Muntar unitats de disc de forma automàtica

Quan s'instal·la la Linkat, a banda de les particions que ja podíeu tenir del MS-Windows, es creen particions noves. A més, és possible que, en el vostre ordinador, tingueu més d'un disc dur. En els sistemes operatius MS-Windows, les particions s'anomenen amb una lletra. Així, la partició on hi ha el MS-Windows instal·lat s'acostuma a anomenar C. Sovint, se sol tenir una partició D per desar fitxers i dades. També s'anomena amb una lletra els discs dels dispositius òptics (CD i DVD).

Al GNU/Linux no s'utilitzen lletres per identificar les unitats de disc, sinó que es disposa d'un sol arbre de directoris que parteix de l'arrel /, des d'on es van embrancant els directoris i els subdirectoris del sistema de fitxers.

Perquè la Linkat pugui accedir als fitxers i als directoris de les particions i als discs on no està instal·lada, cal muntar-los. Muntar una partició vol dir afegir l'arbre de directoris de la partició al sistema de fitxers del Linux. Cal recordar que, quan es munten particions en format NTFS, el sistema de fitxers més habitual amb el MS-Windows XP, la Linkat permet llegir els fitxers però no modificar-los. En canvi, les particions de MS-Windows amb el sistema de fitxers FAT32 poden ser llegides i modificades des del Linux.

Per defecte, la instal·lació de la Linkat munta les altres particions del disc dur cada vegada que s'engega l'ordinador. D'aquesta manera, si aneu al menú Llocs →Ordinador veureu les icones corresponents a les particions muntades i, a més, a l'escriptori us trobareu una icona per a cada partició muntada.

En qualsevol moment, podeu desmuntar-la fent un clic amb el botó dret del ratolí i escollint l'opció Desmunta el volum.

No obstant això, és possible que, en el procés d'instal·lació, no configureu els punts de muntatge de les particions o que us interessi no muntar-los automàticament cada vegada que inicieu la Linkat. Fer configurar tot això, cal anar al menú Sistema / Sistema / Yast , entrar la contrasenya de l'usuari root i escollir l'opció Sistema i Partidor:

Cal tenir en compte que el Partidor és el programa per editar la taula de particions i formatar particions. Com que això pot destruir les dades del disc dur, us apareixerà un avís que cal tenir en compte. Premeu D'acord.

A continuació, s'explica com assignar un punt de muntatge a una partició que no van ser muntades en el moment de la instal·lació de la Linkat perquè el sistema la munti automàticament. Si el que voleu és que no se us munti automàticament alguna partició en engegar el sistema, també es pot fer des del mateix menú.

En acceptar l'advertència, apareix la llista de les particions del disc dur. A la part de l'esquerra cal escollir el disc dur que conté la partició que volem que es munti. A la part de la dreta, la columna Punt de Muntatge, fixeu-vos que la partició /dev/sda1 de 27.98 Gb no té cap directori on muntar-se.

Per assignar-hi un punt de muntatge, seleccioneu la partició /dev/sda1 i feu clic al botó Edita.

Primer, configureu les Opcions de muntatge. Per fer-ho, heu de seleccioneu l'opció Munta la partició i escriviu el punt de muntatge /media/windows. Després premeu el botó Finalitza.

Confirmeu els canvis amb el botó Següent i després el Finalitza.

Reinicialitzeu l'ordinador per a fer efectius els canvis.

Quan torneu a entrar a la Linkat, veureu que en fer clic a Ordinador ja us apareixen la carpeta Suport 30.00 GB i que a l'escriptori hi ha l'enllaç a aquesta carpeta.

Si feu doble clic a sobre podreu navegar pels directoris de la partició del Windows.