Gravar CD/DVD amb K3b i Brasero

Per poder realitzar les pràctiques d'aquest mòdul és convenient realitzar la instal·lació de Còdecs i programari addicional proposats a la WikiLinkat per tal d'acabar d'arrodonir la instal·lació de la Linkat.

http://linkat.xtec.cat/portal_linkat/wikilinkat/index.php/Còdecs

o des de la mateixa Linkat en el menú principal: Aplicacions | Multimèdia | Reproductor de vídeo | Instal·la programari multimèdia.

Per realitzar aquesta instal·lació només cal fer un clic al darrer botó d'instal·lació i en un sola operació gaudirem de tots els Còdecs i programari addicional.

Instal·la amb 1 click

Gravar CD/DVD amb K3b

Una de les feines que es fan més habitualment a l’ordinador és gravar CD o DVD. El maquinari de la majoria dels ordinadors actuals inclou, sens dubte, una regravadora de CD o DVD. La Linkat disposa del programari necessari per poder dur a terme aquesta tasca amb la regravadora del vostre ordinador.

Un dels programes adequat per gravar els CD i els DVD és el K3b.

Per executar aquest programa, cal que aneu a: Aplicacions | Multimèdia | Enregistrament de CD/DVD | K3b.

 K3b

Gravar un CD o DVD de dades

Si voleu gravar dades en un CD gravable, cal que feu clic sobre l’opció Nou projecte per a CD de dades, però si, en canvi, el que voleu és fer un DVD, trieu Nou projecte per a DVD de dades.

A continuació, cerqueu les dades que voleu gravar al disc. Per mitjà de l’explorador del K3b, trieu la carpeta o arxiu en què es troben les dades per copiar i les seleccioneu a la finestra de la part superior. Per afegir-les a la compilació, només caldrà arrossegar-les a la part inferior de la finestra del K3b o fer clic sobre els fitxers.

Podeu repetir-ho tantes vegades com calgui, amb tots els arxius i les carpetes que desitgeu copiar. És important observar la barra inferior, ja que us indica la quantitat de dades que voleu gravar (color verd) i us avisa si sobrepasseu la capacitat del disc (color vermell).

Si voleu podeu posar nom al disc a l'espai: Nom del volum

Gravar un CD o DVD

Quan hàgiu acabat d’afegir les dades, podeu prémer el botó Grava de la part superior dreta de la finestra inferior. A la finestra nova del projecte de dades que s’obre, podeu fer alguns ajustaments de la gravació, com ara seleccionar la velocitat de còpia. No podeu triar una més gran que la que us apareix al disc de gravació.

 • A la pestanya Escriptura, podeu seleccionar el número de còpies a fer.
 • A la pestanya Imatge, la carpeta on volem escriure la imatge si en la pestanya anterior a les opcions hem triat: Crea la imatge i prou.
 • A la pestanya Sistema de fitxers, podeu seleccionar diverses opcions a la gravació del disc:
  • A Nom del Volum, podeu posar un nom a la vostra compilació i al botó Més camps… podeu omplir els Nom del conjunt del volum, Editor, …
  • A Sistema de fitxers, i per tal que el disc es pugui llegir-se també al Windows teniu l'opció Linux/Unix + Windows per defecte activada.
 • A la pestanya Varis, en el mode multisessió tindrem diverses opcions:
 • Automàtic , l'opció per defecte.
 • Sense multisessió, en el cas de voler un disc d'una sola gravació o sessió.
 • Comença la multisessió si, més endavant, voleu tornar a gravar més dades en el mateix CD o DVD.
 • Si voleu afegir dades en un CD o DVD que ja està gravat amb dades d’una sessió anterior, podeu seleccionar Continua la multisessió.
 • Si volem tancar la multisessió definitivament triem Finalitza la multisessió.

Projecte de Dades

En el moment que acabeu de configurar la gravació, ja podeu col·locar un CD o DVD a la gravadora i fer clic al botó Grava perquè comenci la gravació.

Quan el procés hagi finalitzat, veureu un missatge en què se us indica que la gravació s’ha completat amb èxit i us informa del temps transcorregut, alhora que s’obre la safata de la unitat de gravació.

Escrivint un Cd de dades

Si abans de fer la gravació del CD o DVD activeu el requadre Verifica les dades escrites de la pestanya Escriptura, aconseguireu que el programa comprovi els errors de gravació entre les dades originals i les copiades, d’aquesta manera, eviteu crear CD erronis.

Si el que voleu és crear una imatge ISO dels vostres arxius, cal que marqueu la casella Crear la imatge i prou de la pestanya Escriptura i indicar en quina carpeta voleu guardar la imatge.

Gravar imatges ISO de CD o DVD

Accedint a la pàgina de descàrrega del portal de la distribució Linkat, us podeu descarregar una imatge ISO d’un CD o DVD, per exemple, de la mateixa Linkat 3:

ftp://download-linkat.xtec.cat/distribution/linkat-3.0/iso/linkat-3.0-dvd.iso

Us baixaríeu un dels arxius d’imatge dels CD o DVD d’instal·lació de la Linkat i obtindríeu un fitxer del tipus: linkat-3.0-dvd.iso.

