El fòrum

Martin Dougiamas, el creador de Moodle, és un ferm defensor del constructivisme. Està convençut que l'aprenent construeix el coneixement sobre la base de la posada en comú amb altres persones amb qui contrasta les pròpies idees i que, a través del diàleg, arriba a aprendre.

Per això, quan va començar a dissenyar Moodle, l'activitat primera i principal que hi va incloure va ser els fòrums de discussió. Sorprèn com n'és de fàcil, per al professorat, crear aquest tipus d'activitat que darrere té una gran complexitat tècnica. I aquesta facilitat permet donar als fòrums molts més usos dels que es podien preveure en un principi.

Un fòrum serveix per compartir opinions. Quan un participant inicia un tema les seves idees queden exposades a la resta de participants, els quals poden respondre'l. Els visitants següents tenen, aleshores, l'opció de respondre a la primera intervenció o bé de continuar el fil del debat responent a respostes anteriors. D'aquesta manera un debat pot articular-se en diferents fils de conversa.

A part d'aquest ús bàsic podeu donar a un fòrum altres funcions. Podeu fer-lo servir per a les presentacions dels participants en un curs, perquè cadascú aporti el seu punt de vista i el reforci amb un fitxer adjunt, per debatre temes, per plantejar dubtes, per donar informació o explicar les novetats, etcètera.

fòrum

Tots els cursos creen un fòrum de forma predefinida, és el “Fòrum de notícies” que apareix al bloc temàtic 0 de la columna central.

 • Aquest fòrum es crea automàticament en crear un curs nou.
 • Per defecte, només el professorat hi pot publicar missatges, els estudiants no els poden respondre.
 • Els darrers missatges publicats apareixen en el bloc “Novetats”, si està activat, amb la qual cosa aquest fòrum fa també de tauler d’anuncis.
 • Tothom hi està subscrit i tothom rebrà còpia dels missatges per correu electrònic.fòrum de notícies

Desenvolupament de la pràctica

Inserció d'una activitat de tipus fòrum

 1. Activeu l'edició del curs clicant Activa edició de la part superior dreta de la pàgina.
 2. Escolliu el punt on voleu inserir el fòrum: a la part comuna del curs, o bé a la setmana o tema corresponent.
 3. Aneu al menú Afegeix una activitat i desplegueu-lo.

  afegeix una activitat

 4. Trieu Fòrum; s'obre el formulari d'edició i configuració del fòrum. Comenceu donant-li un nom:

  formulari

 5. Trieu el tipus de fòrum entre:

  tipus de fòrum

  • Fòrum estàndard per a ús general: és un fòrum obert en el qual tothom, estudiants o professorat, pot iniciar un tema nou en qualsevol moment.
  • Un debat simple: és un sol tema, tot en una pàgina. Útil per a debats breus i enfocats, com ara un fòrum setmanal sobre un tema concret.
  • Cada persona envia un debat: Cada persona pot enviar exactament un tema de debat (i tothom pot enviar-hi respostes). Aquest tipus de fòrum és útil quan es vol que cada estudiant iniciï un debat, es presenti o faci una intervenció personal a la qual tothom pugui respondre.
  • Fòrum de preguntes i respostes: El fòrum de preguntes i respostes exigeix que els estudiants enviïn les seves intervencions abans de veure les dels altres estudiants. Després de la intervenció inicial, els estudiants poden veure i respondre els altres debats. Aquest tret permet l’oportunitat d’intervencions inicials iguals a tot l’alumnat, i així fomentar el pensament original i independent.

 6. Escriviu la Introducció al fòrum amb el tema que voleu que es debati o la feina que s'hagi de fer. Podeu donar format a aquest text a través de les icones.
 7. Heu de decidir si imposeu la subscripció al fòrum.

  subscripció

  Quan un/a usuari/ària està subscrit a un fòrum, rep un missatge de correu electrònic cada vegada que algú hi fa una intervenció. Per això, imposar la subscripció significa que Moodle enviarà, de forma automàtica, aquests missatges. Si no la imposeu, el/la usuari/ària podrà triar si vol o no vol rebre aquests missatges de correu. Pot ser útil en fòrums de llarga durada, de dubtes, etc. No és aconsellable quan els participants no tenen adreça de correu vàlida o bé no l'obren amb regularitat.
 8. Més interessant és, potser, activar el seguiment de missatges llegits perquè quan un/a usuari/ària entri al curs veurà al costat del nom del fòrum el nombre de missatges no llegits.

