Còpies de seguretat d’un curs
Les còpies de seguretat d'un curs s'han de fer periòdicament per mantenir segures les dades que conté. L'opció més recomanable és automatitzar aquesta tasca, és a dir, configurar el sistema perquè les faci d'una forma periòdica: cada nit, cada dos dies, només els caps de setmana, etc. Si no ho sabeu amb seguretat, demaneu a la persona administradora del vostre sistema amb quina periodicitat té programades aquestes còpies de seguretat.
Ara bé, hi ha ocasions en què, com a professorat, podeu necessitar una còpia de seguretat que reflecteixi el contingut del curs en un moment precís, i no podeu esperar que us la faci el sistema. En aquests casos podeu fer una còpia manualment.
A part d'aquesta funció, però, les còpies de seguretat són un recurs molt valuós pel professorat que vol compartir els seus cursos. Una còpia de seguretat és un únic fitxer comprimit que conté tots les fitxers que haguem pogut incloure així com les dades per crear les activitats que s'hi poden fer. Per tant, si un professor o professora vol donar a un altre una còpia exacta d'allò que està fent només cal que li doni aquesta còpia de seguretat. L'altre professor solament haurà de restaurar-la per reproduir exactament el mateix curs i, si vol, canviar-ne allò que l'interessi. És una manera de compartir la nostra feina.
Alexandria és el lloc web de la Xtec on el professorat pot compartir els seus cursos. Tothom pot entrar-hi i veure què hi ha, i si troba el que l'interessa s'ho pot descarregar lliurement i restaurar la còpia de seguretat al seu lloc Moodle. A més, hi ha la possibilitat de valorar el que s'hi troba de manera que són els propis companys els que promocionen els materials més interessants.
Desenvolupament de la pràctica
Fer una còpia de seguretat
- S'obrirà una pàgina que us permet personalitzar les opcions de la còpia de seguretat:
Podeu marcar quines activitats voleu incloure o desmarcar les que no voleu. També podeu marcar si voleu tenir també les dades dels usuaris, és a dir, les feines que ha anat fent l'alumnat i els fitxers que hagin pujat al sistema. - A la part inferior de la pàgina, podeu triar una sèrie d'opcions complementàries:
Entre aquestes opcions complementàries podeu decidir si incloure o no:- els usuaris del curs (recordeu que els usuaris d'un curs són professorat i estudiants),
- els registres d'activitat del curs,
- els fitxers d'usuari que els estudiants han deixat al curs (per exemple adjunts als seus missatges als fòrums, les tasques…),
- els fitxers del curs, és a dir, aquells que hi ha deixat el professorat.
- Quan, finalment, hàgiu triat totes les opcions, continueu amb la còpia prement el botó Continua.
- Ara us apareixerà una pàgina on el sistema us proposa un nom per al fitxer comprimit en format ZIP de la còpia de seguretat.
Aquest nom consta de backup (que significa còpia de seguretat), un guió, el nom curt del curs, guió, la data (en format anymesdia) i un número de control. Podeu canviar aquest nom simplement sobreescrivint-lo, però deixeu l'extensió ZIP. Per exemple, podeu anomenar-laCopSeg_ElMeuCurs_feb12.zip
- Sota aquesta finestreta, trobareu informació de tot allò que inclourà el sistema en aquesta còpia de seguretat. Si hi esteu d'acord, premeu el botó Continua per continuar el procés.
Restaurar una còpia de seguretat
La restauració d'un curs a partir de la còpia de seguretat us crea una imatge absolutament fidel d'aquell mateix curs. Lògicament, i segons el que vau triar a l'hora de fer la còpia de seguretat, el curs restaurat contindrà les activitats, els usuaris, el fitxers dels estudiants i els del curs.
La restauració és un procés senzill que, a més, permet crear un curs nou amb un altre nom però amb el mateix contingut, sobreescriure les dades d'un curs existent, o bé afegir-ne de noves.
- Per qualsevol dels dos camins, entrareu a la carpeta backupdata on el sistema emmagatzema les còpies de seguretat. A la part dreta de la pantalla, seguint la línia on es troba el nom de les còpies de seguretat, hi veureu les diferents accions que podeu fer amb aquest fitxer. En particular, ara us interessa l'opció Restaura:
- Un cop Moodle ho té tot preparat, us demana què voleu fer del curs un cop el tingui restaurat:
Observeu que podeu restaurar la còpia de seguretat a:- Un curs existent, primer se suprimirà. Opció útil per restaurar un curs que s'ha acabat a partir d'una plantilla sense dades d'usuari/ària: obteniu un curs amb el mateix nom, totes les activitats i els fitxers que hi ha posat el professorat, però sense usuaris ni activitats fetes pels estudiants anteriors.
- Un curs existent, afegir-hi dades: en aquest cas heu de triar el nom del curs al qual s'afegiran les dades noves contingudes en la còpia de seguretat. Útil quan importeu activitats des d'un altre curs.
- Un curs nou que anomenarà nom del curs_còpia1. És possible que no tingueu activa aquesta opció segons com estiguin definits els rols.
- També teniu l'oportunitat de decidir la data d'inici del curs i quines activitats voleu restaurar; si us convé podeu desmarcar-ne algunes.
Al final de la pàgina teniu la possibilitat de modificar els rols del curs a través de l'opció Mapatge de rols: podeu decidir quin rol farà d'administrador, de professorat editor o d'estudiant. Per defecte es mantenen els mateixos rols que al curs original 1).
Quan estigueu del tot segurs de les opcions triades, premeu el botó Continua. - Us apareix una pàgina per confirmar l'inici de la restauració. Si hi esteu d'acord, toqueu el botó Restaura aquest curs ara.
- Després de prémer el botó Continua, anireu al curs acabat de restaurar per personalitzar-lo (canviar-li el nom, assignar professorat nou, editar-lo, etc.).