El llibre de qualificacions

Totes aquelles activitats d'un curs que el professorat hagi decidit que tenen una valoració, apareixeran llistades en el Llibre de qualificacions d'aquest curs. Així es pot fer un seguiment de quins estudiants han fet una activitat determinada, o quins les han completades totes i quines són les qualificacions obtingudes.

Moodle presenta al professorat les qualificacions del curs en forma de taula. A cada fila hi trobarem un estudiant i la seves puntuacions. Cada columna conté els resultats d'una activitat o de les categories creades. La darrera columna, però, és la dels totals i presenta els punts que ha obtingut cada estudiant.

Aquestes qualificacions les podeu interpretar en horitzontal, és a dir, saber què ha obtingut cada estudiant en les diferents activitats. Però també les podeu estudiar en vertical, veure quines són les activitats o categories que han representat més dificultat al conjunt dels estudiants i, consegüentment, modificar-les.

Vegem-ne un exemple. Suposem un curs organitzat amb aquestes categories de qualificacions i aquests elements:

El que veurà el professorat en el Qualificador o Llibre de qualificacions serà aquesta imatge (aquí només amb un únic estudiant, els altres estudiants apareixerien en files inferiors):

Per la seva part l'estudiant tindrà aquesta imatge:

Observeu que el professorat té una visió general de la marxa del curs mentre que l'estudiant només té la imatge de les seves qualificacions i retroaccions, això sí, recollides en una única pàgina. Així no cal que recorri les diferents activitats per veure la qualificació obtinguda i la retroacció del professorat: ho troba tot resumit al seu Llibre de qualificacions.

Desenvolupament de la pràctica

Estudi del Qualificador

Per veure les opcions que ofereix el Qualificador podeu seguir aquestes passes:

 1. Entreu a les Qualificacions del curs i anireu a raure directament al Qualificador.


 1. Observeu que les categories es poden tancar clicant sobre el signe - que hi ha a la dreta del nom amb la qual cosa s'oculten les activitats incloses a la categoria i només en veiem el total. Podeu obrir una categoria tancada per veure les qualificacions de cada activitat fent clic sobre el signe + al costat del nom.
 2. Es poden ordenar en ordre descendent els estudiants segons les qualificacions obtingudes en una activitat o categoria fent clic sobre la icona de la dreta del nom.
 3. A la part inferior de la pantalla trobareu la mitjana total de la puntuació de cada activitat del vostre grup, dada que us permetrà fer correccions a les activitats si escauen. Si alguna qualificació es presenta en format de Lletra, la mitjana també es presenta en aquesta forma:


A part d'aquestes possibilitats, hi ha més opcions entre les que el professorat pot triar. Només cal prémer el botó Activa edició de la part superior dreta de la pàgina per tenir una imatge semblant a aquesta:

Fixeu-vos que ara apareixen més icones d'edició i la possibilitat de requalificar activitats ja qualificades (molt útil en el cas dels qüestionaris que no permeten la intervenció de la mà humana).

Per poder veure la potència de l'edició de qualificacions val la pena que ens avancem un xic al que veureu en la secció següent sobre els informes i en el desplegable Trieu una acció de la part superior esquerra trieu l'opció Les meves preferències → Qualificador.

En la pantalla que s'obre activeu totes les opcions per mostrar detalls:

No us oblideu de prémer el botó Desa els canvis.

Ara torneu al Qualificador per veure les qualificacions dels estudiants (activeu l'edició si cal) i us trobareu amb una pantalla plena de possibilitats.

Vegem-ho amb detall:

 • La icona de l'ull al costat de cada qualificació, sigui d'un element, sigui d'una categoria. Això ens dóna un control molt precís sobre el que volem mostrar/ocultar als estudiants en cada moment del curs. Per exemple, podem estar qualificant activitats i, per evitar que els estudiants que encara no han estat qualificats es posin neguitosos al veure que altres companys sí, podem ocultar les qualificacions fins a tenir-les totes.
 • Les qualificacions, per defecte, estan desblocades. Vol dir que el professorat les pot modificar. Ara bé, en ocasions interessa tenir-les blocades i aleshores cal prémer la icona del cadenat obert que apareix al costat d'un element de qualificació. Amb l'opció Mostra blocatges podreu saber ràpidament quins elements estan blocats i quins desblocats.
 • Quan deixem el ratolí sobre una qualificació apareix un petit requadre amb la retroacció que li va posar el professorat a l'activitat corresponent:

