Escoltar música amb Banshee,Xmms i Amarok

Amb la distribució Linkat pots escoltar música de la mateixa manera que ho pots fer amb d’altres sistemes operatius. Per començar cal que realitzis una sèrie d’accions tals com comprovar que la targeta de so en del sistema està ben configurada i que realment està connectat el cable d’àudio que va de la unitat de cd o dvd fins la targeta de so dins del teu ordinador.

La distribució Linkat disposa del programari necessari per escoltar música tant d'un cd com d'arxius d’àudio o d'un reproductor digital. Tenim el reproductor de música Helix Banshee, una autentica joia del Gnome, és el reproductor per defecte dels cd-audio i dels arxius mp3.

També disposem del reproductor multimèdia Xmms que és molt semblant al conegut WinAmp i del reproductor Amarok. Amb aquests reproductors podreu escoltar sense problemes els formats de so més usats: wav, mp3, ogg… També permeten connectar i descarregar informació sobre els discs (autor, títol, àlbum, durada,…) des de base de dades externes.

Reproductor Helix Banshee

Es tracte d'un reproductor d'àudio molt funcional i pensat per integrar-se fàcilment dins de l'escriptori Gnome. Utilitza una estructura modular que permet treballar amb plugins que es poden activar o desactivar segons les nostres necessitats.

El trobareu a: Aplicacions | Multimèdia | Reproductor d'àudio | Banshee

 Banshee

Entre les funcions i característiques de Banshee podem destacar:

  • Reprodueix tot tipus d'àudio en diferents formats tant en arxius com en cd o reproductors digitals tipus iPod.
  • Podem crear una biblioteca digital dins del nostre ordinador. Incorpora una importació de fitxers que permet fer copies si és necessari de música de diferents formats i fonts. Permet classificar i organitzar la nostre biblioteca, per exemple, per autor, títol o en diferents llistes de reproducció. També podem realitzar cerques de temes dins de la nostre biblioteca.
  • Es poden gravar directament cd's en format mp3 o cd-audio des d'una llista de reproducció.
  • Obtindrem informació automàtica sobre la música que escoltem mitjançant el servei de last.fm. Podrem veure informació relacionada amb artistes similars a la pista que estem escoltant. Si ens donen d'alta al servei podrem enviar informació de les nostres preferències.
  • La informació del tema que escoltem es mostra automàticament en el panell de notificació de l'escriptori Gnome
  • Amb un sistema de puntuació d'estrelles podem classificar les cançons en funció de les nostres preferències.
  • Ens podem subscriure a Podcast per escoltar música en qualsevol moment.
  • També es possible escoltar la radio per internet, només cal indicar la URL del lloc.

El primer pas que cal fer és importar la nostra música. La importació la podrem fer en el menú: Elements multimèdia | Importa elements multimèdia … (Control + I). Quant s'obri el quadre de diàleg indicarem la nostra font d'importació. La música importada formarà part de la nostra biblioteca i Banshee la organitzarà automàticament.

Importar elements multimèdia

Per reproduir un tema n'hi ha prou amb seleccionar-lo i prémer el botó de Play.

La interfície del programa està dividida en tres àrees principals, una a l'esquerra que permet l'accés a la biblioteca (llistes de reproducció), a un cd o dvd, als podcasts , a la radio o a un reproductor digital. També si volem tindrem un Navegador que podem situar a dalt o l'esquerra. A la dreta tindrem totes les pistes que hi ha disponibles en funció del medi seleccionat de l'esquerra. A la part inferior es pot trobar informació sobre els artistes recomanats, la caràtula del disc, les pistes i els àlbum principals de l'artista.

Si col·loquem un cd-àudio podem observar com a la part esquerra s'activa l'opció CD d'àudio per tal de poder seleccionar les pistes a reproduir i també poder importar el CD amb el botó de la part superior per tal de passar al nostre disc dur les cançons en format .ogg. Es pot configurar el format a Edita | Preferencies a la pestanya CD d'àudio.

Amb l'opció Edita | Preferencies a la pestanya Extensions podem habilitar o deshabilitar la llista de connectors (plugins). Cada connector porta detallada la seva funcionalitat i el seu autor. Per exemple, el connector Last.fm Radio and Scrobbling, si està habilitat, ens permet crear un compte a un servidor d'Internet (last.fm) que permet enviar informació sobre la música que escoltem i amb quina freqüència.

 Connectors

Polsant el botó dret del ratolí sobre un tema podem accedir a les Propietats de la cançó (Títol, nom de l'artista, àlbum, …)i a l'edició de la informació de la cançó. També podem fer la Valoració del tema mitjançant un sistema d'estrelles.

Amb l'opció Elements multimèdia | Llista de reproducció nova (Control + N) crearem una llista que podem posar-li un nom i amb la tècnica d'arrossegar i deixar anar, hi col·locarem els temes que volem formin part d'ella.

Si som aficionats als Podcasts, també podem utilitzar Banshee per subscriure'ns i escoltar els nostres favorits, per això, seleccionem l'opció de la part dreta i fem clic sobre el botó de +Subscriviu-vos al Podcast i omplim el quadre amb l'URL del Podcast.

El mateix haurem de fer si el que volem es escoltar música per internet a Last.fm o a la Ràdio.

 Podcasts

Reproductor Xmms

Per obrir el programa Xmms de la Linkat cal seguir el camí de menús:

Aplicacions | Multimèdia | Reproductor d'àudio | XMMS.

O també per:

Aplicacions | Multimedia | Reproductor de CD | XMMS CD.

