podem integrar-los efectivament en la didàctica telemàtica?

Imatges


“Poner imágenes a un concepto abstracto en el cerebro surte un efecto inmediato. No visualizamos fácilmente el hambre en abstracto en Ghana, pero, en cambio, la imagen de alguien herido en la carretera activa reacciones de solidaridad inmediatas".

Eduard Punset, El Poder de las Imágenes



En educació, també val la pena explorar el poder evocatiu de les imatges. Tom Barret, autor de les conegudes sèries Maneres interessants d'utilitzar eines a l'aula, proposa en un grup col·laboratiu, diverses maneres d' usar les imatges a classe (googledoc editable que requereix identificació gmail). També a ideas to inspire, ens donen unes quantes idees en aquest sentit.

Teniu altres idees de com aprofitar el poder de les imatges per a la formació/ensenyament?

Quan es parla de bancs d'imatges a Internet, Flickr és lloc d'obligada referència. Creat al 2004, fou un dels primers serveis 2.0. Des del setembre de 2010, Flickr emmagatzema 5 bilions de fotos i cada minut s'hi afegeixen unes 5.000 fotografies més. També permet compartir vídeo des del 2009.

Banc d'imatges Flickr

Banc d'imatges Flickr

Serveis Multimèdia 2.0.

A banda de pujar, gestionar, publicar i compartir les vostres imatges de manera senzilla i ràpida, Flickr permet fer cerques d'imatges mitjançant les etiquetes o tags. Aquestes paraules clau o categories que assignen les persones usuàries ajuden a classificar les imatges a Flickr. Cada fotografia pot tenir fins a 75 etiquetes. Les etiquetes més populars es representen amb mida més gran, com es veu en la captura inferior. En el cas de Flickr, moltes etiquetes són en anglès. Cap problema, els traductors són molt afinats avui.

Núvol d'etiquetes Flickr

Flickr.com

Cercar imatges: Explorar

A través de les etiquetes podeu seguir o crear grups de fotografies del vostre tema d'interès, per la docència i així accedir a un immens banc digital d'imatges per a poder crear i compartir material didàctic, per exemple, amb altres docents o bé amb l'alumnat.

Flickr també permet accions molt útils amb les fotos que trobeu que us agraden:

1- Guardar com a favorites, i accedir a elles quan les necessiteu per el·laborar materials, fer presentacions etc

2- Crear Galleries/Expos: són col·lecions de 18 fotos per temes que podeu fer, per classificar fotos. Per guardar-la a la gallery/expo, simplement cliqueu a sobre la foto, el menú desplegable d' actions i add to gallery o bé en castellà agregar a una expo.

3- Compartir a les xarxes socials, copiar l'enllaç URL o bé el codi embed per utilitzar en els nostres espais webs.

4- Descarregar-se o accedir a diferents mides de la mateixa foto.

Per accedir a les imatges que heu marcat com a favorites, les vostres expos o les vostres etiquetes, només cal que cliqueu damunt del menú desplegable de You/Tu de la barra del vostre perfil.

eines bàsiques

 </box | Flickr.com > 
\\ \\



<box 300px center |el menú you > {{:cursos:tic:e2ft:modul_3:flickr-expo-fav.png|

Flickr.com


5- Grups: Crear o participar en un grup per a compartir imatges relacionades amb un tema d'interès. Heus aquí uns grups per a professorat a Flickr perquè podeu adherir-vos-hi o inspirar-vos per crear els vostres propis grups:


- Cites sobre l'aprenentatge i el canvi
- Cartells i llengües
- Mates incorrectes
- Bellesa Geomètrica
- Recursos per Biologia
- Faltes d'ortografia (en anglès)
- Formació Telemàtica



Com podem cercar, accedir o crear grups?

Tal com veiem a la captura, simplement des del vostre menú d'usuari.