  Ara bé, si premem l'enllaç Mostra retroacció ràpida apareixerà un petit requadre al costat de cada activitat amb la retroacció que es va fer al revisar l'activitat i la possibilitat de canviar-la des del Qualificador:
 • La icona en forma de calculadora ens permetrà accedir fàcilment a la forma de càlcul de les categories i subcategories de qualificació.
 • Podeu canviar una qualificació obtinguda en qualsevol activitat des d'aquesta pantalla. Només cal que aneu al desplegable de l'estudiant i l'activitat corresponent i trieu el valor adient. No us oblideu de prémer el botó Actualitza que hi ha al capdavall de la pàgina per desar els canvis realitzats.

Preferències d'informes

Ens hem avançat a parlar un xic en la secció anterior sobre les preferències de l'informe de qualificacions, però ara hi tornem per veure'n els detalls.

Recordeu que hi accedim des del desplegable Trieu una acció de la part superior esquerra de la pàgina triant l'opció Les meves preferències → Qualificador.

En la pantalla que s'obre podem distingir 3 seccions:

 1. Commutadors mostra/oculta
  • Podeu determinar quins commutadors dels vistos a la pràctica anterior voleu que apareguin al vostre qualificador: càlculs, icones mostra/oculta, mitjanes de columnes, grups, blocatges i gammes.
  • A més, podeu triar l'opció Mostra la imatge del perfil de l'usuari o Mostra número ID de l'usuari per veure'ls al costat del nom de cada estudiant. A vegades veure la cara de l'estudiant ens ajuda a recordar aspectes a tenir en compte a la qualificació.
  • Si activeu Mostra icones d'activitat apareixerà la icona corresponent al costat de cada activitat. Per exemple, la icona de tasca al costat del nom de la tasca.
 2. Files especials
  • L'opció Tipus de visualització de les gammes permet canviar el tipus de format de les gammes. Per defecte s'hereta el format des de l'activitat, però aquí podem canviar el números per lletres o a l'inrevés.
  • També podeu canviar el nombre de Decimals en les gammes, el Tipus de visualització de les mitjanes de columnes o el nombre de Decimals en les mitjanes de columnes
  • A l'opció Qualificacions seleccionades per a les mitjanes de columnes podeu determinar si les cel·les sense qualificació, no realitzades, es poden incloure o no en el càlcul de la mitjana de cada columna.
  • La darrera opció, Mostra el nombre de qualificacions en les mitjanes permet mostrar o no entre parèntesis i després del valor de cada mitjana, el nombre de qualificacions utilitzades en el càlcul. Per exemple, si l'activeu podríeu veure una cosa així: 6.8 (34) on 6.8 és la mitjana i 34 el nombre de valors usats en el càlcul.
 3. Opcions generals
  • La Qualificació ràpida afegirà un camp d'entrada de text en cada casella de qualificació de l'informe del qualificador, de manera que podreu editar moltes qualificacions de cop. En acabat feu clic en el botó Actualitza per fer tots aquests canvis d'una vegada en lloc de fer-los un per un.
  • Si activeu Mostra retroacció ràpida obtindreu un camp d'entrada de text en cada casella de qualificació de l'informe del qualificador on podreu fer la retroacció de moltes qualificacions d'un sol cap. Recordeu en acabat prémer el botó Actualitza per actualitzar les qualificacions del curs.
  • Per no perdre de vista els encapçalaments del qualificador podeu limitar el nombre d'estudiants per pàgina d'informe a l'opció Estudiants per pàgina. Cal tenir en compte, però, que si hi ha un nombre elevat d'estudiants al curs i heu triat un nombre baix per pàgina us poden aparèixer gran quantitat de pàgines i us pot costar de moure-us per elles.
  • La Posició de l'agregació determinarà on apareix el resultat de la categoria: abans o després de les activitats.

No oblideu de prémer el botó Desa els canvis de la part inferior de la pàgina per fer els canvis definitius i per a què s'apliquin a tots els informes.