Grups, agrupaments i metacursos
En un curs pot resultar interessant agrupar l'alumnat amb diferents objectius:
- Disposar d'un únic curs de treball per a un nivell educatiu de manera que els diferents grups no es vegin entre ells. Per exemple, es podria crear un curs d'Àmbit matemàtic de 6è de primària on l'alumnat de 6è A i 6è B treballés conjuntament però de manera independent.
- Crear grups de treball dins un curs per treballar de manera independent alguna activitat concreta. Per exemple, es pot crear un fòrum en el qual els membres d'un grup només puguin llegir i respondre els missatges de companys i companyes de grup, però no de la resta del grup-classe.
Estudiants i professorat d'un curs de Moodle es poden agrupar mitjançant la funcionalitat Grups, que trobareu al bloc Administració.
A partir de la versió 1.9 de Moodle hi ha una funcionalitat addicional, els Agrupaments. Els agrupaments serveixen per associar grups determinats a recursos i activitats, de manera que només es mostraran a l'alumnat que pertany a l'agrupament que s'ha especificat.
Encara hi ha un altre nivell que també podríem considerar en aquest apartat: els metacursos. Es tracta de cursos als quals no s'ha d'inscriure cap usuari/ària. Els participants inscrits als cursos fills d'un metacurs automàticament estan inscrits al metacurs.
Un metacurs pot resultar interessant, per exemple, per construir un curs de crèdit de síntesi que integri l'alumnat de tot un nivell educatiu, posem 4rt d'ESO. Per aconseguir-ho es crea un metacurs que s'anomena Crèdit de síntesi, se'l dota de recursos i activitats com a qualsevol altre curs i es decideix quins seran els cursos fills, és a dir, a quins cursos estan inscrits els estudiants que hauran de ser-ho també del Crèdit de síntesi, posem per cas 4ESO_A, 4ESO_B i 4ESO_C. D'aquesta manera tant el professorat d'aquests cursos com els estudiants poden entrar a Crèdit de síntesi, el metacurs, exactament amb el mateix rol que tenien al curs fill: els professors com a professors i els estudiants com estudiants. No cal tornar-los a inscriure!
Podeu trobar més informació i exemples sobre l'ús dels metacursos a la documentació de Moodle.
Desenvolupament de la pràctica
Creació de grups
Els grups d'alumnat es poden crear de manera automàtica des de l'opció Grups del menú Administració. El vídeo següent mostra el procediment general:
Creació automàtica de grups amb Moodle 1.9 from Raul Fernandez on Vimeo.
També es poden crear de manera manual, afegir i eliminar usuaris/àries dels grups i esborrar-los. Esborrar un grup no esborra els usuaris i les usuàries que conté. Si voleu consultar la composició dels grups ho podeu fer a través de la pestanya Resum de la funcionalitat Grups. Tot això està il·lustrat al vídeo següent:
Creació manual de grups amb Moodle 1.9 from Raul Fernandez on Vimeo.
Creeu al vostre curs, de manera automàtica, grups d'alumnat. Afegiu després grups de manera manual i assigneu-hi usuaris/àries.
Agrupaments
Els agrupaments serveixen per poder assignar recursos i activitats concretes a determinats grups d'alumnat. Prèviament cal haver creat grups de la manera que acabem de veure.
Des de la funcionalitat Grups accediu a la pestanya Agrupaments, des d'on els podreu crear i associar-los al o als grups que decidiu. El vídeo mostra el procès bàsic:
Creació d'agrupaments amb Moodle 1.9 from Raul Fernandez on Vimeo.
Aneu al vostre curs, creeu almenys un agrupament i assigneu un recurs o activitat a aquest agrupament. Entreu com a diferents estudiants al vostre curs i comproveu que només els membres de l'agrupament tenen accés al recurs o activitat corresponent.
Modes de grup
El mode de grup indica la manera com els recursos i les activitats es mostraran als membres dels grups. Només té sentit si dins un curs s'hi han creat grups. Hi ha tres modes de grup:
Per definir el mode de grup ho podeu fer de dues maneres:
- Des dels paràmetres del curs. En aquest cas tots els recursos i activitats del curs tindran el mode que hàgiu especificat per defecte. També podeu seleccionar l'opció Imposa mode de grup.
- Des dels recursos i activitats individuals podeu definir el mode de grup per a cada ítem. Si el curs està configurat com "Imposa mode de grup" llavors no es tindrà en compte la configuració de cada activitat. Hi podeu accedir des de la finestra d'edició del recurs o l'activitat o directament des de la icona
,
o
que apareix al final de les icones d'accions sobre recursos i activitats amb l'edició activada.
Poseu una tasca en mode grups separats i comproveu quin efecte té a la finestra d'avaluació de l'activitat des del rol de professorat.