Missatgeria instantània: Pidgin (Gaim) i aMSN

Des de fa molt anys es disposa d’un sistema anomenat ICQ que permet saber quan altres persones estan connectades, per tal de poder parlar amb elles de forma directa. Fou a partir del llançament de MSN Messenger, el servei de missatgeria de Microsoft, quan es va popularitzar a gran escala, aconseguint que gent de totes les edats es fessin usuàries del servei. En Linux, també hi ha clients que suporten aquest protocol, entre el quals es troben : Pidgin i aMSN.

Obrir un compte de MSN Messenger

Un pas indispensable per disposar de missatgeria instantània es obtenir un compte en el servei de missatgeria. Existeixen altres protocols, però iniciarem l’exemple utilitzant un compte del tipus MSN Messenger. Si no el teniu podeu crear-vos un gratuïtament a la pàgina web de MSN: http://es.msn.com on us podreu donar-vos d’alta fent un clic al link de INICIAR SESIÓN

 MSN Messenger Windows Live

A la pantalla de windows live premem el botó: Subscripció

Omplireu les dades del formulari on escollireu el nom d’usuari o identificador que introduireu a la casella: Windows Live ID

Podeu verificar si el nom escollit està lliure amb el botó : Comprova'n la disponibilitat

I continuareu omplint el formulari amb la contrasenya, que ha de tenir un mínim de sis caràcters, les opcions per restablir la contrasenya i les dades personals.

També a la casella anomenada Caràcters hi escriureu els caràcters que veiem al quadre Imagen, es tracta d’una mesura de seguretat per evitar registres no humans com poden ser eines robotitzades per computador.

Finalment fem clic a : Accepto i ja disposareu d’un compte de correu que alhora us servirà com a identificador per la missatgeria instantània.

 Creació d'usuari

El client de missatgeria instantània : Pidgin

Pidgin és un client de missatgeria instantània molt adequat per usuaris que disposin de comptes en diferents serveis ja que suporta comptes en molts de protocols com AIM/ICQ,MSN Messenger,Yahoo!,IRC,XMPP,GroupWise….

També es pot fer servir com un client IRC cosa que el diferencia respecte d’altres clients.

Per arrancar el client Pidgin ho fareu des del menú principal: Aplicacions | Internet | Xat | Pidgin

 Pidgin

Obtindreu dues finestres: la finestra de connexió amb el nom Llista d'amics i la finestra de Afegeix. En la primera tindrem el compte amb que iniciem la sessió i a la segona podreu veure els comptes disponibles.

Suposant que no teniu cap compte i que voleu configurar el de MSN Messenger que heu donat d’alta anteriorment feu clic en el botó: +Afegeix de la finestra Comptes.

En la pantalla Afegeix un compte a la pestanya Bàsic indicareu:

El Protocol, en aquest cas serà MSN, el nom d’usuari, la contrasenya i un àlies. Teniu l'opció de: Recordar la contrasenya. També podreu activar la notificació si hi ha nou correu quan us connecteu al servei i utilitzar una icona per aquest compte.

 Afegeix un compte

A la pestanya Avançat deixarem les opcions que venen per defecte.

Un cop hem fet clic al botó Desa ja tindreu el compte creat a la finestra de comptes.

Si us ho demana accepteu el certificat SSL de la connexió:

 Certificació SSL

A continuació, obtindreu una finestra amb la Llista d’amics on, si teniu correu pendent, us sortirà una línia d’avís on podrem fer clic per visualitzar el correu per consultar-lo. També la finestra de Comptes us indicarà els comptes donats d'alta i si els teniu habilitats o no.

 llista d'amics

A la finestra de la Llista d’amics obtindrem els que estan connectats o no en aquest moment. Amb el botó dret a sobre d’un dels contactes podem disposar d’un menú contextual amb les opcions de:

 • Veure informació del contacte,
 • MI començar una conversa,
 • enviar un fitxer, un avís,
 • visualitzar el registre de converses mantingudes,
 • iniciar un xat amb varis contactes,
 • desblocar o blocar l'amic,
 • posar un alies al contacte,
 • suprimir-lo,
 • expandir-lo.

