Galeries d’imatges externes

La intranet no incorpora cap mòdul que permeti la gestió i l'ús de galeries d'imatges. Això no significa, però, que des de la intranet no es puguin mostrar fotos relacionades amb les activitats que s'han fet en el centre, ja que es pot recórrer a galeries d'imatges externes.

Què són?

Les galeries d'imatges no són més que una col·lecció de fotografies endreçades sota les categories i/o noms d'àlbums que cada usuari/ària desitja i/o precisa.

Entenem per galeries externes aquells recursos gratuïts que ofereixen diversos proveïdors de serveis a través d'Internet i que no es troben sota el control dels serveis de la XTEC.

Aquests tipus de recursos poden ser de gran utilitat didàctica i no consumeixen quota d'espai dins el servidor on teniu allotjada la intranet, sinó que són espais cedits sota les condicions d'ús de proveïdors externs.

Què cal fer prèviament?

Normalment, aquests serveis necessiten l'autentificació dels usuaris a través del registre voluntari. Durant el registre cal aportar les dades obligatòries que es demanen. No cal aportar informació personal si no es desitja, però acostuma a ser imprescindible aportar un correu electrònic funcional que validi el procés d'inscripció i de configuració dels serveis. Per tant, en cada cas caldrà omplir uns formularis en línia que sovint caldrà validar via correu electrònic.

Quan disposeu d'un compte i el vostre registre estigui confirmat, podreu fer-ne ús i aprofitar les possibilitats que cada plataforma us ofereix.

Tramesa de fitxers

Com és obvi, els serveis de galeries d'imatges el que no aporten són les fotografies. Les imatges les heu de trametre vosaltres mateixos des del vostre ordinador al servidor del proveïdor que escolliu i a través del procediment que s'estableix en cada cas. Per aquest motiu serà necessari que creeu una carpeta al vostre ordinador en la qual guardareu les imatges que posteriorment trametreu al proveïdor del servei.

Les imatges que formaran una galeria les podeu aconseguir des de diferents fonts:

  • Fotografies que vosaltres mateixos heu fet
  • Imatges extretes d'Internet
  • Captures de pantalla fetes des de l'ordinador
  • Dibuixos creats per vosaltres mateixos o el vostre alumnat

En el cas que les imatges no siguin de creació pròpia cal que tingueu presents les condicions d'ús que puguin tenir. Aneu amb compte de no usar imatges que tinguin ús restringit si no disposeu de l'autorització necessària per fer-ho.

Normalment les galeries d'imatges s'usen per mostrar fotografies relacionades amb la vida del centre, per la qual cosa acostumen a ser de creació pròpia.

Abans de penjar fotografies a Internet heu de tenir el consentiment de les persones que hi puguin aparèixer. Si aquestes persones són menors d'edat necessitareu el consentiment dels seus pares o tutors legals.

Hi ha moltes fonts a Internet des d'on podeu aconseguir imatges. Una de les fonts més conegudes és el cercador Google http://images.google.com/, tal i com es mostra en la imatge següent:

Cercador d'imatges amb el Google

Aneu al cercador d'imatges de Google.

Escriviu al cercador qualsevol nom i observeu-ne el resultat. Des d'aquí podreu aconseguir imatges, però tingueu en compte els aspectes de drets comentats. En cada cas, amb el menú contextual (botó dret del ratolí,) us apareixerà la possibilitat de desar la imatge al vostre ordinador.

Desa la imatge a l'ordinador

Ara preparareu les imatges que posteriorment fareu servir per crear el vostre àlbum. Posteriorment les haureu de pujar a Internet i l'àlbum que obtindreu el fareu públic a la intranet de pràctiques per tal que tothom el pugui veure.

Seleccioneu les imatges que formaran part del vostre àlbum i emmagatzemeu-les en un directori del vostre ordinador personal. En cas de tractar-se d'imatges provinents d'una càmera probablement us convindrà reduir-los la mida, ja que pot tractar-se d'imatges de molts píxels, les quals podrien trigar molta estona a ser enviades per Internet. A més, les imatges que només s'han de mostrar des d'Internet no cal que tinguin massa resolució.

És convenient tenir ben localitzades les imatges a transferir en una mateixa carpeta per facilitar el procés i aconseguir-ne la localització fàcil a l'hora d'iniciar el procés.

Un cop disposeu de les imatges ja podeu plantejar-vos el fet de trametre els fitxers des del vostre ordinador al proveïdor de serveis.

Sovint els procediments de transferència de fitxers són molt similars entre plataformes. Aquest fet facilita que un cop practicat aquest aprenentatge en una plataforma es pugui extrapolar a altres plataformes.