  seguiment

  D'aquesta manera, podrà llegir-los o, si pensa que no li interessen gaire, marcar-los com a llegits.
 9. Decidiu quina serà la mida màxima dels fitxers adjunts. La recomanació és que no superin els 500 Kb, que és la mida normal d'un fitxer optimitzat. Si el fitxer és més gran no es pot adjuntar i caldrà rebaixar la qualitat de les imatges a format GIF o utilitzar un processador de textos que no "engreixi" artificialment els fitxers, com ara l'OpenOffice o el LibreOffice Writer .
 10. Podeu sindicar les intervencions per a què apareguin en un bloc lateral:RSS

 1. Ja només resta decidir si voleu que les intervencions siguin valorades.

  valoracions

  Un fòrum és una activitat educativa com una altra, on podeu definir criteris per fer les intervencions: nombre mínim de paraules, claredat expositiva, ortografia, sintaxi, etc. Aleshores, i en funció d'aquest criteris de valoració, podeu donar, com a professorat, una puntuació que es pot mostrar a tothom o només a la persona interessada. O podeu deixar que siguin els mateixos participants els que es puntuïn entre ells. També podeu fer que les valoracions es tanquin un determinat dia, encara que el fòrum resti obert. Les possibilitats són moltes i variades.
 2. Podeu blocar l'enviament de missatges dels estudiants quan n'hagin enviat un nombre determinat dins d'un període de temps determinat. Els usuaris/àries rebran un avís quan siguin prop del llindar. Si configureu a zero el llindar d'avís s'inhabilitaran els avisos i, si configureu a zero el llindar de blocatge l'inhabilitarà aquest. Cap d'aquests paràmetres s'aplica a l'enviament de missatges pel professorat.blocatge de missatges

 1. Finalment, trieu si feu visible, o no, el fòrum en el mateix moment de la creació i premeu el botó Desa els canvis. Ja teniu el fòrum preparat.

Per iniciar un debat, premeu el botó Afegeix un nou tema de debat i se us obrirà el formulari d'edició.

Recordeu que podeu formatar el text d'un missatge i que si hi adjunteu un fitxer d'imatge es mostrarà en pantalla quan es visualitzi el missatge (altres tipus de fitxers adjunts, com els de text o els fulls de càlcul, es mostren amb una icona i podeu obrir-los amb un doble clic).

Gestió del fòrum: Els privilegis del professorat

Els fòrums de Moodle s’organitzen per fils de debat. Hi ha dues finestres, una amb la llista de debats, i una altra per a cada debat. A la finestra de la llista dels debats que visualitza el professorat hi ha tres elements que no apareixen en la finestra dels usuaris:

subscriure

 • Actualiza aquest fòrum: en la barra de navegació, a dalt. Permet canviar i editar tots els paràmetres de configuració del fòrum en qualsevol moment.
 • Forçar la subscripció: equival al paràmetre de configuració corresponent. Pot subscriure tothom al fòrum obligatòriament. Si no està activat apareix un altre element, Mostrar/editar els subscriptors, que permet la gestió dels subscriptors (altes i baixes).

Quan es clica sobre el títol d'un debat apareixen en la finestra les següents funcions:

menú missatge fòrum

 • Edita si ets qui ha enviat el missatge, o si ets professorat, o Mostra missatge original si són respostes al missatge inicial.
 • Parteix: apareix un desplegable amb els altres fòrums del curs on es pot traslladar aquest debat.
 • Suprimir: el professorat té el privilegi d'esborrar un missatge del fòrum, tot i que ja hagi superat el temps permès d'edició (30 minuts). Es recomana NO suprimir missatges que ja hagin rebut resposta, ja que aquesta quedaria penjada al buit. Penseu que un fòrum és un registre escrit, i com a tal, s’ha de respectar.
 • Valora: Si s’ha activat aquesta opció en els paràmetres del formulari.

El fòrum és l'eina per excel·lència pel treball en grup. Podeu dividir els estudiants del vostre curs en grups més o menys grans i configurar el fòrum per a grups:

 • grups separats si no voleu que un grup vegi el que fa l'altre o
 • grups visibles si voleu que a més del que es diu al seu grup els estudiants vegin el que es diu als altres.