Reconeixement dels dispositius d’emmagatzematge USB i càmeres digitals

Introducció

USB (acrònim de Universal Serial Bus) és un tipus de port que permet la connexió de dispositius. Els dispositius USB es poden connectar i desconnectar a l'ordinador sense apagar-lo. La majoria dels sistemes operatius, detecten els dispositius USB i executen els controladors adequats per al correcte funcionament del dispositiu sense intervenció de l'usuari. Molts dels dispositius actuals tenen connexions USB: teclats, ratolins, càmeres de fotografia digital, memòries flash, etc.

Dades tècniques

Actualment, s'utilitzen tres especificacions USB:

  • USB 1.0 o de Baixa Velocitat: Amb una velocitat de transferència màxima de 1.5 Mbit/s (192 KB/s). Aquest tipus d'USB és utilitzat per dispositius USB que no requereixen una connexió ràpida amb l'ordinador, com els teclats o ratolins.
  • USB 1.1 o de Velocitat Completa: Amb una velocitat de transferència màxima de 12Mbit/s (1.5 MB/s).
  • USB 2.0 o d'Alta Velocitat: Amb una velocitat de transferència màxima de 480Mbit/s (60 MB/s). Aquest tipus d'USB és el que incorporen els ordinadors actuals per connectar dispositius USB d'alta velocitat com les memòries flash. Les memòries flash USB, tenen, com a molt, una velocitat de transferència màxima real de lectura de 30 MB/s i d'escriptura de 15 MB/s.
  • USB 3.0 o de Super Velocitat: Amb una velocitat de transferència màxima de 4.8 Gbit/s (600 MB/s). Els ordinadors actuals encara no disposen d'aquest tipus de connexions, però es preveu que els productes amb aquesta tecnologia arribaran als consumidors entre el 2010 i el 2015.

Tipus de connectors

Els connectors USB es reconeixen fàcilment perquè tenen gravat el següent símbol:

Hi ha diferents tipus de connectors USB. A la següent figura es mostren els més comuns. El més habitual és el connector de més a la dreta, anomenat connector USB tipus A.

Memòries flash

Les memòries flash són uns dispositius d'emmagatzemament d'informació petit, ràpid, d'alta capacitat i amb una capacitat estimada d'emmagatzemament de la informació d'uns 10 anys. Cal notificar al sistema operatiu quan es desitja desmuntar (desconnectar) una memòria flash. En cas contrari, els arxius continguts poden quedar corromputs i fins i tot es pot fer malbé el propi maquinari del dispositiu.

Quan connecteu una memòria flash a la Linkat, apareixerà una icona a l'escriptori que enllaçarà amb el directori on es munta el dispositiu. En aquest cas, l'etiqueta que identifica el dispositiu té per nom Memorieta.

Amb un doble clic a sobre de la icona, apareixerà la informació de la memòria flash muntada. En aquest cas, el contingut del dispositiu s'ha muntat al directori /media/MEMORIETA . Tota la informació desada en aquest directori, quedarà emmagatzemada al dispositiu.

Una vegada finalitzada la feina, recordeu de desmuntar el dispositiu. Per fer-ho, cliqueu el botó dret a sobre de la icona del dispositiu i trieu l'opció Desmunta el volum.

Càmeres digitals

Les càmeres digitals són tractades per la Linkat de la mateixa manera que les memòries flash. Quan connecteu la càmera digital a la Linkat, automàticament s'obre el programa F-spot per a gestionar les fotografies en àlbums.

Premeu el botó D'acord i el programa copiarà les fotografies al disc dur.

Si no se us obre manualment el programa F-spot, podeu engegar-lo manualment des de Aplicacions→Gràfics→Photography→F-spot i trieu des del menú del programa l'opció Fotografies→Importa.

Podeu classificar les vostres fotografies adjuntant-hi una etiqueta amb l'opció Adjunta les Etiquetes. A continuació, premeu el botó Importa. Quan el programa finalitzi de copiar les fotografies, podeu desmuntar la càmera amb el botó dret del ratolí i triant l'opció Desmunta el Volum.

Amb les icones de la part superior del programa podeu girar les fotografies amb les fletxes del menú, editar-les o mostrar-les com una presentació de diapositives.

Per modificar una fotografia, seleccioneu-la amb un clic. A la part esquerra del programa podeu aplicar diferents efectes com Escapça o Reducció d'ulls vermells. A la part inferior del programa hi podeu afegir un comentari, valorar la qualitat de la fotografia amb estrelles o realitzar un zoom dels detalls de la imatge.