L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer el significat, la composició i els elements d'un Quadern Virtual (QV). La interfície d'usuari per a alumnes, el visualitzador, és un altre dels objectius d'aquesta pràctica, així com la familiarització amb els diferents tipus d'activitats. També es repassarà els requeriments tècnics i de programari que cal disposar per al bon funcionament d'aquest entorn.

Què és i com és un Quadern Virtual?

Podem definir Quadern com un conjunt de fulls que contenen unes preguntes o activitats. L'àmbit Virtual fa referència a l'absència de presència directa i la interacció a distància a través d'Internet. El Quadern Virtual és creat pel professor/a, amb l'aplicació de l'editor, i les activitats les fa l'alumne/a, com a usuari/ària, des del visualitzador. En qualsevol cas, cal identificar els elements principals: títol del Quadern, els fulls i les preguntes.

L'aspecte general o interfície que presenta QV pot ser diferent segons l'aparença o pell triada per l'autor/a. Actualment, Quaderns Virtuals disposa de tres aparences:

  • Estàndard. Aparença per defecte.

Estàndard

  • Infantil. Aparença per a quaderns de primària, amb un disseny més visual.

Infantil

  • Formal. Aparença més seriosa.

Formal

Segons el nivell de cada alumne/a i les necessitats de cada Quadern, es podrà fer servir qualsevol d'aquestes aparences.

Podeu trobar més informació i enllaços d'interès al portal web de Quaderns Virtuals. A més, a la Biblioteca de Quaderns Virtuals trobareu exemples d'activitats que han realitzat altres professors.

Els elements principals d'un Quadern

La primera pantalla que vegeu quan accediu a un Quadern Virtual, com ara el de http://clic.xtec.cat/qv_biblio/act.jsp?activity_id=2 us dóna la informació següent:

Primera pantalla del Quadern Virtual "Nombres i hores" Primera pantalla d'un Quadern Virtual, en aquest cas," Nombres i hores"

logo
La línia del logotip de Quaderns Virtuals informa del nom del Quadern, en aquest cas, "Nombres i hores"; també proporciona en alguns casos més informació il·lustrativa del contingut del Quadern. A la part central es troba la columna dels Fulls que informa del nombre i nom dels fulls que conté aquest Quadern: 8, en aquest cas. Si visualitzeu el Quadern dins d'una plataforma educativa, com ara el Moodle, a més de la informació anterior també apareixerà la següent: * De cada full s'informa de l'Estat (Iniciat, Lliurat i/o Corregit), nombre de Lliuraments i de la Puntuació. * A la part superior es mostra la Puntuació total del Quadern, segons els resultats que hagi obtingut l’alumne/a en cas d’haver fet algun full. En l’editor es pot determinar la quantia d’aquest apartat per a cada pregunta.

Primera pantalla del Quadern Virtual "Nombres i hores" dins d'una plataforma educativa Primera pantalla del Quadern "Nombres i hores" dins d'una plataforma educativa

Clicant al nom d'un full, "Aprèn fins el 39", per exemple, podeu començar a executar per ordre els fulls del Quadern. També podeu clicar sobre el nom d'un full qualsevol per fer només aquest i avançar o retrocedir.

Fer les preguntes que contenen els fulls d'un Quadern… m1_p1_04 Primera pregunta i part de la segona del primer full, dels vuits, de què consta el Quadern anomenat "Nombres i hores"

En el full corresponent a la imatge anterior, podeu observar que hi ha diverses preguntes o activitats. La primera pregunta o activitat té per enunciat: "Arrossega els números al costat del seu nom", i consisteix a clicar en un número de la columna de la dreta i arrossegar-lo amb el ratolí fins a la casella corresponent de la part central de la pàgina. La segona pregunta d'aquest primer full, "Escolta els àudios i escriu al costat els números", consisteix a clicar al Play de la consola d'àudio, escoltar el número pronunciat i escriure el número corresponent a la casella en blanc.

Pràctica

En aquesta primera pràctica es proposa visualitzar diferents Quaderns de la biblioteca per identificar la seva estructura així com els tipus diferents d'aparences o pells.

Biblioteca de QV Biblioteca de Quaderns Virtuals

La proposta consisteix a visitar la Biblioteca de Quaderns Virtuals i visualitzar els fulls i preguntes d'algunes de les activitats. També heu d'identificar els diferents elements que constitueixen aquests fulls i preguntes: textos, imatges, vídeos, pel·lícules Flash i sons. Sobretot, el que s'espera és que us familiaritzeu amb QV i enteneu què es pot fer i per a què poden servir.

Per garantir un bon funcionament de les diferents tipologies d'activitats de QV al vostre ordinador, és imprescindible respectar els requeriments de maquinari i de programari. Consulteu la pàgina següent: http://clic.xtec.net/qv_web/ca/qv_req.htm.