Sindicació de continguts. El concepte d'RSS

L'XML és un llenguatge fonamentat en marques o etiquetes que s'utilitza per crear especificacions o models de documents o dades a fi de poder estandarditzar l'intercanvi de dades entre els components d'una aplicació i entre diferents aplicacions o sistemes. L'XML es presenta com un estàndard d'intercanvi de dades i, per tant, la seva tecnologia i filosofia no són propietat de cap empresa.

Per saber-ne més: http://www.w3.org/XML/

 RSS RSS són les inicials de Rich Site Summary (Resum enriquit del lloc web) o, alternativament, Real Simple Syndication (Sindicació realment senzilla). RSS és una família de formats de canals web XML utilitzat per publicar continguts actualitzats de manera sovintejada, com ara llocs de notícies o blocs.

Les RSS permeten no solament que algú enllaci amb una pàgina sinó que s'hi subscrigui rebent una notificació cada cop que aquesta pàgina canvia. Alguns ho anomenen web incremental, d'altres web viva. Les RSS donen una gran llibertat a la navegació per Internet, ja que cadascú tria els continguts en funció dels seus criteris.

Les RSS permeten saber, sense haver de visitar tots els llocs, quines novetats hi ha hagut en els llocs webs que solem visitar habitualment. La navegació és anònima.Per veure l'estructura d'un fitxer RSS: http://www.gencat.cat/rss/cat.xml

Lectors d'RSS

Per poder accedir als continguts dels RSS cal disposar d'un lector d'RSS. Aquests lectors van als llocs web als quals l’usuari o usuària s’ha subscrit per buscar-hi les novetats.

 Lector RSS del Firefox

Dins dels blocs de la intranet n'hi ha que fan la funció d'RSS i permeten mostrar, dins de la intranet, les novetats que es publiquen en altres portals.

 Bloc RSS a una intranet

Mireu si teniu el Firefox instal·lat en el vostre ordenador i, en cas de no tenir-lo, descarregueu-vos-el i instal·leu-vos-el. Podeu trobar-lo, entre altres llocs, a softcatala.

Busqueu un parell de canals RSS que puguin ser del vostre interès i escriviu la URL a la finestra del navegador. Normalment, trobar aquesta informació és fàcil, ja que s'acostuma a posar en llocs visibles. Sovint, trobareu una etiqueta amb les sigles RSS i, si hi feu clic, automàticament tindreu escrita la URL a la finestra de navegació.

Per a cadascun dels lloc trobats, feu clic al botó Afegeix.

Afegeix el canal RSS al navegador

Observeu que a la barra d'adreces del navegador ha aparegut un botó amb el nom del canal i amb un desplegable que us permet accedir de forma ràpida a les darreres notícies que s'han publicat en el portal sindicat.

Botó en el navegador

L'RSS de tots els portals Zikula

Saber l'RSS dels portals fets amb Zikula és fàcil. Només cal anar a buscar la pàgina anomenada backend.php.

Accediu al portal Intraweb i escriviu en el navegador la URL: http://phobos.xtec.cat/intraweb/web/backend.php.

Amb el mateix mètode utilitzat en el punt anterior afegiu a la barra d'adreces del Firefox l'RSS de la intranet dels vostre centre.

Tal i com veieu, teniu a la vostra disposició un RSS de la web de suport de les intranets, gràcies al qual podeu estar sempre al dia de les notícies que vagin apareixent a la pàgina.

Per rebre les novetats del projecte Intraweb subscriviu-vos a:

http://phobos.xtec.cat/intraweb/web/backend.php

o a:

http://phobos.xtec.cat/intraweb/document/rss/intraweb.xml