Pràctiques d'escriptura col·laborativa

Encara que esmentar-ho pugui semblar balder, una PDI es pot fer servir com si fos una pissarra convencional de guix o retolador, és a dir, com a tauler col·lectiu sobre el qual fer una tasca comuna de tota la classe, amb intervencions d’alumnes i professorat per resoldre tota mena d’exercicis.

Per tant, la vessant pedagògica d’enfocament col·laboratiu es manté, encara que evidentment les prestacions tècniques siguin molt superiors.

Sigui quin sigui el programari de PDI que tingueu, sempre tenim la possibilitat de deixar tot l’espai del tauler buit per tal de guixar –escriure, dibuixar i ratllar- a sobre. Recordeu que als mòduls 2 i 3 vam instal·lar i usar el programari Notebook:

  • Obriu el Notebook
  • A la barra d’eines localitzeu la icona Pantalla sencera
  • Sobre el fons blanc apareix un quadre d’eines flotant que podeu arrossegar per sobre del tauler i podeu deixar allà on us convingui

El treball del nom propi

Una de les tasques majoritàries practicades sobre les pissarres dels centres docents és –òbviament- l’escriptura, indissoluble de la lectura i el llenguatge oral.

Un exemple n’és el “treball del propi nom” als primers nivells d’Educació Infantil: els alumnes van sortint al tauler per tal d’escriure el seu nom i els dels companys, la mestra fa preguntes continuades la resposta de les quals permet als alumnes construir hipòtesis des d’una perspectiva constructivista, és a dir, tant la recerca de les grafies com la seva orientació i la seva ordenació es van decidint a l’interactuar de manera col·lectiva.

Per a iniciar la pràctica, escolliu un color, un tipus de traç i un llapis per tal d’escriure el vostre nom amb lletra de pal (altrament dita majúscula) sobre el fons blanc:

a) Cliqueu sobre la icona Més opcions.

b) Es desplegarà un menú: escolliu l’opció Llapis i trieu el color i el traç que desitgeu usar

c) Deseu en una banda del tauler el quadre d’eines i escriviu el vostre nom: (recordeu que usar el ratolí i la pantalla del vostre ordinador personal per fer aquest exercici fa la tasca més complicada, escriure sobre la PDI amb el dit o el punter resulta més exacte i més fàcil).

d) Cliqueu sobre la icona Més opcions i trieu Selecciona: ara teniu activat el punter per clicar a una banda del nom i arrossegar de tal manera que englobeu tots els objectes que heu creat:

e) Depenent dels clics que haureu realitzat tindreu un o més d’un objectes (exemples següents o variants dels mateixos):

f) Useu l’opció Agrupament (recordeu triangulet banda superior dreta de l’objecte) per tal que el vostre nom sigui un únic objecte:

g) Cloneu el vostre nom i arrossegueu la còpia per tal d’allunyar-la de l’original:

h) Sobre la còpia useu l’opció Agrupa/Desagrupa per tal que cada grafia del vostre nom sigui un objecte diferenciat (l’opció Propietats de cada objecte permet canviar de manera automàtica el seu traç, el color…):

i) Ara l'alumnat ja pot ordenar les grafies del seu nom.

Per saber-ne més

TEBEROSKY, Ana. Proposta constructivista per aprendre a llegir i a escriure. Editorial Vicens Vives, Barcelona 2001.

http://www.edugaliza.org/inicio/aulas/infantil/construtivismo (Com enfocar l'aprenentatge de lectura i escriptura des d'una vessant constructivista. Porta molts exemples d'experiències a l'aula i enllaços d'interès. En gallec (sense dificultat de comprensió))

El treball de la frase

La mateixa pauta és adient per als primers nivells d’alfabetització, ja sigui a l’Educació Especial, a l’Educació Infantil, a les Aules d’Acollida o a l’Educació d’Adults: de manera col·lectiva els alumnes reflexionen sobre la llengua –dirigits per les preguntes i suggeriments del docent-, per tant resolen problemes i elaboren conceptualitzacions sobre el text escrit, això significa que reconstrueixen sobre els coneixements que ja posseeixen i els avenços que fan donen lloc a noves construccions. Les aportacions de tots equilibren aparentment els coneixements desiguals sobre la interiorització de lectura i escriptura, però permeten que cadascú avanci des del punt on es troba.

