El teclat virtual i les seves aplicacions en dinàmiques col•lectives de l’aula

Tant a l’entorn Windows com el del Linkat (Linux) es disposa d’una aplicació de teclat en pantalla. Aquest teclat té com a principal destinatari les persones amb dificultats de mobilitat i està concebut com a un dels recursos d’accessibilitat i que permet ser configurat amb diverses opcions: nombre de tecles, introducció de so, tipografia… Per obrir el teclat virtual en el Windows només cal obrir el menú Inicia i des de l’opció Executa, escriure-hi l’ordre: osk i prémer D’acord.

També es pot fer servir la ruta: Inicia>Tots els programes>Accessoris>Accessibilitat>Teclat en pantalla

I si ens convé tenir el teclat en pantalla molt a l’abast en el nostre escriptori, prement el botó dret del ratolí podem crear un accés directe escrivint a “ubicació”, l’ordre osk.

Un cop validada l’opció, el teclat estarà present en pantalla i es podrà fer servir sobre qualsevol de les aplicacions que estiguin obertes amb les mateixes prestacions que un teclat convencional.

Si bé es tracta d’una opció de primera mà de cara a certs problemes d’accessibilitat, hi ha recursos amb més altes prestacions per donar resposta a necessitats educatives especials. Linkat també disposa d’una varietat de teclats virtuals i que teniu ressenyats a: http://www.xtec.cat/dnee/doc/teclats_linux.htm

Els programaris de gestió de les pissarres digitals també incorporen un teclat virtual i una calculadora. Ara bé, per fer-los operatius cal executar el programari de la pissarra.

En casos en els que es faci servir una aplicació didàctica que no requereix del programari de gestió de la PDI, però que pugui ser útil introduir un text, és quan té més sentit recórrer al teclat virtual del sistema operatiu del nostre maquinari.

Desenvolupament de la pràctica

En certes activitats d’aprenentatge en què pren protagonisme en l’acció educativa una representació individual o de petit grup de l’aula, pot ser interessant l’accés a la pissarra (digital) per a portar a terme una seqüència didàctica. Suposem casos com dilemes morals, comentaris de textos, diagnòstic d’una situació, clarificació de valors… Són força diversos els recursos publicats a la xarxa d’internet que poden ser projectats a l’aula per inserir-los en un determinat procés d’ensenyament-aprenentatge.

Juga-la és un recurs didàctic en línia que ofereix, en versions per al tercer cicle d'Educació Primària i per a l'Educació Secundària, tot un seguit d'activitats d'aprenentatge que susciten la reflexió al voltant dels valors de l'esportivitat i la seva relació amb els valors i les actituds aplicables en els àmbits individual, familiar, social i ciutadà.

Concretament, veureu la utilitat del teclat virtual en una activitat d’aquest recurs didàctic.

  • Accediu a les activitats d’Educació primària
  • Trieu, del bloc “Juga-la per conviure”, la segona activitat; accés directe: (http://www.juga-la.cat/cat/jugala/primaria/roig/2.php) que versa sobre com la trampa i l’engany embruteixen l’esport i fan difícil la convivència.

Procés:

  • Visionar el vídeo inserit a la pàgina web
  • Activar el teclat virtual (fent-ho amb el procediment indicat abans) i, a continuació: emplenar el qüestionari mitjançant el teclat virtual (teclejant o bé de forma tàctil si la PDI ho permet o bé amb l’ajut d’un punter).
  • Un cop emplenat el qüestionari només cal prémer sobre Imprimeix i apareixerà un document (que es pot convertir en format paper, en format pdf o desat en format pàgina web).

El visionat del vídeo - integrat en l'espai suggerit - es pot fer de manera col·lectiva (tot el grup-classe). I, per a la posterior compleció del qüestionari, es pot seleccionar una parella d’alumnes que sortiran a la pissarra (digital) i conduiran l'activitat. D'aquesta parella d'alumnes, una de les persones moderarà les intervencions de les companyes i companys de l'aula (donarà pas a un torn d’intervencions i consensuarà la resposta amb el conjunt de l’aula) i l’altra persona farà de relatora transcrivint els acords als quals s’ha arribat (en aquesta activitat on es demana el nom de qui la porta a terme, es podria: a la primera casella introduir la denominació del centre educatiu i el nivell del grup-classe i a les altres dues caselles, respectivament, es podrien escriure els noms de la parella d’alumnes que han coordinat l’activitat).

En demanar la impressió del qüestionari de l'activitat, apareix en pantalla del vostre ordinador un full amb la resolució. Des del vostre navegador, en el menú Fitxer hi teniu l'opció Anomena i desa. Deseu-lo amb el nom nomusuari_juga-la.htm (tipus de fitxers: pàgina web, completa).

Per evitar posteriors problemàtiques (varietat de navegadors i de prestacions), és convenient al mateix temps fer una captura de pantalla amb l'exercici resolt, que podrem desestimar en cas que no se'ns presenti cap entrebanc.