grups

{{:cursos:tic:e2ft:modul_3:flickr-grups.png|

Flickr.com


Per afegir una foto a un grup, ja sigui de Flickr o Flickr Creative Commons, cal que la pugem al nostre compte d'usuari. No es pot fer directament des d'una imatge de Flickr pujada per altres usuaris. Per tant, o bé la imatge és vostra o bé podeu utilitzar imatges de Flickr Creative Commons. Primer us haureu de descarregar la imatge, editar-la i copiant la URL d'origin en la mateixa foto i després pujar-la al vostre compte de Flickr. L'altra opció és editar-la amb picnik, l'editor online de flickr. Mireu aquest exemple:

journey

Un cop hàgiu pujat la imatge al vostre compte, és molt senzill compartir-la amb el grup/grups als quals pertanyeu. Cliqueu Add to group/Agregar a un grupo

grups

{{:cursos:tic:e2ft:modul_3:flickr-agregar-grup.png|

Flickr.com


Altres serveis al voltant Flickr

  • Picnik: És un editor d'imatges en línia sense necessitat de baixar-se cap programa ni registrar-se. Els usuaris registrats poden accedir a les imatges que tinguin a Picassa, Facebook o altres xarxes socials. Aneu a http://www.picnik.com/
  • Widgets: Són aplicacions desenvolupades al voltant de les imatges de Flickr, sovint pels mateixos usuaris. Algunes de les més populars són a:
    1. Sodokus: Crear Sodokus amb imatges
    2. Spell: Crea paraules amb imatges simplement escrivint en el requadre spell.
    3. Hugelabs : Crea posters, puzzles, mosaics, revistes, identificadors… El lloc número 1 per jugar amb les imatges de Flickr.
    4. Bubblr: Crear còmics a partir d'imatges, insertant simplement els globus.
    5. Phrasr : Crear poemes visuals a partir de frases
  • Mòbil Flickr, com la majoria de xarxes socials, té aplicacions pel mòbil gratuïtes per a poder pujar, etiquetar i compartir fotos.
  • Cerca d'imatges amb llicència CREATIVE COMMONS. Aquest banc dins Flickr és un gran recurs per a cercar imatges per a la docència amb les diferents llicències obertesCreative Commons, observant els drets d'autoria.
  • Cita de Creative Commons automàtica: ImageCor.org us genera un codi html per copiar al vostre lloc web la imatge de flickr que heu escollit, amb la corresponent cita de llicència de Creative Commons cedida per la persona propietària. Només cal que aneu a http://www.imagecodr.org/get.php , copieu la URL de la imatge de Flickr CC, i us genera el codi automàticament. Ens estalvia la feina de citar i enllaçar.
  • Flickr en castellà: Al final de la pàgina de Flickr, hi ha diversos idiomes disponibles. Malauradament, el català no figura entre ells encara.

Flickr en castellà

Flickr.com

Més informació sobre Flickr a http://www.flickr.com/help/faq/

Altres bancs d'imatges per Educació

Reflexió Demaneu permís a l'autor/a per usar les imatges que trobeu a internet? Referencieu la font amb la URL d'on heu tret la imatge? I el més important: Ho ensenyeu a fer a l'alumnat?

Internet no és un basar d'on ens podem servir lliurament. Cal ser curosos amb les imatges que utilitzem, citant les fonts i usant preferentment imatges amb llicència CC.

Com podem referenciar correctament les imatges als documents d'Ensenyament? Mireu-vos aquesta petita guia

Vídeo

Des de la irrupció de Youtube al 2005, la comunicació a Internet ha canviat radicalment. Hem passat de l'hipertext a l'hipermèdia, on el text cada vegada va tenint un espai més reduït. Al web de Youtube, cada minut s'hi pugen 35 hores de vídeo. Les càmeres de vídeo al mòbil, tablets, consòles de jocs i ordinadors han contribuit a l'explosió de creació de vídeos per part de milions d'usuaris.

Tan els materials com els cursos de formació s'obren a noves possibilitats a l'hora d'explotar el vídeo com a recurs didàctic. Vegem-ne alguns exemples:

  • Presentar un nou tema o eina
  • Sentir l'opinió dels experts, com a complement/alternativa a l'article acadèmic
  • Detallar el procediment pas a pas pels aspectes més tècnics amb videotutorial
  • Introduir un debat en un fòrum
  • Mostrar exemples
  • Insertar algun element d'humor relacionat amb el tema

Existeixen molts canals de vídeo que poden ser del nostre interès a l'hora de buscar, penjar i compartir recursos audiovisuals, tot i que Youtube continua sent el referent.Veiem algunes referències generals, tot i que ja existeixen canals especialitzats per temes.

Alguns recursos interessants del Youtube:

  • Splicd Per escollir el minut de vídeo que t'interessi, sense necessitat de visionar-lo tot.
  • TubechopPer tallar el fragment de vídeo que interessi
  • Saveyoutube Per descarregar un vídeo de youtube en línea, només copiant l'adreça del vídeo.
  • Embedplus Incrustar un vídeo amb més possibilitats d'interacció (rewind, forward, slow motion, zoom etc)
  • Spotlight Youtube Per fer vídeos interactius del Youtube.
  • Youtube Crea Vídeos Per crear les pròpies pel.lícules sense càmera amb pàgines com Goanimate, Stupeflix, Xtranormal.