 Opcions botó dret

Si el compte és nou segurament la llista d’amics o contactes estarà en blanc. Si volem conversar amb algú necessitarem conèixer el seu identificador, es a dir, la seva direcció de correu de hotmail.

Podeu afegir les seves dades amb l'opció del menú: Amics | + Afegeix un amic …

Un cop afegit a la llista d’amics encara ens queda un pas més, el propietari del identificador ens ha de donar permís per enviar-li missatges. Fins que no sigui així no podrem conversar amb ell.

Si algú dels nostre amics està connectat i disponible podrem iniciar sessió fent:

Doble clic sobre la icona o bé seleccionant l'identificador i botó dret amb l'opció MI i ja podrem començar una conversa amb ell.

Els menús de la finestra Llista d'amics ens indican:

 • Amics : Per gestionar tots els nostres contactes.
 • Comptes: Ens mostrarà totes les nostres comptes. Amb l'opció d'afegir-ne o editar-les.
 • Eines: Ens permet habilitar noves prestacions a la conversa.
 • Ajuda: Obtindrem una ajuda en línia a la pàgina web del programa i els crèdits.

A la part inferior s'indica l'estat nostre actual : Disponible, Absent, Torno de seguida, Ocupat, Al telèfon, A fora dinant, ….

Quan comencem una conversa sens obrirà una finestra de nom l'alies de l'amic en el que aniran apareixen els nostres missatges i els de l'amic amb el que estem parlant.

 Conversa

En aquesta finestra tenim un menú a la part superior amb les opcions:

 • Conversa: Amb les opcions típiques d'un xat: enviar fitxer, afegir un avís, …
 • Opcions: Per habilitar el registre o els sons i mostrar barres d'eines o marques horàries.
 • Envia a: Enviar un missatge al compte del nostre amic.

A la part inferior podem canviar la font dels nostres missatge i inserir les famoses emoticones.

En la majoria dels protocols el procediment és el mateix i les diferències son poc significatives.

Una gran part de les opcions que es poden configurar amb Pidgin es troben a la finestra Llista d’amics a l'opció Eines | Preferències on podrem canviar: la interfície, les opcions de conversa, els missatges d’absència, els temes d'emoticones, els sons, entre d’altres coses.

 Preferències

En el cas d’inactivitat prolongada amb una conversa activa obtindrem un missatge d’absència que es genera automàticament (Estat absent) i que també rebran les persones amb les que tenim oberta la sessió.

Aquests missatges poden ser editats i canviats segons les nostres preferències (per defecte: Ara mateix no sóc aquí). Fent clic a l'opció Disponible de la llista restablim la comunicació.

aMSN, el clon de MSN Messenger

A diferencia de Pidgim el programa aMSN només suporta el protocol MSN i per tant, només el podreu fer servir per connectar-vos al servei de MSN Messenger. El trobareu en el menú principal a: Aplicacions | Internet | Xat | aMSN

La interfície és molt semblant a la utilitzada en el sistema operatiu Windows i per tant facilita la tasca d’integració a la gent habituada a aquest servei.

Quan inicieu el programa per primer cop tindreu un avis de la llicència LGPL de aMSN . Ara cal iniciar la sessió de missatgeria fent clic sobre el botó Connectar-se. En el cas que no disposeu ja d’un compte configurat podeu introduir-hi les dades del vostre compte MSN: identificador o nom d'usuari i contrasenya.

Si no voleu tornar a teclejar aquestes dades cada cop que iniciem el programa fareu clic sobre l'opció : Recordar el meu compte . Fixeu-vos que podreu activar l’opció: Recordar contrasenya per tal que el programa la recordi i Connectar-se al iniciar l'aMSN.