El primer que cal fer és assegurar-vos de la integritat del fitxer comprovant que el MD5 del vostre fitxer .iso coincideix amb el que figura a la pantalla del portal. Per a això, cal que accediu a un terminal per mitjà de l’opció del menú general: Aplicacions | Sistema | Terminal | Terminal del GNOME , i mitjançant les comandes:

 • ls per visualitzar els arxius d’un directori

~> ls

 • cd nom_directori per canviar de directori, trobeu l’arxiu .iso que necessiteu.

~> cd

 • A continuació, escriviu la comanda md5sum:

~> md5sum linkat-3.0-dvd.iso

Obtindreu el valor MD5 del vostre arxiu, que cal comparar-lo amb el del portal ( md5: c6541fa587ca772a121d77ec7313a250 ) per saber si és correcte, i, en el cas contrari, tornar a fer la descàrrega.

Un cop disposeu de la imatge ISO correcta, amb el K3b ja iniciat, seleccioneu l’opció:

Eines | Crema imatge de CD….

Si es tractés d’un DVD, utilitzaríeu l’opció:

Eines | Crema imatge ISO de DVD.

A la finestra que apareix, cerqueu i seleccioneu la imatge per cremar tot fent clic sobre la icona de carpeta per accedir a la localització del fitxer. Obtindreu la informació del fitxer: mida, id del sistema, id del volum, ….. i també el MD5.

Ja podeu introduir un CD verge en la unitat gravadora i prémer el botó Comença per iniciar la gravació.

Gravant una imatge ISO

Esborrar CD o DVD regravables

En primer lloc introduïu el Cd o Dvd a la regravadora i amb el K3b seleccioneu l’opció:

Eines | Esborra CD-RW…

Si el que voleu és esborrar un CD regravable. Si es tracta d’un DVD -RW o un DVD +RW cal que feu clic sobre:

Eines | Format DVD±RW….

En ambdós casos podreu ajustar la velocitat de gravació o deixar-la amb auto..

Si únicament voleu esborrar les dades del disc triarem l’opció per defecte Ràpid, però si el que voleu és formatejar-lo donat que creieu que pot contenir errors d’escriptura i desitgeu restaurar l’estructura de dades triarem l’opció Complet.

També, si es tracta d’un disc multisessió, podeu esborrar les darreres dades que s’han afegit al disc triant l’opció Esborra l’última sessió

Per començar qualsevol dels processos cal que premeu el botó: Comença

Gravar un CD d'àudio

Gravar un CD de música amb K3b no presenta cap dificultat i es tracta d’un procés realment senzill.

a) Còpia de seguretat d'un disc

Si el que voleu és fer una còpia de seguretat d’un disc o guardar en un CD o DVD els vostres arxius de música en format comprimit, el procés és el mateix que faríeu amb les còpies d’un disc o amb la gravació de dades en un CD o DVD.

Eines | Copiar CD o Eines | Copiar DVD

És aconsellable, però, rebaixar la velocitat de gravació quan es tracta de CD d’àudio per evitar errors durant la gravació.

b) Extracció de pistes de so

Podeu extreure les cançons d’un CD d’àudio si trieu l’opció inicial de: Fitxer | Nou projecte | Nou projecte per a CD d’àudio.

Poseu un CD d’àudio i seleccioneu a l’arbre el CD-ROM: obtindreu, a la finestra central, les pistes de so amb el nom de l’artista, el títol de la cançó, la durada i la mida. Arrossegueu a la part inferior les pistes a extreure i trieu l'opció: Projecte | Converteix pistes o el botó fletxa blava equivalent de la part inferior.

Projecte de CD àudio

Podeu triar el directori de destí dels arxius a la pantalla que s'obté.

Per iniciar el procés, premeu el botó: Comença.

Convertint pistes d'àudio

c) Convertir arxius de so en un CD d'àudio

Per gravar un CD d’àudio amb les vostres cançons del disc dur, trieu l’opció inicial de: Nou projecte per a CD d’àudio.

Seleccioneu les cançons del disc dur de la mateixa forma que si es tractessin de dades i arrossegueu-les a la part inferior de la finestra. El format dels arxius per gravar pot ser WAV, Flac, Ogg-Vorbis,…

El mateix programa K3b els transforma de manera automàtica en pistes de so un cop els heu incorporat. Es pot visualitzar a la barra inferior la durada del disc en minuts a la línia de color verd.

Per començar a gravar el disc, cal prémer el botó Grava, obtindreu la finestra del projecte

 • A la pestanya Escriptura, podeu controlar la velocitat de gravació i el mode d’escriptura.
 • A la pestanya CD-Text, podeu afegir una etiqueta de text marcant l’opció: Escriu CD-Text. Hi podeu escriure el títol, l'interpret, els arranjaments, l’autor/a de la cançó, el compositor/a…

Finalment, per començar la gravació, feu un clic al botó Grava

Gravar CD/DVD amb Brasero

El Brasero és una interfície gràfica, per a l'entorn d'escriptori GNOME que permet gravar i manipular CD i DVD. Està dissenyat per a permetre als usuaris crear els discos de forma fàcil i ràpida. Es pot arrancar el programa des de:

Aplicacions | Multimèdia | Enregistrament de CD/DVD | Brasero

quan arranca el programa obtindrem la següent pantalla:

Brasero

El funcionament del programa és molt semblant al del K3b, per obtenir informació del seu funcionament podeu anar a la pàgina web:

http://library.gnome.org/users/brasero/stable/brasero-introduction.html.es