Youtube també permet als seus vídeos la llicència Creative Commons

Com a formadors, el vídeo també ha modificat la manera d'ensenyar en línia amb els videotutorials, en especial per a les explicacions de caire més tècnic. Existeixen diversos llocs web on es poden crear videotutorials, com per exemple Screenr


Khan Academy

El cas més paradigmàtic de com el vídeo està canviant el panorama d'Internet i fins i tot el d'educació, és el de Khan Academy . Aquest canal de vídeo del Youtube fou creat pel Sr Khan, un empresari de fons d'inversió. Khan va idear gravar en vídeo les classes de matemàtiques pel seu cosí, així aquest podria aprendre quan i on vulgués amb la seva ajuda per quan Khan havia de viatjar per feina. Tot i que reprodueix el model transmissiu de l'aula, certament ofereix uns avantatges molt grans a l'hora de promoure la flexibilitat i personalització de cara a l'alumnat, que cal tenir en compte. Té més de dos mil vídeos referenciats.

Vegeu la presentació a Ted Talk de Salman Khan: Usem el vídeo per reinventar l'Educació. (Escolliu els Subtítols la part inferior del vídeo)

Moltes universitats ja tenen canals al youtube i ofereixen les classes en línia i gratuïtes.

Reflexió: Creieu que el vídeo està canviant la manera d'aprendre i ensenyar?

Presentacions

Així com el vídeo és a Youtube i imatges a Flickr, el referent de presentacions a la xarxa és Slideshare. A través de les etiquetes, podeu cercar presentacions sobre tots els temes en diverses llengües. També podeu seguir als usuaris que siguin del vostre interès, de manera que us avisen quan aquest usuari penja una nova presentació.

Naturalment, també podeu penjar les vostres presentacions, donant-vos d'alta i clicant upload. Admet presentacions powerpoint en format .ODT, .PPS, .PPX

Heus aquí un tutorial bàsic de Slideshare


Altres serveis de Slideshare

  • Insertar vídeos del Youtube a les presentacions: Al pujar una presentació, aquesta és una opció.
  • Slidecast Afegiu so a la vostra presentació un cop l'heu pujada. Aneu a: http://www.slideshare.net/slidecasts per veure'n exemples.
  • Zipcast Espai de trobada gratuït amb videoconferència, xat o Meeting Room al voltant d'una presentació. Simplement anant a http://www.slideshare.net/zipcast, clicant Start a Zipcast ja podeu convidar altres usuaris a participar en la discussió, a través del twitter, facebook o bé el correu electrònic, mitjançant un enllaç que l'entorn genera.

Slideshare potencia compartir coneixement i fer xarxa. En formació, com ja hem vist en l'exemple, permet enriquir també tan els materials com els cursos per a :

  • mostrar un procés com a alternativa al vídeotutorial
  • seguir presentacions i conferències d'experts
  • compartir coneixement, com les presentacions google.

Incrustar Multimèdia 2.0 a Moodle

Tots aquests serveis es poden incrustar al Moodle de dues maneres:

  1. Com a enllaç. Insertant un enllaç amb l'editor de text.
  2. Com a embed. Copiant el codi embed que ofereixen tots aquests serveis, permet visionar directament els vídeos, presentacions i altres multimèdia com Scribd, Glogster etc. Simplement cal enganxar el codi que hem copiat a l'editor HTML de moodle. Només cal que premem el commutador HTML de l'editor de text de qualsevol recurs moodle.

Copiar codis Embed

Link o Embed Recursos

Un cop tenim el codi copiat, podem anar a un recurs de Moodle a enganxar-lo.

Insertar codis Embed a Moodle

Commutador HTML de Moodle

quina multimèdia utilitzeu per a les accions formatives? quin valor afegit us aporten?

Referències

Álvarez, D; (2011) Uso de imágenes en el blog

Departament d'Ensenyament (2009) Butlletic. Creative Commons: Comparteix, transforma, reutilitza... legalment [consultat, 7 de maig 2011]
Suñé, X; Tallada, A; Videopresentacions. Dins de Aula 2.0. Aplicacions Didàctiques Departament d'Ensenyament, 2009. [Consultat 3 de maig 2011]