Podeu obtenir imatges per utilitzar als vostres projectes de diverses fonts: fotografies fetes amb una càmera digital, dibuixos fets amb l'ordinador, imatges descarregades d'Internet, imatges escanejades o imatges obtingudes a través de la captura del que es veu a la pantalla de l'ordinador.

En el cas que no sigueu vosaltres els autors de les imatges utilitzades, heu de tenir sempre molt present, però, la llicència a la que estan subjectes, per saber quin és l'ús que en podeu fer.

Captura d'imatges des d'un navegador

L'objectiu d'aquesta pràctica és aprendre a desar al vostre ordinador les imatges que trobeu a Internet per poder-les utilitzar als vostres projectes.

Pràctica

La majoria de les imatges que es visualitzen en un navegador es pot capturar, és a dir, desar-la al disc dur, fent el següent:

Amb el Mozilla Firefox:

 • Feu clic amb el botó dret sobre la imatge que voleu desar al vostre ordinador.
 • Trieu l'opció Desa la imatge com a… (Guardar enlace como…) del menú desplegable que s'obrirà:

 Menú que apareix al clicar amb el botó dret sobre la imatge

 • A la finestra que s'obrirà seleccioneu el nom i la ubicació on volem desar la imatge i premeu Guardar.

 desa la imatge

Ja teniu la imatge disponible al vostre disc dur.

Amb l'Internet Explorer:

El procediment és el mateix, però l'opció a triar serà Guardar destino como… (o Guardar imagen como…)

Hi ha bancs d'imatges d'on podeu obtenir imatges amb la seguretat de que són lliures i les podeu utilitzar sense problemes. Aquí teniu algunes adreces:

http://recursostic.educacion.es/bancoimagenes/web/

http://www.picto.qc.ca/

http://www.sxc.hu/index.phtml

Captura de pantalles amb el Gimp

Des del Gimp podeu fer una captura de tota la pantalla o d'una finestra. Un cop capturada podeu seleccionar i retallar la part que us interessi per fer-la servir als vostres projectes. A la pràctica 2 d'aquest mateix mòdul s'explica com fer-ho.

Pràctica

 • Obriu la finestra que voleu capturar.
 • Obriu el Gimp i aneu al menú Fitxer | Crea | Captura de pantalla… Aleshores s'obre una finestra de diàleg on podreu triar entre capturar la pantalla completa o només una finestra. Trieu aquesta darrera opció i premeu adquisició.

 Menú del Gimp

 • S'obrirà aleshores una finestra de diàleg com aquesta:

 Opcions de captura

 • Trieu Captura la pantalla sencera, minimitzeu la finestra del Gimp per tal que no quedi a la vostra captura ( no la finestra WinSnap que s'acaba d'obrir) i premeu Captura.
  Apareixerà una nova finestra d'imatge de Gimp amb una nova imatge anomenada Sense títol nº (RGB, Capa 1) seguit de la mida en píxels de la finestra capturada, on apareixerà tota la pantalla de l'ordinador capturada.

També és possible des del Gimp capturar només una finestra en concret. Per fer-ho procediu de la següent forma.

 • Obriu la finestra que voleu capturar.
 • Obriu el Gimp i aneu al menú Fitxer | Crea | Captura de pantalla… Aleshores s'obre la finestra de diàleg d'abans on podrem triar entre capturar la pantalla completa o només una finestra. Trieu aquesta darrera opció i premeu Captura.
 • S'obrirà una finestra anomenada Select window on hi ha una creu a la part central. Amb el ratolí cliqueu la creu i mantenint el botó esquerre premut arrossegueu-lo fins la finestra que voleu capturar. Deixeu anar el botó del ratolí i la finestra capturada apareixerà com una nova imatge anomenada sense títol nº (RGB, Capa 1) seguit de la mida en píxels de la finestra capturada.

Captura de pantalles

Hi ha una altra manera de capturar pantalles. Es tracta de fer servir la tecla Impr Pant(PrtSc).

L'avantatge que té respecte a la captura des del Gimp, és la rapidesa i simplicitat de procediment.

És més ràpid perquè només prement la tecla Impr Pant (PrtSc), ja queda al porta-retalls una còpia de la pantalla completa sense que intervingui el Gimp. Si la captura la feu utilitzant les tecles Alt + Impr Pant(PrtSc), aleshores serà només la finestra activa la que capturareu.

Des de Windows, un cop capturada la pantalla cal importar la imatge del porta-retalls al Gimp. Per fer-ho procediu de la següent manera:

 • Aneu al menú Fitxer | Crea | Del porta-retalls…
 • S'obrirà una nova finestra d'imatge amb el contingut del porta-retalls del Windows.
 • També podeu fer-ho des del menú de la finestra d'imatge anant al menú Edita | Enganxa del porta-retalls.

Si treballeu amb la Linkat la tecla ImprPant activa la finestra de captura de pantalla que dona l'opció de desar la imatge capturada.

Pràctica

Feu diverses captures amb aquest sistema i valoreu els dos mètodes.

Un cop teniu una imatge per utilitzar-la en un projecte, segurament us caldrà adaptar-la a les vostres necessitats. En les pràctiques següents d'aquest mòdul es mostren alguns dels retocs i modificacions bàsics que es poden fer amb un editor gràfic.

Totes les pràctiques es faran amb el Gimp, però podeu fer servir l'editor d'imatge al que esteu habituats, encara que, llavors, les indicacions respecte a eines i menús no seran, evidentment, les mateixes.