El Centre d'Inici i les Eines flotants

Aquestes activitats poden realitzar-se, a més de sobre el programari propi de la PDI, sobre qualsevol programa de tractament de textos, ja sigui tipus Open Office o bé Word. Llavors compteu amb quadres d’eines flotants que faciliten i milloren la tasca habitual d’interacció amb aquests programes (restringida al ratolí i el teclat) Si és això el que voleu fer a la vostra classe primer us heu de familiaritzar amb:

  1. El Centre d’Inici
  2. Les Eines Flotants

El Centre d'Inici

  • Cliqueu sobre la icona del Notebook i seleccioneu l’opció Centre d’Inici
  • Personalitzeu el Centre d’Inici al vostre gust

Totes les eines del Centre d’Inici només estan operatives quan s’activen sobre un tauler interactiu, per tant no pot provar-se el seu funcionament sobre la pantalla del nostre ordinador personal.

Nocions prèvies sobre el Centre d'Inici

Les icones que es troben per defecte al Centre d'Inici són:

Personalitzar el Centre d’Inici

Premeu la icona Més i seleccioneu Personalitza el centre d’Inici. Podeu afegir o treure icones del vostre Centre d’Inici a mesura que comproveu quines són les que més necessiteu en les vostres classes.

Els botons de la banda central: Afegeix» i «Suprimeix permeten canviar les icones del Centre d’Inici. El botons de la banda dreta: Amunt i Avall permeten canviar l’ordre de les mateixes.

A més de les icones que apareixen en la configuració per defecte també s’ofereixen les següents:

Les Eines Flotants

Només s'activen si l'ordinador té una pissarra interactiva connectada.

Podeu obrir les eines flotants SMART tot pressionant la icona de la banda dreta inferior de la pantalla , i seleccionant Eines flotants.

El rectangle d’Eines flotants pot contenir aquelles eines que més utilitzeu, cada usuari decideix quines i quantes. Estan pensades per tenir-les a l’abast en tot moment sense haver d’obrir el Notebook, i per tant per usar-les amb la resta de programaris.

Aquest rectangle –com també el Centre d’inici- pot situar-se a qualsevol lloc sobre la pantalla, es trasllada amb el dit o amb el ratolí.

Aquestes eines també poden formar part del Centre d’Inici (veure Personalitzar Centre d’Inici) si això facilita la vostra tasca en el seu ús sobre altres programaris: funcionen sobre Word, per exemple.

Personalitzar les Eines flotants

Es fa amb el botó Més

En clicar-hi es desplega una finestra per poder seleccionar Personalitza les eines flotants.

Els botons de la banda central: Afegeix» i «Suprimeix permeten canviar les icones de les Eines Flotants. Els botons de la banda dreta: Amunt i Avall permeten canviar l’ordre de les mateixes.

Les dues primeres icones hi són sempre, per defecte.

La resta de botons escollits permet diferents combinacions, sempre en dues fileres.

Personalitzeu el vostre quadre d’Eines Flotants. Recordeu que podeu tenir tantes icones Llapis com colors penseu utilitzar a l’hora d’escriure.

Un cop ja esteu familiaritzats amb els quadres d’eines flotants reprenem les activitats col·lectives d’alfabetització sobre PDI.

  • Obriu el tractament de textos Word sobre el tauler interactiu
  • Activeu les Eines Flotants, que ara ja teniu personalitzades

Heu de dur a terme la tipologia 1 d’exercicis seguint les pautes constructivistes apuntades anteriorment:

  • Seleccioneu l’eina Llapis i escriviu AHIR VAIG ANAR AL CINE

Aquests poden ser el resultats finals de diferents sessions col·lectives de treballs de llengua sobre PDI, en diferents nivells d'aprenentatge, amb programari de tractament de textos:

Evidentment, també podeu realitzar aquestes activitats sobre el programari propi de la PDI. Per exemple la tipologia 8. Fer poemes a la manera d’autors coneguts:

  • Descarregueu l’arxiu **poemes.notebook**
  • Llegiu les pautes de treball de la pàgina 1
  • Observeu els resultats obtinguts (nous poemes) de les pàgines 2, 3 i 4
  • Afegiu una pàgina en blanc. Serà la número 5.
  • Cloneu un dels poemes que es mostren buidats de paraules (escolliu-ne un dels tres)
  • Arrossegueu la còpia fins la pàgina en blanc que acabeu d’afegir (recordeu desactivar la casella Amaga automàticament per facilitar aquesta tasca). Maximitzeu el poema per treballar a sobre.
  • Cloneu el mateix poema, però en la seva versió completa per tal que us serveixi de model.
  • Arrossegueu també aquesta còpia fins la pàgina 5
  • Minimitzeu aquest model en una cantonada del tauler, tot deixant espai per treballar
  • Féu llistat de paraules (amb l’eina Text o l’eina Llapis) que us puguin anar bé per composar un poema nou: arrossegueu-ne algunes sobre els espais de punts

  • Anomeneu i deseu aquest arxiu amb el nom de nomusuari_poemes.notebook