A continuació si voleu canviar la mida en pantalla del reproductor podeu fer clic amb el botó dret sobre qualsevol espai de la finestra i en el menú de context que surt triar Opcions | Mida doble, o bé amb la combinació de tecles Crt+D.

Si ho desitgeu podeu optar per la visualització de l'equalitzador gràfic amb l’opció EQ gràfic o prement les tecles Alt + G, i també l’editor de la llista de reproducció prement les tecles Alt + E.

 XMMS

Si en introduir un disc en el lector de cd, aquest no inicia la reproducció automàtica, caldrà que configurar el reproductor per tal que ho faci. Un altre cop amb el botó dret activeu el menú contextual i trieu l’opció: Opcions | Preferències o bé la combinació de tecles Crt + P.

A la finestra que apareix, i en la pestanya Extensió d’entrada i sortida d’àudio seleccioneu de la llista, la entrada Reproductor de CD d’àudio 1.2.10 [libcdaudio.so] i premeu sobre el botó Configura

En els camps de dades del dispositiu ha d’aparèixer tant la unitat de cd-rom (/dev/cdrom) o dvd (/dev/dvd) com el directori en el que s’ha muntat el dispositiu (/media/xmms_audio_cd)

Per controlar que la ruta sigui la correcta caldrà comprovar que coincideix amb la que consta en el arxiu /etc/fstab. Per això obrireu un terminal: Aplicacions | Sistema | Terminal | Terminal del Gnome, i a la línia de comandes escriviu:

~> cat/etc/fstab

En la llista que obtindreu comprovareu les entrades corresponents als lectors de cd-rom o dvd que teniu. A la primera columna trobeu el dispositiu, i a la segona la carpeta on s’ha muntat.

Compareu les dades que surten a la llista, i si és necessari les modifiqueu a la finestra de configuració del reproductor de cd-audio.

A continuació marquem l’entrada: Extracció d’àudio digital si no està ja activada.

En el cas de disposar d’una segona unitat de disc podeu incorporar-la amb el botó: Afegeix una unitat, apareixerà una nova pestanya Unitat 2, si premeu sobre ella podreu configurar aquest segon dispositiu de la mateixa manera que ho heu fet amb el primer. Assegureu-vos que els noms dels dispositius i el de la carpeta siguin els obtinguts a /etc/fstab.

Marqueu també l’opció Extracció d’àudio digital.

Podeu tancar totes les finestres obertes amb el botó: D’acord

Reproducció de música amb Xmms

Per escoltar ara el cd o dvd de música amb Xmms només caldrà trobar els arxius de so. Amb el cd o dvd a la unitat feu clic amb el botó dret sobre el reproductor i trieu l’opció: Play | Play Directory o amb la combinació de tecles Majus + L

A continuació feu clic sobre el signe + situat davant de la carpeta media i després sobre la carpeta corresponent al lector cd-rom o dvd en la que teniu el disc.

En el moment que feu clic sobre el botó D’acord de la finestra, s’afegiran les pistes a la llista de reproducció del programa Xmms i començareu a escoltar la música.

Si el que desitgeu és reproduir un sol arxiu d’àudio, podeu seleccionar l’opció: Play | Play File, combinació de tecles L

S’obre la finestra de Reprodueix els fitxers on podreu navegar fins trobar la carpeta que conté l’arxiu que voleu escoltar. Fins i tot podreu seleccionar més d’un arxiu, i premen sobre el botó Afegeix els fitxers seleccionats, aquests s’inclouran a la llista de reproducció del Xmms.

En cas de missatge d’error en la reproducció pot ser necessari deshabilitar la reproducció digital ja que alguns discs poden estar protegits, en tal cas cas podeu seleccionar des de la finestra de configuració del reproductor les opcions: Analògica i Mesclador OSS.

Una opció interessant que es pot habilitar és que el propi reproductor Xmms posi els noms a les cançons. Per aconseguir aquest resultat cal que a la finestra de Configuració del reproductor, a la segona pestanya on indica Informació del CD marqueu l’opció: Utilitza la CDDB

 Configuració

Aleshores el reproductor buscarà a Internet a la base de dades FreeDB el nom de les pistes del cd-audio que es reprodueix en aquell moment.

Copia de les cançons d'un disc al PC

Si el que vols es copiar les cançons d’un cd al PC per escoltar-les sense necessitat del disc, només cal “ripear” les pistes del disc i convertir-les a format WAV i això ho pot fer el programa Xmms. Per configurar aquesta opció només cal que seguim el procés de configuració explicat en l’apartat anterior i triem : Opcions | Preferències

A la pestanya d’extensions d’entrada i sortida d’àudio, fem clic sobre les fletxes i seleccionem de la llista Extensió de sortida l’opció: Extensió Disk Writer 1.2.11 [libdisk_witer.so]

A continuació fem clic sobre el botó Configura per poder seleccionar la carpeta on es guardaran els arxius de so i tancarem totes les finestres amb el botó D’acord.

 Preferències

Quan fem la reproducció del cd ara en lloc d’escoltar la música el que obtindrem serà una còpia dels arxius en el la carpeta del disc dur.

Reproductor Amarok

El trobareu a : Aplicacions | Multimèdia | Reproductor d'àudio | Amarok

 Amarok

Es tracta d'un potent reproductor multimèdia desenvolupat principalment per l'entorn d'escriptori KDE. Les seves característiques són molt semblants a les vistes en els altres dos reproductors.

Podeu trobar més informació a les pàgines web: