L'objectiu d'aquesta pràctica és adquirir les habilitats i els coneixements que permetin la creació de preguntes del tipus zones sensibles en les seves modalitats de selecció lliure de punts sobre la imatge.

Per fer-ho, primer estudiareu el Quadern zones_sensibles que vau importar a la pràctica anterior, i després confeccionareu una nova pregunta.

Preguntes de zones sensibles: selecció lliure de punts

Exemple de pregunta de zones sensibles: selecció lliure de punts

A partir d'un exemple de pregunta de selecció lliure de punts sobre la imatge, editareu el contingut, observareu com està feta i aprendreu a fer-ne de noves.

Segons el Quadern que heu importat a la pràctica anterior amb el nom de zones_sensibles, zones_sensibles.qv.zip, la primera pregunta del segon full s'anomena selecció lliure.

Exemple de pregunta de selecció lliure de punts Exemple de pregunta de selecció lliure de punts

Es tracta de clicar a cadascuna de les zones de la dreta, on hi ha alguna diferència entre les dues imatges. És per això que aquesta pregunta permet clicar a qualsevol lloc de la imatge, és a dir, les zones que es poden seleccionar no estan fixades.

Editant la pregunta, es veu:

Edició d'una pregunta de selecció lliure de punts sobre una imatge

  • A Nombre de respostes: mínim 1, màxim 5, que vol dir que hi ha cinc zones que es poden seleccionar com a màxim. Aquesta dada és important, ja que, si voleu fer una activitat semblant, cal saber quantes zones s'han de poder marcar com a màxim. Tingueu en compte que el nombre de respostes màxim ha de ser igual o més gran que el nombre de respostes correctes.
  • A Tipus es tria Selecció lliure de punts sobre la imatge.
  • A Imatge s'ha seleccionat fons_seleccio_lliure.jpg, que és el fitxer que conté les dues imatges, una al costat de l'altra, una de les quals té alguns elements o objectes de més.
  • A través de Coordenades X, Y, s'han calculat les coordenades de cadascuna de les zones on es troben els objectes diferents.
  • A Zones, amb el botó + Afegeix, s'ha definit cadascuna de les zones i s'han identificant amb el nom d'una variable.
    Segons l'exemple, s'ha triat la forma d'El·lipse i el nom ocell per a una zona, amb les coordenades 268, 2 i amb les mides 55, 55. En canvi, per a la zona plàtan, s'ha triat la forma de Rectangle, amb les coordenades 390, 105 i amb les mides 55, 75.
    Aquest procediment s'ha repetit per a cadascuna de les cinc zones.

Per a aquest tipus de preguntes, totes les zones que es defineixen formen part de la solució. És a dir, perquè la resposta sigui correcta, s'han de marcar totes les zones que s'hagin definit a l'editor.

A l'exemple que s'està revisant, la resposta només serà vàlida quan estiguin marcats els cinc objectes definits a zones.

Pràctica

Per fer aquesta pràctica, necessitareu el fitxer m6_p3_01.jpg que trobareu a continuació:
 m6_p3_01.jpg

La proposta és crear una pregunta nova de zones sensibles del tipus selecció lliure de punts sobre la imatge, que consisteix a marcar els quatre planetes terrestres del sistema solar.

Imatge de la pregunta de selecció lliure de punts que es proposa Imatge de la pregunta de selecció lliure de punts que es proposa

A l'hora d'editar l'activitat, podeu introduir unes opcions semblants a:

Edició de la pregunta de selecció lliure de punts

No us oblideu d'indicar el nombre màxim de respostes que es poden marcar (en aquest cas 4), perquè sinó el visualitzador només us deixarà marcar un planeta dels quatre que heu definit.

Us cal importar prèviament el fitxer m6_p3_01.jpg per definir-la com a imatge de fons.

Al menú de Zones, a l'hora d'afegir una zona nova, cal definir una zona per a cadascun dels planetes terrestres (és a dir, Mercuri, Venus, la Terra i Mart).