 Inici connexió aMSN Conectat

Per acabar aquest procés fareu clic en el botó: Connectar-se i tindreu llesta la connexió a MSN.

Com en el cas de Pidgin ,si ja heu afegit els vostres contactes, amics a Pidgin, els podreu obtenir en la finestra del programa aMSN. També us avisarà si teniu nous missatges de correu al compte de hotmail. Podreu accedir a la pantalla de conversa fent clic a l’enllaç que s’indica amb el nom del vostre contacte si està connectat.

La finestra de conversa és molt semblant a la de Messenger:

 • Una barra de menús superior: Conversa, Edita, Veure, Accions, Contacte i Ajuda
 • El sobrenom del vostre contacte i el seu eslògan.
 • Una caixa amb el text de la conversa.
 • Una barra de icones: Per canviar el tipus de lletra, inserir emoticones, enviar un missatge de veu,enviar un nudge, convidar a conversar a un altre persona, enviar fitxers, fer servir la webcam i bloquejar.
 • Una caixa amb el text que s’escriu.

També disposeu d’una pestanya per veure o no la imatge de la persona amb la que esteu conversant.

 Conversa aMSN

El programa aMSN és molt fàcil de configurar, en el menú principal disposeu de l’opció de configuració: Compte | Preferències

Si hi cliqueu s’obra una finestra on disposeu de les següents pestanyes:

 Preferències aMSN

 • Personal: on consten les vostres dades personals com el sobrenom, editar el perfil, canviar la font del text dels vostres missatges i escriure els números de telèfon que es permet veure als contactes.
 • Aparença: us permet canviar la configuració dels caràcters, el tipus i mida de la interfície, el format de la data, així com les opcions dels emoticones, alertes i sons dels esdeveniments
 • Sessió: on trobareu diferents opcions de configuració inicial entre elles la possibilitat de connectar-se automàticament al iniciar aMSN. Afegir nous missatges d’absència, i també la configuració de la interfície dels missatges.
 • Grups: Dona la possibilitat d’afegir usuari al grup Mòbil.
 • Privacitat: llista dels contactes que poden veure el vostre estat i dels bloquejats així com aquells que us tenen a la seva llista.
 • Connectant-se: us mostra les opcions de l’històric i dels registres. També netejar l'històric.
 • Connexió: permet la configuració de la connexió i ajustaments de la transmissió de fitxers i de la connexió remota.
 • Altres: permet la configuració dels perfils d’usuari i aplicacions que fareu servir com el navegador, gestor de fitxers, programa de coreus … També podeu escollir el directori dels fitxers rebuts i la configuració de la càmera web.
 • Avançades: Configura les opcions com l'aparença i ajusta la posició de la finestra.

Videoconferència amb aMSN

aMSN permet realitzar videoconferències. Per configurar la càmera web, al menú principal trieu de l’opció de configuració: Compte | Preferències i trieu la pestanya Altres. Cliqueu el botó Edit audio and video settings

 Inici configuració

El programa us guiarà per a configurar la càmera. Premeu Següent:

 Engegant l'assistent

Trieu la vostra càmera i el canal de la càmera. Si teniu una connexió a Internet lenta, podeu triar Fes servir la càmera web a baixa resolució. Premeu Següent.

 Escull la teva càmera web

Ajusteu els paràmetres de lluminositat, contrast, matís i color per a que la imatge de la càmera web es sembli el més possible a la imatge real. Premeu Següent.

Finalment, trieu l'opció Vull tenir disponible la meva càmera web per als altres. Si teniu problemes de connexió, caldrà ajustar les opcions de connexió.

 Opcions d'imatge

Per a utilitzar la càmera web, connecteu-vos amb altra persona i trieu l'opció Accions→Envia Càmera web.

El vostre contacte rebrà una invitació per a veure-us a través de la càmera. Si accepta la invitació, podreu realitzar la videoconferència.

 Videoconferència