Aquesta pràctica és opcional i, per tant, no cal fer-la per superar el mòdul.

Eines de color

Un altre grup d'eines que us poden ser útils per millorar o modificar una imatge són les eines de color. A aquest grup d'eines es pot accedir també des del menú Eines | Eines de color que trobareu a la barra de menús de la finestra de la imatge o bé fent clic amb el botó dret sobre una selecció o la imatge. La manera d'utilitzar-les és la mateixa a una imatge que a una selecció. Si hi ha una selecció feta l'eina actuarà sobre la mateixa, mentre que si no teniu cap àrea seleccionada, l'eina actuarà sobre la totalitat de la imatge. Les eines d'aquest grup són: Balanç del color,To-saturació avançat, To-saturació bàsic,Brillantor-contrast, Només blanc i negre, Nivells de color, Corbes de color, Redueix el nombre de colors.

Eines de color

Totes les eines, en seleccionar-les, obren una finestra que podeu situar a un lloc de la pantalla on us deixi veure la imatge per anar graduant els diferents valors (amb les barres de desplaçament corresponents), i comprovar com us va quedant, ja que totes tenen l'opció Previsualitza que, si està marcada (opció per defecte i recomanada), mostra com quedarà la imatge un cop confirmats els canvis.

Veieu les finestres que permeten configurar algunes d'aquestes eines:

Balanç de color Balanç de color
To-saturació bàsic To saturació bàsic
Brillantor-contrast Brillantor-contrast

Pràctica

  • Descarregueu al vostre ordinador el fitxer tulipanes.jpg que trobareu a continuació:

tulipanes.jpg

  • Obriu la imatge amb el Gimp.
  • Seleccioneu les tulipes amb l'eina de selecció per color i modifiqueu el balanç de color perquè acabin sent de color groc.
  • Modifiqueu ara al brillantor i el contrast per tal que la imatge quedi semblant a la següent:

Model

Filtres

Aplicar un filtre a una imatge és com posar-hi al davant elements que ens fa veure la imatge de manera diferent. Es poden utilitzar per crear efectes de colors, lents, difuminats, textures…, que donaràn un aspecte diferent a una imatge.

El Gimp incorpora una àmplia col·lecció de filtres dels quals veureu una petita mostra en aquesta pràctica.

Obrint el menú Filtres, es despleguen les diferents opcions agrupades en categories:

Menú filtres

Alguns d'aquests filtres s'apliquen directament a la imatge, únicament seleccionant-lo, encara que la major part obren una finestra que permet configurar diverses opcions.

Seguidament us mostrem uns exemples d'imatges a les que s'ha aplicat filtres amb el Gimp.

Imatge pixelada

En aquest primer exemple el filtre aplicat ha estat Difumina | Pixelitza, amb valors de 10x10 en l'amplada i l'alçada del píxel.

Al segon exemple el s'ha pixelat només una selecció, que s'havia fet abans.

Selecció pixelada

A la següent imatge se li ha aplicat el filtre Colors | Acoloreix, que permet triar entre diferents colors pre-definits o seleccionar un color personalitzat.

Acolorir

Un altre filtre que modifica el color és Colors | Color a alfa, que estableix la transparència per un color determinat. En l'exemple següent s'han superposat dues imatges a les que s'ha aplicat el filtre Color a alfa, obtenint el resultat següent:

Imatges superposades

Els dos darrers exemple mostren les dues opcions del filtre Efecte vidre: Aplica la lent i Mosaic òptic, que dóna com a resultat una imatge que sembla vista a través d'un vidre gravat.

Aplica la lent

Mosaic òptic

Aquests filtres, com la resta, es poden aplicar a tota la imatge o a una selecció.

Fins aquí una petita mostra de les grans possibilitats dels filtres. Ara us toca experimentar a vosaltres.

Pràctica

  • Cerqueu i deseu al vostre ordinador una imatge que sigui del vostre interès i obriu-la amb el Gimp.
  • Aneu al menú Filtres de la barra de menús, i proveu d'aplicar diferents filtres.
    Per conèixer les diferents possibilitats podeu fer servir l'opció de desfer, amb el menú Edita | Desfés, o amb Control+Z.
    Aneu amb compte si treballeu amb un ordinador lent, ja que algunes d'aquestes operacions volen el seu temps.