Cerca del codi a copiar

Una vegada hagueu transferit les imatges al proveïdor us convindrà saber quines són les possibilitats que aquest us ofereix per fer-les públiques en una plataforma com la intranet o un curs de Moodle, i així donar accés fàcil a les persones amb les quals vulgueu compartir-les.

Vegem tot això amb un proveïdor concret força popular.

Exploració d'un cas concret: **Picasa de Google**

Google ofereix un servei de galeria d'imatges excel·lent. A més, és un dels proveïdors més populars.

Trobareu tota la informació necessària a http://picasaweb.google.es.

Si opteu per aquesta opció, us caldrà donar-vos d'alta com a usuaris de Google. Amb això tindreu disponible el correu de Google, el famós gmail.

Aneu a la web de Picasa.

Si sou usuaris de Google, només haureu de validar-vos a Picasa i acceptar les condicions d'ús del servei. A partir d'aquí podreu gaudir-ne. Si no sou usuaris de Google, us caldrà crear un compte nou.

Si no sou usuaris de Google, feu clic a Crea un compte.

Crea un compte

Ompliu les dades que se us demanen des del formulari de creació d'un compte nou. Una d'aquestes dades és un correu electrònic on se us enviarà un missatge des d'on haureu de validar el compte.

Una vegada validat el compte ja sereu usuaris de Google.

Torneu a la pàgina de Picasa i valideu-vos al servei amb les dades del vostre compte.

Validació a Google

Si se us demana, accepteu les condicions d'ús del servei.

Observeu que us demana que descarregueu i instal·leu un programa en el vostre ordinador. Aquest programa és opcional, però us pot ser útil per agilitar la gestió de les imatges i la pujada d'aquestes imatges al servidor per als vostres àlbums. Durant el curs no tractarem aspectes relacionats amb aquest programa, d'altra banda força senzill d'utilitzar i intuïtiu.

Si voleu, instal·leu-vos el programa que us ajudarà a gestionar les vostres imatges. Si decidiu no instal·lar-lo no passa res, ja que igualment podreu pujar imatges als vostres àlbums des de la pàgina del propi Picasa.

Programa de càrrega d'imatges

Ara, creareu el vostre primer àlbum.

Assegureu-vos que teniu la sessió iniciada a Picasa. Si no és així, entreu-hi.

Feu clic al botó Càrrega.

Botó de càrrega d'un àlbum

Si tinguéssiu àlbums creats se us en mostraria la llista. Si no en teniu de creats, se us obrirà el formulari de creació d'un àlbum nou.

Crea un àlbum nou

Ompliu les dades de l'àlbum que se us demanen. Si voleu, podeu fins i tot localitzar l'àlbum en el mapa.

Si tot ha anat bé, ja podeu començar a pujar imatges a l'àlbum que acabeu de crear.

Feu clic una altra vegada al botó Càrrega. Se us obrirà un formulari des d'on podreu seleccionar els fitxers del vostre ordinador que voleu pujar a Picasa. Si us heu instal·lat el programa de gestió d'imatges també ho podreu fer des d'aquest programa.

Càrrega d'imatges a Picasa

Busqueu les imatges que heu preparat abans i envieu-les a l'àlbum.

Observeu els resultats del vostre àlbum i exploreu-ne les possibilitats: mostrar les imatges a pantalla sencera, afegir comentaris a les imatges, edició dels drets sobre les imatges…

Des de Picasa podeu crear tants àlbums com vulgueu i de forma totalment gratuïta fins a un màxim de capacitat de 1024 MB. Aquest espai, si racionalitzeu la mida de les imatges que pugeu al servidor, dóna per a molt. Si igualment no en teniu prou, sempre teniu la possibilitat de demanar que us l'ampliïn. En aquest darrer cas, però, haureu de pagar.

Sempre podeu arribar a la llista d'àlbums personals des de l'enllaç Les meves fotografies.

Feu clic a l'enllaç Les meves fotografies per veure com se us mostra la llista d'àlbums.

Ara que teniu un àlbum a Picasa, veureu les possibilitats a l'hora de fer-lo públic i enllaçar-lo a la intranet.

Integració d'àlbums de fotografies a la intranet

Hi ha diferents maneres per fer públic un àlbum des de la intranet. Vegem-les.

Publicació de la URL de l'àlbum

Des del àlbum de Picasa sempre teniu informació sobre la URL que us portarà directament a l'àlbum. Només cal mirar la URL que hi ha a la finestra d'adreces del navegador. Aquesta adreça és de l'estil:

http://picasaweb.google.com/nom_usuari/ària/nom_àlbum

Aquesta adreça només serà accessible a tothom si heu declarat l'àlbum com a públic.

