Accés a les particions del Windows amb el Samba

El sistema operatiu MS-Windows permet compartir carpetes en una xarxa mitjançant el protocol SMB, acrònim de Server Message Block. Aquest protocol identifica cada ordinador amb un nom i un domini o grup de treball. Per conèixer aquestes dades amb el MS-Windows XP o 2000, cliqueu a sobre de Mi PC amb el botó dret i trieu la pestanya Nom de l'ordinador.

Samba és la implementació lliure del protocol SMB i s'instal·la per defecte amb la configuració de la Linkat com un ordinador autònom.

Cal tenir en compte que només podeu accedir a les carpetes compartides que tinguin dotze caràcters o menys. Si, quan us connecteu a un ordinador que sabeu que té una carpeta compartida, des de la Linkat no la veieu, caldrà que comproveu la longitud del seu nom, la reanomeneu i ho torneu a provar.

Quan vulgueu accedir als continguts d'una carpeta compartida en un ordinador que funciona amb el MS-Windows a la vostra xarxa local, podeu anar al menú Aplicacions / Sistema / Xarxa / Xarxa.

Llavors, se us engegarà el navegador de fitxers Nautilus amb una icona per a la xarxa del Windows en el seu tauler central. Aquesta icona també la podeu trobar si obriu el Nautilus des de la icona que teniu a l'escriptori i trieu al menú de l'esquerra Servidors de xarxa.

Si cliqueu a la icona Xarxa de Windows, us cercarà i us mostrarà a la xarxa els grups de treball i dominis disponibles:

Si feu doble clic a un grup de treball, apareixerà la llista dels ordinadors que el formen.

També es pot posar la ubicació (URL) amb el format smb://nomPC/ directament a la barra d'adreces del Nautilus. Per exemple, per a cercar l'ordinador anomenat BIBLIOTECA, escriurem smb://BIBLIOTECA/:

Amb qualsevol de les dues maneres, en arribar a l'ordinador que busqueu, se us llistaran totes les carpetes compartides que hi hagi, excepte les que tinguin un nom amb més de dotze caràcters, com s'ha dit abans.

Podeu entrar en una de les carpetes i visualitzar-ne el contingut.

Si, tal com veieu en la imatge inferior, des de l'ordinador amb el MS-Windows, heu fet un clic amb el botó dret del ratolí sobre la carpeta per compartir i només si heu escollit l'opció de permetre que els usuaris canviïn els arxius, podreu modificar-los des de la Linkat.

A partir d'ara, podeu utilitzar els continguts de la carpeta compartida a l'ordinador remot com si es trobessin al vostre PC.