La manera més simple, però alhora la menys interessant en el moment de fer l'àlbum públic des de la intranet, és fer publicitat d'aquesta URL, ja sigui amb un missatge al tauler o des d'un enllaç en un bloc.

Inclusió de l'àlbum integrat a la intranet

Una sistema més interessant, similar a l'anterior, consisteix a inserir l'àlbum a la intranet a través del contenidor de pàgines web. No cal explicar massa cosa sobre la manera de fer-ho, ja que aquest concepte l'heu treballat a la pràctica 5 del mòdul 3.

Podeu veure un exemple d'això a la intranet del CEIP Garigot de Castelldefels. Aquí han posat en el contenidor la pàgina d'inici de tots els àlbums, però també ho haguessin pogut fer d'àlbums concrets.

Assegureu-vos que l'àlbum que heu creat abans és accessible des d'Internet i busqueu-ne la URL.

Copieu la URL d'accés a l'àlbum.

Entreu a la intranet de pràctiques amb el perfil de professorat i envieu un missatge al tauler des del qual s'enllaci l'àlbum, de manera que s'obri en el contenidor de pàgines web.

Comproveu que el resultat sigui el desitjat.

Inserció de l'àlbum embedit a la intranet

Una manera interessant de publicar un àlbum a la intranet és per mitjà de la presentació de diapositives. Observeu l'exemple que teniu a continuació:

Per fer això possible necessitareu el codi d'incrustació que trobareu en el mateix àlbum de Picasa.

Si entreu en un àlbum veureu que a la columna de la dreta hi ha un conjunt d'opcions i d'informació. L'opció que us portarà cap a la informació que busqueu és Enllaç a aquest àlbum.

Enllaç a la URL

Aquí trobareu l'enllaç a l'àlbum i un codi HTML que us permetrà crear una pàgina d'Internet amb el àlbum amb certa facilitat. Observeu que també arribareu a l'enllaç Incrusta una presentació de diapositives.

Enllaç a l'embed

Aquest enllaç us portarà al codi d'incrustació que necessitareu. També trobareu algunes opcions relacionades amb la mida i el comportament de la finestra en la qual es mostrarà la presentació de dispositives.

Còpia de l'embed

Entreu a la intranet de pràctiques amb el perfil de professorat.

Aneu a les opcions d'enviament d'una notícia nova de la mateixa manera que ho havíeu fet a la pràctica 5 del mòdul 2.

Creeu una notícia nova que contingui la presentació de diapositives provinent del Picasa. Abans d'inserir el codi embed cal que feu clic a la icona per veure el codi HTML.

Incrustarla presentació de diapositives del Picasa

Comproveu que el resultat sigui l'esperat des de l'opció de previsualització de la notícia.

Quan considereu que la notícia es veu correctament, envieu-la. Recordeu que és molt probable que el vostre formador/a, administrador de la intranet de pràctiques, hagi de validar la notícia abans que aquesta aparegui en la pàgina d'inici de la intranet.

Inserir un codi HTML a una etiqueta d'un curs Moodle

Ara fareu quelcom similar amb el Moodle

Accediu al curs Moodle que heu creat a la pràctica 5 del mòdul 4 desitjat amb el rol de professor/a.

Activeu l'edició del curs.

Edició a Moodle

Afegiu un recurs de tipus Etiqueta.

Edició a Moodle

Observeu la icona Icona editor de Moodle que és la que us permetrà obrir l'opció de copiar el codi HTML proporcionat per Picasa.

Enganxeu el codi HTML desitjat de Picasa. És imprescindible que us assegureu que us trobeu a l'opció d'acceptar el codi HTML, ja que en cas contrari el que veureu és el propi codi i no l'àlbum.

Deseu i verifiqueu-ne els resultats.

Resultats d'incrustar en un curs de Moodle

Ara ja podeu visualitzar, dins del curs Moodle, la vostra galeria d'imatges.

Altres possibilitats amb altres proveïdors

Flickr

Flickr és un dels portals de major èxit quant als contenidor d'imatges. En aquest portal, els usuaris registrats gratuïtament poden aportar comentaris a les imatges desitjades.

Flickr

Podeu veure molts exemples de galeries d'imatges dins de Flickr tot visitant: http://www.flickr.com/explore/

Picturetrail

Picturetrail és una opció òptima per poder compartir fotografies. A més a més, disposa de diversos tipus de presentacions amb moviment incorporat (Photo Flicks) que poden ser incloses dins de cursos Moodle o referenciats via URL a la intranet de centre.

Picturetrail

Observeu les possibilitats de Picturetrail fent clic aquí

Si ho desitgeu, podeu construir una altra galeria d'imatges amb una altra de les possibilitats mostrades.